Съдът глоби главния архитект на София заради небостъргач в "Стрелбище"

Арх. Здравков ще трябва да плати 13 хил. лв., защото отказва да задвижи документите за 44-етажна сграда на НИКМИ

Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"    ©  Надежда Чипева
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"
Според арх. Здравков решението на съда го задължава да задвижи незаконна градоустройствена процедура за небостъргача на бул."България"    ©  Надежда Чипева

Главният архитект на София Здравко Здравков ще трябва да плати глоба от 13 хиляди лева на Върховния административен съд (ВАС) заради отказа си да задвижи процедура за строежа на 44-етажна сграда в квартал "Стрелбище". Разпореждането на съда е от 27 ноември и е второ поред, след като през май Здравков получи друга глоба от 1000 лв. по същия казус.

Повод за наказанието е парцел на строителната компания НИКМИ на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" в София. Теренът, който е собственост на фирмата от 2007 г., първоначално е бил отреден за строителство, но с приемането на общия устройствен план в края на 2009 г. получава статут на локална градинка. В същата година НИКМИ се опитва да задвижи градоустройствени процедури за строежа на 44-етажна сграда, но в следващите месеци общината блокира процедурата.

Строителната фирма и Столичната община са заключени в съдебен спор коя регулация трябва да бъде приложена за имота от осем години. С решение на ВАС от края на 2016 г. главният архитект Здравко Здравков е задължен да одобри исканата от НИКМИ процедура за подробен устройствен план (ПУП), който позволява високо строителство в имота. Според Здравков обаче решението на съда го заставя да одобри документацията, без да се спазват законовите срокове, правила и изисквания и главният архитект за момента отказва да изпълни решението на съда.

Спорът с инвеститорите

"От общината не са ни потърсили нито веднъж и не ни е предлагана никаква замяна", коментира единият от собствениците на НИКМИ, Николай Козанов, пред "Капитал". По думите му фирмата е купила терен за строителство, който е бил оценен на четири милиона лева, който впоследствие е със сменено предназначение. "Законът за устройство на територията позволява да се построи висока сграда, теренът е на север от близките сгради и няма ограничение за кинт (коефициент на интензивност - бел.авт.) и плътност на застрояването, но в момента нямаме проект, защото нямаме действащ ПУП и общината ни спря процедурата", обясни Козанов.

Според арх. Здравков са проведени над десет срещи с инвеститорите, които са останали без резултат. Фирмата отказва разговори в посока замяна на имота с друг, твърди главният архитект. По думите му Направление "Архитектура и градоустройство" е готово да преговаря, но отсрещната страна отказва.

През август строителната компания загради имота си и разруши преминаваща през него улица, защото тя се оказа незаконна. Направление "Архитектура и градоустройство" разпореди възстановяването на улицата. И този въпрос влезе в съда, като според последното решение на съда НИКМИ е в правото си да запази оградата покрай имота.

Междувременно преди седмици групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, главният архитект, кметът Фандъкова и депутатите на партията предложиха изменение в Закона за устройство и застрояване на Столична община, което се отнася за подобни казуси. С промените се ограничава височината на сградите в имоти като този на НИКМИ, които се възползват от законови вратички, позволяващи неограничени параметри за сградите.

Столична община дава, Столична община взима

НИКМИ на Николай Козанов и Милчо Благоев получава оспорвания терен на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" през 2006-2007г. чрез заменка от Столична община и няколко по-малки собственици, показва справка на "Капитал" в Агенцията по вписванията. С договор от юни 2007 г. тогавашният кмет Бойко Борисов заменя общинския терен от три декара на ъгъла на двата булеварда срещу съседен имот от 369 кв.м и доплащане от 3.7 млн. лв. за общината.

Този и близките терени покрай бул. "България", които също са застроени от НИКМИ, очевидно са обект на усилени градоустройствени дейности от страна на общината. Първоначално мястото е отредено за жилищно строителство (с максимална височина на сградите от 26 метра). Впоследствие по протежението на булеварда се появява Смесена многофункционална зона, която позволява по-високо строителство, а ъгловият имот е отреден за обществено обслужване (максимална височина 20 м). С предложението на арх. Петър Диков за общ устройствен план на София от 2007 г., когато е и сделката между НИКМИ и общината, ъгловият терен попада в Смесена многофункционална зона. С крайния вариант на плана от края на 2009 г. обаче по-голямата част от имота остава за локална градина и озеленяване.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  rhe55541723 avatar :-|
  rhe55541723

  Истината всъщност е размита в историята. Всъщност имота се продава с идеята, че ще се строи. Главният архитект по това време прави обичайните си схеми и поради отказ на НИКМИ от схемата се променя плана. И общината изпада в немилост, защото НИКМИ не са случайна фирма. Съгласно закона те са в правото си. След като спечелват делото по случая НИКМИ е в правото си да строи. Сега общината прави популизъм, опитват се да се покажат морално добри, като всъщност те са продали имота с идеята да се строи там, като толкова много имоти в София. Постфактум няма какво да правят и просто се показват в медиите. Проблемът е част от дългогодишна корупция в столична община. По- скоро трябва да не се допуска такива случаи да има занапред, в предвид, че НИКМИ си е в правото, то е ясно, че небостъргач ще има.

 • 2
  kk_ avatar :-|
  kk_

  Едно не ми става ясно. Ако има влязъл в сила общ устройствен план, който е със силата на закон, преди да се промени той не виждам как въобще може да се говори за ПУП. ОУП задължително минава през обществено обсъждане и гласуване в СОС, като може и да се обжалва... преди въобще да се преминава към ПУП. С промяната на ОУП според мен трябва да се променят и градоустройствените показатели, че ако е истина казаното, че старият ОУП предвижда 20 м височина на застрояване, това по мои сметки не са 144 етажа! Има неща недоизкано в цялата схема, или ЗУТ отново всеки си го чете, както си го разбира, уви при юристите са единици компетентните:(

 • 3
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Кметството и правителството се стараят да превърнат София в занемарен провинциален град. Всички съвременни градове се стараят да изграждат високи небостъргачи и около тях многоетажни паркинги и транспортни надлези на 5 и повече нива за да няма по тях светофари. В столицата се прави всичко обратно за да се икономисат средства и да се злоупотреби с парите. Винаги икономията е била майка на немотията. Ако мислите да правите надлези със светофари по тях, изобщо не ги започвайте защото когато са готови пак ще има задръстване. При телевизионната кула не е лош надлеза, но е могло още едно ниво да се изгради над кръговото. Целта винаги оправдава средствата. Затова вместо 5 некачествени надлеза, направете 3 на световно ниво.

 • 4
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Главният архитект които саботира строителството на небостъргачи в София,също така и за тяхната височина, освен с голяма глоба трябва да бъде и в затвора. Корумпирани чиновници трябва да престанат да рекетират строителните компании. Защо е избрал само на 3 места да се строят кули. Дори сега и третото място отпада. В цяла София може да се строят кули с неограничена височина, с изключение на 5 километра пред пистата на летището. Не трябва да се съобразяват с протестите против строеж на небостъргачите. Защото хората от кварталите около летището ако се вдигнат на протест против шумът от самолетите, това означава че в София не трябва да има летище.

 • 5
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Ако се забрани строителството на 44 етажната сграда, то трябва да престанат да кацат и излитат самолетите в София. Защото къщите около летището са се напукали но съвета не плаща обезщетения на хората. При протест на живеещите там, летището трябва да се затвори. Правителството трябва да вземе спешни мерки против изнудването на строителите които изграждат съвременна столицата. Освен това строителството не трябва да бъде само към Витоша, но и към Стара планина. Там може да се изграждат кули с неограничена височина. Нека започне изграждането в София на кули над 100 етажа. Това ще бъде престиж и символ на града.

 • 6
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Някои политици и държавни чиновници с примитивно мислене саботират изграждането на съвременните сгради. Сигурно в главите им се мотаят панелните призраци от социалистическото строителство. Семействата на такива служители трябва да бъдат настанявани в такива панелни жилища които загрозяват градовете. Защото София трябва да се превърне в съвременен град с нови и съвременни небостъргачи над 100 етажа. Некачествените панелни блокове които заемат много място и са с изтекъл срок на годност, трябва да се събарят и на тяхно място да се издигат кули и детски площадки около тях.

 • 7
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  България е известна по света със старото историческо и културно наследство. Новите държави са известни със съвременното строителство. Дори има голяма конкуренция при изграждането на креативни небостъргачи и сгради. Също така съществува класация, за най висока и за най красива кула. Такива кули се превръщат в символ на държавите и са световно известни. Задължение на властите в България е да направят страната ни известна и със строителството на красиви небостъргачи, които да бъдат съвременните символи.

 • 8
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Просперитета на една държава се определя от нейната инфраструктура и съвременно строителство. Напредналите държави събарят дори небостъргачи и на тяхно място изграждат нови по големи и по модерни. За да бъдем в крак с времето трябва и България да се изграждат съвременни кули. В квартал с еднакви панелни жилища приличащи на китайската стена, ако бъдат съборени в два небостъргача ще се съберат всички живеещи. Останалата площ ще бъде за паркиране, детски площадки, алеи за велосипеди магазини и др. Това е начина да се доближим но напредналите държави, но не и санирането на панелни блокове. Защото след две години изолацията пада понеже не я правят некачествено. Ако са практични и хубави панелните грозотии, депутатите ще се надпреварват да живеят в тях и да ги санират.

 • 9
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Главния архитект не трябва да си натрапва мнението, като саботира строителството на небостъргачи в София. Той трябва да се съобразява с тенденциите в съвременното строителство, вместо с мнението на хора израснали в сламени колиби които се плашат от небостъргачите. В столицата има много подходящи места за изграждането над 100 етажни небостъргачи. Вместо да се плашат от задръствания при строеж на небостъргачи, съвета трябва да изгражда транспортни надлези без светофари по тях. Защото такава глупост само в България може да се сътвори. Затова нормалните хора изграждат на много нива надлези за да не се спира и да няма задръствания.

 • 10
  ibb54533880 avatar :-|
  ibb54533880

  Освен че трябва да се поощрява изграждането на небостъргачи в страната, желателно е да се изградят такива които ще са в челната световна класация. Високи кули се строят в пустинята, океана, земетръсни райони, скалисти места и подпочвена вода. Остава и на луната да ги строят. Никаква пречка не съществува и в България да се изграждат сгради над 100 етажа. В тях има над 10 много бързи асансьори. Някой дори спират препускайки няколко етажа. Проблем със асансьорите няма, освен това кулите си имат собствено захранване с ток. Време е вече и в страната ни да започне престижно строителство на красиви и много високи кули.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход