Вечерни новини: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София отново е опасно мръсен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София отново е опасно мръсен

Shutterstock

Вечерни новини: Bitcoin се обезцени с 20% за 24 часа; Въздухът в София отново е опасно мръсен

И още: Депутатите се отказаха от по-малката субсидия за партии извън парламента; Брюксел даде подробности за реформата на ДДС

12601 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Докато Брюксел готви данъчна реформа, а светът следи с вълнение и притеснение шоковите вълни нагоре и надолу в цената на bitcoin, българският четвъртък премина под знака на дълга (и често скучна) дискусия по държавния бюджет за 2018 г., която поне беше разнообразена от представление на депутатите от "Воля". Те влязоха в залата с медицински маски, но не заради поредните данни за неколкократно завишени стойности на фини прахови частици във въздуха в София, а "за да не се заразят от умопомрачителност" от репликите на проф. Иво Христов от БСП, че "80% от българите са дебилни" и на Вежди Рашидов от ГЕРБ, че това, което остава в България, "не става за чеп за зеле".

Иначе снегът се топи, но пък метеоролозите предупредиха, че в идните два дни на места в България ще падне толкова дъжд, колкото за цял месец.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Bitcoin се обезцени с над 20% само за 24 часа

Цената на bitcoin преживя поредна шокова вълна нагоре и надолу. Криптовалутата, която тази година поскъпна с близо 1100% спрямо долара, изгуби над една пета от стойността си само за 24 часа. В сряда тя достигна абсолютен рекорд от почти 11 400 долара, а в четвъртък следобед падна до 9000 долара и после се върна на ниво около 9200 долара, разказва "Ройтерс".

Зад нестабилната цена има и много странични фактори, сред които информацията на Bloomberg, че Nasdaq също ще предлага фючърсни контракти върху bitcoin, както и все по-честите предупреждения от страна на финансовата индустрия и водещи инвеститори, че bitcoin е измама и много хора купуват bitcoin само с идеята да го продадат, когато цената се вдигне, а не за да го използват за разплащателно средство. За момента обаче изглежда, че тези предупреждения по-скоро водят до скок в цената на криптовалутата, а не обратното.


Въздухът в София отново е замърсен в пъти над нормите

Въздухът в София през последните два дни отново натежа от вредните фини прахови частици. В сряда вечер шестте измервателни станции са отчели стойности от между 1.17 и 2.64 пъти при среднодневна норма от 50.0 µg/m3, показват данните. Най-мръсен е бил въздухът в кв. "Хиподрума", а "най-чист" - в "Дружба". Според почасовите данни на Столична община пък в определени часове в сряда замърсяването в "Младост" е достигнало 350 µg/m3, а в "Надежда" - 250 µg/m3.

Опасното запрашаване е хроничен зимен проблем на София, но все още не са предприети адекватни мерки, за да се реши. Всъщност дори няма точна информация за причините - сред тях се преплитат битовото отопление с дърва и въглища, старите дизелови автомобили, строителното замърсяване, климатичните и географски особености и т.н. И докато общината се хвали с метрото и новите автобуси, прахът осезаемо си е във въздуха, а решението на проблема с печките и камините е много по-трудно - въвеждане на стандарти за дърва и въглища и преминаване на други източници за отопление, вероятно с енергийни субсидии. Засега институциите не са взели мерки в тази посока. Ако има добра новина, тя е, че за мръсния въздух се говори все по-често, проблемът става осъзнат, а обществения натиск за решения - по-тежък.

В бюджет 2018: Субсидиите за партиите все пак остават без промяна

Държавната субсидия за партиите, които са получили над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, остава 11 лв. При гласуването на Бюджет 2018 стана ясно, че вносителите от "Воля" са оттеглили предложението. То предвиждаше драстично орязване на финансирането до 1 лв. на глас за формации, минали еднопроцентовата бариера на изборите. Същевременно размерът на субсидията за парламентарните партии оставаше непроменен - по 11 лева на глас.

Предложението беше дискриминационно и на практика засягаше само една партия - "Възраждане" на Костадин Костадинов. Конфликт между Костадинов и Марешки стана причина срещу лидера на "Воля" да бъде заведено дело, заради което бе отнет и имунитета му. Така предложението изглеждаше и като лично отмъщение срещу Костадинов.

Брюксел даде подробности за реформата на ДДС

Европейската комисия представи в четвъртък подробности за новите мерки за борба с измамите с ДДС, които струват на държавите членки повече от 50 милиарда евро годишно.

Ето някои от тях:

- предвижда се в Еврофиск - мрежата от експерти в ЕС за борба с измамите, да се въведе онлайн система за обмен на информация, за да може рискът да се оценява по-бързо и точно

- за по-добър контрол на трансграничните доставки служители от два или повече национални данъчни агенции ще могат да извършват съвместни проверки, което е от голямо значение при измами в електронната търговия

- ще се подобрят връзките между данъчните власти и европейските правоприлагащи органи (OLAF, Европол и новосъздадената Европейска прокуратура)

- данъчните и митническите органи във всички държави членки ще си обменят по-активно информация за стоките, влизащи в ЕС от трети държави, за да се избегнат измамите, когато входната точка е в една държава от единния пазар, а крайната дестинация – друга

- националните регистри на автомобили ще бъдат достъпни за другите държави членки и за служителите на Еврофиск, основно за да се пресекат ДДС измами с употребявани коли.

Законодателните предложения ще бъдат предадени на Европейския парламент за консултация и на съвета - за приемане.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Летище София посрещна 6-милионния си пътник

Летището в София отбеляза нов рекорд - 6 млн. пътници за 11 месеца. За първите 10 месеца пътникопотокът се е увеличил с 36%, съобщава пресслужбата на летището. Постоянно растящият пътникопоток на столичното летище се дължи от изпострената конкуренция на двата нискотарифни превозвача WizzAir и Ryanair, които са и основните отговорници за бума на туристически посещения в София.

НА ЧЕРНОТО - БЯЛО

Кой как чете доклада за контрабанда на "Булгартабак" в Туция

Извънпарламентарната партия "Да, България!" сезира Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Народното събрание, главния прокурор и президента за констатациите на доклада, пратен от турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата в Интерпол. В него се казва, че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция и с генерираните от тази престъпна дейност средства се финансират терористични организации. Сезирането и разпращането на доклада, който стана известен още преди 2 седмици, явно се налага, защото - както се оказа, за едни български висши чиновници от силовите ведомства той е непознат, нищо че е публичен, а други твърдят, че в него не се споменава нищо за българската тютюнева компания, нищо че в годишния отчет на турската служба пише черно на бяло, че докладът е "за продукти на компанията "Булгартабак", работеща в България и станала източник на контрабанда на цигари в нашата страна".

"При мен го няма тоя доклад. Щом дойде докладът... Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим... " Така отговаря министърът на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос от Mediapool дали вече се е запознал с документа. "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак". Това е документ, който дава проценти, тенденции и т.н., но в този доклад не се споменава "Булгартабак". Казах ви фактите, всичко останало е въпрос на интерпретации", твърди и главният секретар на МВР Младен Маринов.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Португалия, Латвия и Словакия се състезават за председателския пост в Еврогрупата

Финансовите министри на Португалия, Латвия и Словакия кандидатстваха в последния момент за поста на председателя на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на 19-те държави от еврозоната. Холандецът Йерун Дейселблум се оттегля на 13 януари (той вече не е финансов министър на страната си), а Европейската народна партия каза, че няма да издига свой претендент, което отвори път той да бъде наследен от социалист. Гласуването е на 4 декември, понеделник, а за победа е нужна подкрепата на 10 държави.

Засега се смята, че най-големи са шансовете на португалеца Мариу Сентено. Неотдавна Волфганг Шойбле определи Сентено като "Роналдо на финансовите министри от ЕС".

И САЩ не иска да признае Китай за пазарна икономика

САЩ оспорват признаването на Китай като пазарна икономика пред Световната търговска организация (СТО). Вашингтон ще се присъедини като трета страна по делото на Китай срещу Европейския съюз (ЕС), настоявайки на Пекин да бъде отказан новият статут.
Според правилата на Световната търговска организация Китай трябваше да получи статута на пазарна икономика още през декември миналата година - точно 15 години след началото на членството си. Тогава обаче ЕС и САЩ се противопоставиха на решението, а малко след това Китай оспори поотделно позициите им пред СТО.

Основният аргумент на Вашингтон са висящите обвинения за дъмпингови цени от други страни членки срещу Пекин, се разбира от документите, до които екипът на Financial Times е получил достъп.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започват денонощен контрол над язовирите в областите, където се очакват най-много валежи, съобщиха от агенцията, като се споменават Враца, Пловдив и Благоевград. Това става след инициативата на прокуратурата от миналата седмица да изпрати сигнал до премиера Бойко Боросов за лошото състояние на язовирите и за поиска предприемането на мерки. Специален акцент в това становище на прокуратурата бе отделен на язовир "Бели Искър".

От партията на Ангела Меркел вече дава сигнал, че не е изключен и вариант за формиране на правителство на малцинството след двумесечни безплодни преговори за коалиция между консерваторите, зелените и Свободните демократи и броени часове преди първата среща със социалдемократите за проучване на възможностите за съставяне на нова голяма коалиция. Една голяма коалиция ще бъде възможна само на цената на безценни обещания за социална политика, а правителството на малцинството не е по-лошо правителство, то ще изпълнява всички задължения, се казва в резолюция на президиума на Икономическия съвет на ХДС от четвъртък.

Докато Брюксел готви данъчна реформа, а светът следи с вълнение и притеснение шоковите вълни нагоре и надолу в цената на bitcoin, българският четвъртък премина под знака на дълга (и често скучна) дискусия по държавния бюджет за 2018 г., която поне беше разнообразена от представление на депутатите от "Воля". Те влязоха в залата с медицински маски, но не заради поредните данни за неколкократно завишени стойности на фини прахови частици във въздуха в София, а "за да не се заразят от умопомрачителност" от репликите на проф. Иво Христов от БСП, че "80% от българите са дебилни" и на Вежди Рашидов от ГЕРБ, че това, което остава в България, "не става за чеп за зеле".

Иначе снегът се топи, но пък метеоролозите предупредиха, че в идните два дни на места в България ще падне толкова дъжд, колкото за цял месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.