Съдът глоби главния архитект на София заради небостъргач в "Стрелбище"

Арх. Здравков ще трябва да плати 13 хил. лв., защото отказва да задвижи документите за 44-етажна сграда на НИКМИ

Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"    ©  Надежда Чипева
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"    ©  Надежда Чипева

Главният архитект на София Здравко Здравков ще трябва да плати глоба от 13 хиляди лева на Върховния административен съд (ВАС) заради отказа си да задвижи процедура за строежа на 44-етажна сграда в квартал "Стрелбище". Разпореждането на съда е от 27 ноември и е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус.

Повод за наказанието е парцел на строителната компания НИКМИ на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в София. Теренът, който е собственост на фирмата от 2007 г., първоначално е бил отреден за строителство, но с приемането на общия устройствен план в края на 2009 г. получава статут на локална градинка. В същата година НИКМИ се опитва да задвижи градоустройствени процедури за строежа на 44-етажна сграда, но в следващите месеци общината блокира процедурата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rhe55541723 avatar :-|
  rhe55541723
  • - 3
  • + 17

  Истината всъщност е размита в историята. Всъщност имота се продава с идеята, че ще се строи. Главният архитект по това време прави обичайните си схеми и поради отказ на НИКМИ от схемата се променя плана. И общината изпада в немилост, защото НИКМИ не са случайна фирма. Съгласно закона те са в правото си. След като спечелват делото по случая НИКМИ е в правото си да строи. Сега общината прави популизъм, опитват се да се покажат морално добри, като всъщност те са продали имота с идеята да се строи там, като толкова много имоти в София. Постфактум няма какво да правят и просто се показват в медиите. Проблемът е част от дългогодишна корупция в столична община. По- скоро трябва да не се допуска такива случаи да има занапред, в предвид, че НИКМИ си е в правото, то е ясно, че небостъргач ще има.

  Нередност?
 • 2
  kk_ avatar :-|
  kk_

  Едно не ми става ясно. Ако има влязъл в сила общ устройствен план, който е със силата на закон, преди да се промени той не виждам как въобще може да се говори за ПУП. ОУП задължително минава през обществено обсъждане и гласуване в СОС, като може и да се обжалва... преди въобще да се преминава към ПУП. С промяната на ОУП според мен трябва да се променят и градоустройствените показатели, че ако е истина казаното, че старият ОУП предвижда 20 м височина на застрояване, това по мои сметки не са 144 етажа! Има неща недоизкано в цялата схема, или ЗУТ отново всеки си го чете, както си го разбира, уви при юристите са единици компетентните:(

  Нередност?
 • 3
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Кметството и правителството се стараят да превърнат София в занемарен провинциален град. Всички съвременни градове се стараят да изграждат високи небостъргачи и около тях многоетажни паркинги и транспортни надлези на 5 и повече нива за да няма по тях светофари. В столицата се прави всичко обратно за да се икономисат средства и да се злоупотреби с парите. Винаги икономията е била майка на немотията. Ако мислите да правите надлези със светофари по тях, изобщо не ги започвайте защото когато са готови пак ще има задръстване. При телевизионната кула не е лош надлеза, но е могло още едно ниво да се изгради над кръговото. Целта винаги оправдава средствата. Затова вместо 5 некачествени надлеза, направете 3 на световно ниво.

  Нередност?
 • 4
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Главният архитект които саботира строителството на небостъргачи в София,също така и за тяхната височина, освен с голяма глоба трябва да бъде и в затвора. Корумпирани чиновници трябва да престанат да рекетират строителните компании. Защо е избрал само на 3 места да се строят кули. Дори сега и третото място отпада. В цяла София може да се строят кули с неограничена височина, с изключение на 5 километра пред пистата на летището. Не трябва да се съобразяват с протестите против строеж на небостъргачите. Защото хората от кварталите около летището ако се вдигнат на протест против шумът от самолетите, това означава че в София не трябва да има летище.

  Нередност?
 • 5
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Ако се забрани строителството на 44 етажната сграда, то трябва да престанат да кацат и излитат самолетите в София. Защото къщите около летището са се напукали но съвета не плаща обезщетения на хората. При протест на живеещите там, летището трябва да се затвори. Правителството трябва да вземе спешни мерки против изнудването на строителите които изграждат съвременна столицата. Освен това строителството не трябва да бъде само към Витоша, но и към Стара планина. Там може да се изграждат кули с неограничена височина. Нека започне изграждането в София на кули над 100 етажа. Това ще бъде престиж и символ на града.

  Нередност?
 • 6
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Някои политици и държавни чиновници с примитивно мислене саботират изграждането на съвременните сгради. Сигурно в главите им се мотаят панелните призраци от социалистическото строителство. Семействата на такива служители трябва да бъдат настанявани в такива панелни жилища които загрозяват градовете. Защото София трябва да се превърне в съвременен град с нови и съвременни небостъргачи над 100 етажа. Некачествените панелни блокове които заемат много място и са с изтекъл срок на годност, трябва да се събарят и на тяхно място да се издигат кули и детски площадки около тях.

  Нередност?
 • 7
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  България е известна по света със старото историческо и културно наследство. Новите държави са известни със съвременното строителство. Дори има голяма конкуренция при изграждането на креативни небостъргачи и сгради. Също така съществува класация, за най висока и за най красива кула. Такива кули се превръщат в символ на държавите и са световно известни. Задължение на властите в България е да направят страната ни известна и със строителството на красиви небостъргачи, които да бъдат съвременните символи.

  Нередност?
 • 8
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Просперитета на една държава се определя от нейната инфраструктура и съвременно строителство. Напредналите държави събарят дори небостъргачи и на тяхно място изграждат нови по големи и по модерни. За да бъдем в крак с времето трябва и България да се изграждат съвременни кули. В квартал с еднакви панелни жилища приличащи на китайската стена, ако бъдат съборени в два небостъргача ще се съберат всички живеещи. Останалата площ ще бъде за паркиране, детски площадки, алеи за велосипеди магазини и др. Това е начина да се доближим но напредналите държави, но не и санирането на панелни блокове. Защото след две години изолацията пада понеже не я правят некачествено. Ако са практични и хубави панелните грозотии, депутатите ще се надпреварват да живеят в тях и да ги санират.

  Нередност?
 • 9
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Главния архитект не трябва да си натрапва мнението, като саботира строителството на небостъргачи в София. Той трябва да се съобразява с тенденциите в съвременното строителство, вместо с мнението на хора израснали в сламени колиби които се плашат от небостъргачите. В столицата има много подходящи места за изграждането над 100 етажни небостъргачи. Вместо да се плашат от задръствания при строеж на небостъргачи, съвета трябва да изгражда транспортни надлези без светофари по тях. Защото такава глупост само в България може да се сътвори. Затова нормалните хора изграждат на много нива надлези за да не се спира и да няма задръствания.

  Нередност?
 • 10
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880
  • + 1

  Освен че трябва да се поощрява изграждането на небостъргачи в страната, желателно е да се изградят такива които ще са в челната световна класация. Високи кули се строят в пустинята, океана, земетръсни райони, скалисти места и подпочвена вода. Остава и на луната да ги строят. Никаква пречка не съществува и в България да се изграждат сгради над 100 етажа. В тях има над 10 много бързи асансьори. Някой дори спират препускайки няколко етажа. Проблем със асансьорите няма, освен това кулите си имат собствено захранване с ток. Време е вече и в страната ни да започне престижно строителство на красиви и много високи кули.

  Нередност?
Нов коментар