Вечерни новини: Приватизацията вече не е фокус на БСП и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Приватизацията вече не е фокус на БСП и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лв.

Вечерни новини: Приватизацията вече не е фокус на БСП и ГЕРБ, а български строители се тълпят за поръчка от 250 млн. лв.

И още: За пръв път български премиер е на официално посещение в Саудитска Арабия; Вулканът Агунг на Бали се пробуди

5747 прочитания

© Мария Съботинова


Приближаването на българското председателство на ЕС и зачестяващите в този контекст опозиционни атаки очевидно силно напрягат премиера. Дотолкова, че на правителственото заседание във вторник Борисов обяви сигналите за закъсали в снега коли и камиони за саботаж, а кражбата на павета от проблемния ремонт на бул. "Дондуков" - за "протестърска" политическа атака. На фона на този истерично-конспиративен тон почти незабележимо минаха няколко изказвания на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, от които изглежда, че и двете партии правят крачка назад за правно абсурдните промени в конституцията за отпадане на давностния срок за престъпления по време на приватизацията.

По света като цяло денят премина без едри новини и сравнително спокойно, ако не броим гигантските облаци пепел и прах от изригващия вулкан на остров Бали, който буквално помрачи почивката на хиляди туристи.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

И Нинова, и ГЕРБ правят крачка назад за промените за приватизацията

С различни аргументи и ГЕРБ, и лидерът на БСП започнаха да дават противоречиви сигнали за отмяната на давността за приватизационни сделки. Във вторник Корнелия Нинова заяви, че няма да стане съвносител на проекта на ГЕРБ, въпреки че получи разрешение от партията си, която иначе е против промените. Същия ден в интервю за "24 часа" пък Цветан Цветанов обясни, че ако поне един депутат от БСП не подкрепи промените в залата, те няма да минат. Изказването му не е съвсем вярно, защото броят на всички депутати без тези на БСП е точно 160 - колкото са нужни, за да се приемат измененията.

Така акцията "да ровим миналото, за да не гледаме сегашните проблеми" чрез промени в конституцията изглежда поразклатена и по-вероятно да не продължи. Стратегията ще е управляващите да се оправдаят с липсата на подкрепа от БСП, за да се отдалечат от дълбоките юридически тресавища - досега не се е намерил нито един авторитетен юрист, който да каже, че текстовете не противоречат на принципите на правовата държава.

Българско състезание за най-голямата пътна поръчка - 250 млн. лв. за тунел "Железница"Общо 28 оферти, но реално 13 за строителството на тунела на магистрала "Струма" бяха подадени. Участието е силно, защото това е най-голямата пътна поръчка за годината - 250 млн. лв. без ДДС. И най-зле организираната, защото реално сега е третият опит за избор на строител.Очаквано и в това състезание отсъстват големи европейски строителни концерни. Вече класически битката ще е сред местните компании, които обаче нямат опит в такива големи обекти.

САЩ критикуват Румъния за съдебната реформа

Държавният департамент на САЩ критикува планираните промени на съдебното законодателство в Румъния, които според него ще отслабят битката на страната срещу корупцията. Мерките застрашават "напредъка, който отбеляза Букурещ през последните години, в изграждането на силни съдебни институции, защитени от политическо вмешателство", се казва в изявление, цитирано от AP. От румънското правосъдно министерство коментираха, че планът няма да наруши независимостта на съдебната система и че депутатите ще вземат предвид изразените от американска страна опасения.

Най-оспорваните съдебни промени са за надзорна структура, която да контролира поведението на магистратите, начина, по който се назначават главните прокурори, и правото на президентско вето върху кандидатите. През последните години като част от антикорупционната кампания румънските прокурори са разследвали стотици държавни служители, сред които и бивши премиери.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Вулканът Агунг на Бали се пробуди

Фотограф: Reuters

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали се пробуди - студени потоци лава текат по скалите му, а на върха се вижда магма. Вулканолозите предупреждават, че за пръв път от 54 години по-сериозно изригване е неизбежно.

Освен впечатляващите снимки изригващият вулкан причинява проблеми на туризма, като десетки хиляди почиващи и местни жители трябваше да бъдат евакуирани, а основното летище на острова, както и по-малкото летище на съседния остров Ломбок са временно затворени. Около 40 българи са информирали посолството ни в Индонезия, че се намират на острова. Те са в безопасност в хотелите си.

Съд спря споделените пътувания на Uber в Израел

Съд нареди на Uber да спре услугата си за споделени пътувания в Израел по-малко от месец след като тя бе пусната в Тел Авив. Това се случи след жалби на израелския синдикат на таксиметровите шофьори и конкурентната компания за превози Gett, които твърдят, че водачите на Uber нямат необходимия лиценз и не могат да таксуват пътниците. Така от сряда са забранени програмите за споделен превоз uberDAY и uberNIGHT. Uber все още може да извършва в Израел таксиметровата си услуга.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

За пръв път български премиер е на официално посещение в Саудитска Арабия

Бойко Борисов е на посещение в Саудитска Арабия, като това е първа официална визита на български премиер в богатата на петрол страна. Той ще бъде придружаван от няколко министри, както и от Симеон Сакскобургготски, който е известен с добрите си отношения със саудитската кралска фамилия. Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество. Ще бъдат обсъдени ключови сфери като сигурност, енергетика, търговия, транспорт, туризъм.

България и кралството имат странни дипломатически отношения. Решение за отваряне на българско посолство там има отдавна, но такова все още няма. През 2015 г. Рияд отвори мисията си в София. Дипломатическата активност на саудитците в региона съвпадна с битката им с Катар за надмощие. България е едно от полетата, от които Рияд иска да изхвърли катарското влияние и да бъде признат като официален и най-силен глас в арабския свят. Не е невъзможно за тази цел България да получи и "подаръци" под формата на инвестиции. Като бъдещ председател на ЕС, София също така ще има възможност да говори лице в лице с новия силен човек в региона - мистериозният принц Мохамед бин Салман, който наскоро арестува десетки членове на елита в Саудитска арабия и стои зад редица акции в региона на Близкия изток.

Парламентът ще приеме окончателно бюджет 2018

Процедурата по приемане на бюджет 2018 г. е на финалната права и след като миналата седмица излезе с минимални промени от бюджетната комисия, предстои да бъде гледан в пленарната зала.

Най-едрата редакция бяха 8 млн. лв. повече за заплати на работещите в детските домове, кръвните центрове и психиатричните диспансери. Най-спорната – драстичното намаляване на годишната държавна субсидия за партиите, които са получили между 1 и 4% от гласовете на последните парламентарни избори – от 11 на 1 лев. Депутатите трябва да разгледат и финансовия план на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Най-спорните текстове в тях са свързани с налагането на мораториум за сключване на договори между касата и нови болници, както и за плащания за нови лекарства.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Октомври е бил силен месец за туризма, като статистиката отчита както рекорден брой чужди туристи в България за месеца от предкризисната 2008 г. насам, така и на пътуванията на българите в чужбина. Данните не са изненадващи и логично идват на фона на растящата икономика - както в България, така и в повечето европейски страни.

За поредна година има проблем с ваксините срещу грип - този път те са пред изчерпване поради високо търсене още преди да е започнал активният за грипните епидемии период. България като цяло е сред страните с най-малко антигрипни имунизации в ЕС, така че засиленото търсене е добра новина. Но процесът на снабдяването с ваксини е прекомерно дълъг и утежнен, а в последните години поръчките бяха съпътствани със скандали.

Германия ще инвестира 1 млрд. евро догодина срещу замърсяването на въздуха, които ще бъдат вложени основно в мерки за трафика в градовете - ограничени зони за автомобили, електрически автобуси, повече зарядни станции. Проблемът с мръсния въздух в градовете е глобален, а макар че в Европа той не е толкова остър, колкото в някои от азиатските мегаполиси например, все повече европейски страни взимат спешни мерки, макар и те да са свързани с големи разходи.

Приближаването на българското председателство на ЕС и зачестяващите в този контекст опозиционни атаки очевидно силно напрягат премиера. Дотолкова, че на правителственото заседание във вторник Борисов обяви сигналите за закъсали в снега коли и камиони за саботаж, а кражбата на павета от проблемния ремонт на бул. "Дондуков" - за "протестърска" политическа атака. На фона на този истерично-конспиративен тон почти незабележимо минаха няколко изказвания на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, от които изглежда, че и двете партии правят крачка назад за правно абсурдните промени в конституцията за отпадане на давностния срок за престъпления по време на приватизацията.

По света като цяло денят премина без едри новини и сравнително спокойно, ако не броим гигантските облаци пепел и прах от изригващия вулкан на остров Бали, който буквално помрачи почивката на хиляди туристи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK