Вечерни новини: "Ембарго" за нови лекарства и болници догодина; ДПС и ГЕРБ попречиха на БНБ да следи банките за свързани лица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: "Ембарго" за нови лекарства и болници догодина; ДПС и ГЕРБ попречиха на БНБ да следи банките за свързани лица

Предложенията за здравния мораториум са на финансовото министерство и са одобрени от здравното ведмоство, оглавявано от Кирил Ананиев

Вечерни новини: "Ембарго" за нови лекарства и болници догодина; ДПС и ГЕРБ попречиха на БНБ да следи банките за свързани лица

И още: Великобритания отстъпи пред Брюксел за финансовите си ангажименти при Brexit

5877 прочитания

Предложенията за здравния мораториум са на финансовото министерство и са одобрени от здравното ведмоство, оглавявано от Кирил Ананиев

© Анелия Николова


НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Депутатите все пак приеха забраната за нови лекарства и болници

Догодина здравната каса няма да финансира нови скъпи лекарства и няма да сключва договори с нови модерни болници. Решението бе взето от депутатите окончателно при гласуването на бюджетните закони в сряда въпреки острите критики на съсловни сдружения, протестите на пациентски организации и заканата на омбудсмана Мая Манолова, че ще сезира Конституционния съд. С нови болници и отделения касата ще сключва договор само ако в съответното населено място няма други такива. Това на практика означава, че София и други големи градове, където са концентрирани повече болници, ще бъдат временно лишени от модерни инвестиции. Забраната за финансиране на лекарства пък обхваща нови и скъпи медикаменти и няма да се отнася за генеричните.

Макар обявената цел е да се спестят средства и "да се прецизират разходите на касата занапред", на практика спестовният ефект от мораториума върху общия бюджет на касата ще е минимален. Догодина тя ще разполага с рекордни 3.6 млрд. лв., от които над 1 млрд. лв. са средствата за лекарства, докато мярката ще спести около 25 млн. лв.

ДПС и ГЕРБ попречиха на БНБ да следи банките за свързани лица

Фалитът на КТБ явно показа, че основен въпрос за стабилността на всяка банка е да не дава заеми на свързани лица. Така след критики и препоръки от Брюксел и МВФ текстове за свързаността в Закона за кредитните институции бяха разширени. Но в сряда се сблъскаха с депутатите и не минаха окончателно на второ четене. По информация на mediapool.bg Йордан Цонев от ДПС е предложил, а депутатите от ГЕРБ са подкрепили отпадането на по-дълбокия контрол за свързаност. В закона не е влязла добавката, че се следи и за "икономическа и делова свързаност" на банката с кредитополучателите.

Това по-широко понятие щеше да позволи на БНБ да търси не само пряка свързаност със собственици и мениджъри, която често може да се скрие зад офшорки, но и косвени белези. Все пак поправките дават нови инструменти на регулатора, макар и не колкото си поиска. Цонев обясни пред "Капитал", че не са се съгласили с предложенията, защото на 14 ноември Европейският банков орган е публикувал доклад, съдържащ целият регламент за свързани лица, който ще влиза в сила от 2019 г.

Великобритания отстъпи пред Брюксел за финансовите си ангажименти при Brexit

Великобритания отстъпи пред исканията на ЕС и се съгласи да изпълни финансовите си задължения. Така потенциално се премахва една от най-големите пречки пред споразумението относно Brexit. Според няколко източника на Financial Times Обединеното кралство ще приеме общи задължения на стойност до 100 млрд. евро, въпреки че нетните плащания могат да спаднат до около половината от сумата.

Премиерът Тереза Мей официално ще представи офертата следващата седмица като част от пакетна сделка, ако бъде постигната договорка по другите две ключови теми – правата на гражданите на ЕС във Великобритания след Brexit и ирландската граница. Едва след като се постигне договореност по тези три теми, ще може да започнат преговорите за търговско споразумение между двете страни.

Съвместни проекти в търговията, туризма, транспорта, енергетиката и науката, "установяване на политически диалог и доверие на най-високо равнище", както и откриването на българско посолство в Саудитска Арабиявъзможно най-скоро - това са обсъжданите теми на срещата в Рияд между премиера Бойко Борисов и крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. Това е първата визита на толкова високо равнище в историята на отношенията между двете държави. Посещението на българския премиер бе белязано и от отказа на Иран да пусне правителствения самолет през въздушното си пространство. Не стана ясно защо българските власти са избрали маршрут през Иран, при положение, че отношенията между Техеран и Рияд са в най-ниската си точка от години.
Фотограф: МС

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Валери Симеонов ще защитава домашната ракия от големите производители

След среща с представители на националното сдружение "Българска домашна ракия" вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще предложи законови промени, които да задължат големите производители да изписват на етикета процента на зърнения етанол, използван при производството на ракия. В големите спиртоварни не се произвежда ракия от грозде, от кайсии, от праскови и сливи, а от зърнен етанол, който не е вреден за здравето, но не това е представата за българска ракия, мотивира се Симеонов. Другата промяна, която той ще предложи до следващата реколта плодове, ще е за въвеждане на европейския стандарт за плащане на данък не просто върху произведено количество алкохол, а при отчитане на градуса.

ТРАГИЧЕН ФИНАЛ

Трибуналът за бивша Югославия приключи с поглъщане на отрова в съдебната зала

Последното заседание на Международния трибунал в Хага за престъпленията в бивша Югославия бе ознаменувано с необичаен инцидент, завършил със смърт. След като чу присъдата си, един от шестимата подсъдими босненски хървати - Свободан Праляк (72 г.), стана и изпи течност от чаша, като обяви, че е погълнал отрова. Четенето на присъдата незабавно бе преустановено, а заседанието – спряно, за да се изземе чашата и да се окаже първа помощ. После заседанието бе продължено, шестимата получиха общо 110 години затвор. По-късно следобед Праляк е починал в болница.

След делото трибуналът за бивша Югославия се разпуска. Миналата седмица той даде доживотна присъда на бившия командир на босненските сърби Ратко Младич за геноцид.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Брюксел иска замразяване на еврофинансирането за данъчните убежища

Европейското финансиране за държавите, включени в черния списък за данъчни убежища, да бъде замразено. За тази мярка настоя еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси. След почти година разговори на 5 декември се очаква финансовите министри на ЕС да приемат т.нар. черен списък, въпреки че 28-те правителства остават разделени по въпроса за санкциите, както и кои юрисдикции да бъдат включени.

На този етап държавите разполагат със свои собствени списъци на юрисдикциите, които отказват да сътрудничат по данъчните въпроси. Под обществения натиск, последвал поредица от разкрития в медиите, правителствата от ЕС се съгласиха да съставят общ черен списък, без обаче в него да са включени държавите - членки на блока. В сряда от британската неправителствена организация Oxfam коментираха, че ако ЕС прилага собствените си критерии към своите членки, най-малко четири страни щяха да фигурират в списъка: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта.

ОПЕК и Русия ще се опитат да удължат срока на петролната сделка

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), ще има важна среща в четвъртък във Виена, на която се очаква да обсъди начини за удължаване на удължаване на т.нар. квотна сделка между водещите петролни производители, която изтича през март 2018 г. Със сделката ОПЕК и други производители по-рано през годината решиха да намалят добива си с общо 1.8 млн. барела на ден, като така цените на петрола получиха сериозна подкрепа и брентът поскъпна с над 40% от средата на 2017 г. Според наблюдателите сега ОПЕК и Русия ще договорят удължаване на квотната сделка през цялата следваща година, макар че вероятно ще включва опция за преразглеждане през юни.

Според много анализатори удължаването е нужно, за да се балансират петролните пазари и за да могат да се поддържат икономиките на изнасящите петрол страни.

Джеръм Пауъл отвори пътя си за наследник на Джанет Йелън начело на Фед

Избраникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за нов председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл премина първото си изпитание, след като представи вижданията си за икономиката пред банковия комитет на Сената. Пауъл защити плановете си за потенциално олекотяване на регулациите върху финансовия сектор.

Изслушването мина тихо и без да има скандали или дори гласно негодувание от страна на сенаторите от Демократическата партия, които традиционно искат по-тежки регулации за финансовата индустрия.

Пауъл ще замени на поста Джанет Йелън, която наскоро обяви, че това ще бъде пълното ѝ оттегляне от централната банка и няма да остане като част от борда на директорите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Цената на криптовалутата bitcoin премина психологическата бариера от 10 хил. долара за една монета. Паралелно с това растат и предупрежденията, че става дума за балон, а поляризацията на мненията става все по-голяма.

В нарушение на международните санкции, наложени върху ракетната й програма, Северна Корея е изстреляла балистична ракета, която се е разбила на около 1000 км в Японско море. Според експерти, ако бъде изстреляна от по-ниска траектория, тя може да прелети близо 4500 км, което е достатъчно, за да достигне голяма част от територията на САЩ. Очаква да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност към ООН.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Ментата този път без КТБейски затвори очите на БНБ за "икономическа и делова свързаност" на банката с кредитополучателите. Пита се коя е следващата за опраскване банка???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK