Сребърният фонд: Пари с панделка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сребърният фонд: Пари с панделка

Shutterstock

Сребърният фонд: Пари с панделка

Десет години след като беше създаден, фондът нито се управлява както е по закон, нито пък се пълни както е по закон

Вера Денизова
19685 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


- Идеята на Сребърния фонд е да подкрепя пенсионната система, но средствата в него са толкова, че биха стигнали за изплащането на пенсиите за няколко месеца.

- Натрупаните до момента 2.8 млрд. лв. ще продължат да стоят на депозит в БНБ без никаква възвращаемост.

През 2060 г. недостигът на средства в държавната пенсионна система ще надхвърли 9% от БВП на страната, колкото е сега целият разход за пенсии. Тази прогноза на Националния осигурителен институт (НОИ) естествено е условна, но засега не се вижда отникъде драматично позитивен обрат в демографията, който да спре застаряването и намаляването на населението. А това ще значи и неприятна дилема за тогавашните управляващи - да намалят парите за други сектори или пък да увеличат данъците за все по-малкото работещи.

Мисълта за този неприятен момент произведе като решение т.нар. Сребърен фонд. Той беше създаден с идея да трупа средства, които да се инвестират така, че в един момент да може да подпомогне задъхващата се пенсионната система. Десет години по-късно обаче парите в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, каквото е официалното му име, стигат колкото да покрият разходите за пенсии за едва няколко месеца. Причината – Сребърният фонд нито се пълни както е по закон, не се инвестира по закон. Наскоро приетата стратегия за управлението му, както и един текст в Закона за бюджет 2018 г. показват, че правителството няма намерение да променя статуквото. Така натрупаните 2.8 млрд. лв. ще продължат да стоят завързани с панделка в БНБ и дори да носят отрицателна доходност.

Как го мислеха и какво стана

Сребърният фонд беше създаден с част от излишъка в бюджета през 2007 г. с формална идея подкрепа за пенсионната система след 2018 г. Впоследствие беше приет специален закон, в който се посочва от какви източници на приходи ще бъде захранван и как може да бъде управляван. В него трябва да влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв. Пак по закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни - членки на ЕС, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации.

През всичките тези години обаче парите стоят на депозит в БНБ, макар на няколко пъти управителният съвет на фонда да се събира с идеята да избере мениджъри за по-активно управление.

Парите в него обаче имат и други роли - за централната банка те са част от валутните резерви и в моменти на криза са вид допълнителна доза макростабилност. За правителството пък са фискален буфер (като част от фискалния резерв), в случай че бюджетните приходи се окажат недостатъчни. Така от 2012 г. насам средствата на фонда стоят в БНБ на нулева лихва и не носят никаква доходност. От миналата година депозитът с по-голямата част от парите е договорен на минус 0.1% (тъй като БНБ въведе отрицателни лихви за свърхрезервите на банките) като по закон загубата се компенсира от държавния бюджет. Източници от управляващите обаче твърдят, че не се стига до подобни трансфери, тъй като се надлъгват със системата – ако развалят договора за депозит предсрочно, лихва не се дължи. В същото време са разкрити и още няколко депозита в БНБ с по-малки суми на отрицателни лихви, като отрицателната доходност по тях все пак се покрива от бюджета. Друг е въпросът, че от началото на годината има и инфлация, която също започва да "изяжда" спестените средства във фонда.

По време на кризата системата се опорочи и на входа - управляващите започнаха да намират вратички да "отклоняват" част от парите от приватизация. При първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков например реши, че има нужда от тези средства текущо, и намери начин да финтира закона - държавните дружества се прехвърляха в Държавната консолидационна компания, тя ги продава, а парите изплаща на бюджета като дивидент и така чисто формално не са приход от приватизация.

Сега със Закона за бюджет 2018 г. тази елегантност е загърбена и директно се залага средствата, които ще дойдат от евентуалната концесия на летище София (480 млн. лв.), да не влязат в Сребърния фонд.

А какво може да бъде

Преди няколко седмици правителството прие поредната стратегия за инвестиране на средствата от фонда. Подобно на предходни години, тя предвижда парите да продължат да стоят на депозит в БНБ. Аргументацията – инвестициите в акции са рискови, в облигации може да доведат до отрицателна доходност, тъй като изискването е те да са първокласни, пазарите все още са нестабилни и вероятно предстои нова криза.

За сравнение – през последните две години пенсионните фондове например докарват средна годишна доходност от около 6%. Изискванията към инвестиционната политика на Сребърния фонд са по-рестриктивни, но според анализатори при добро управление може да се постигне някаква възвращаемост, която поне да компенсира инфлацията (2% за последната година).

"Както в други европейски държави, Сребърният фонд може да инвестира част от парите в корпоративни ценни книжа на фондовата борса, в ценни книжа на други европейски компании и малка част в недвижимо имущество. Само за тази година такива инвестиции биха дали около 20% възвращаемост", твърди бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Преди години той се опита да промени закона и парите от фонда да могат да се инвестират и в български ДЦК. Заради големия обществен натиск и съпротивата на БНБ идеята беше изоставена. Тогава държавата на практика щеше да се самофинансира, което поражда конфликти на интереси.

Други анализатори са по-скептични за инвестирането на средствата от фонда. Според тях парите са малко и ако се наемат професионални чужди мениджъри, ще има разходи за управление, които вероятно ще са колкото постигнатата възвращаемост. А ако се възложат на местни лица, рисковете са да се усвоят по познатия от КТБ модел. "В момента положението е ни риба, ни рак", казва банков анализатор.

Това реално е и същественият проблем – отношението на управляващите към Сребърния фонд. "В момента парите на фонда спят и са на разположение на министъра на финансите, ако му потрябват. Ако идеята е да имаме инвестиционен фонд за подкрепа на пенсионната система, той трябва да има дългосрочна визия за управление", казва Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. И допълва: "Стратегията за управлението му казва: "продължаваме както досега". Но по този начин няма как фондът да бъде патерица на пенсионната система. А тя куца и ще става все по-зле. В стратегията за управлението му е посочено, че през 2060 г. де очаква дефицитът на пенсионната система да достигне 38 млрд. лв. Няма как, ако този фонд не се захранва и не се инвестира, да може да работи по предназначение."

Според Дянков нуждата от дебат за по-добро използване на държавните средства си стои на дневен ред. "Особено когато демографската криза в България се отразява неблагоприятно на темповете на икономическо развитие. Пасивното управление означава по-голям дефицит в държавното обществено осигуряване", допълва той.

- Идеята на Сребърния фонд е да подкрепя пенсионната система, но средствата в него са толкова, че биха стигнали за изплащането на пенсиите за няколко месеца.

- Натрупаните до момента 2.8 млрд. лв. ще продължат да стоят на депозит в БНБ без никаква възвращаемост.

През 2060 г. недостигът на средства в държавната пенсионна система ще надхвърли 9% от БВП на страната, колкото е сега целият разход за пенсии. Тази прогноза на Националния осигурителен институт (НОИ) естествено е условна, но засега не се вижда отникъде драматично позитивен обрат в демографията, който да спре застаряването и намаляването на населението. А това ще значи и неприятна дилема за тогавашните управляващи - да намалят парите за други сектори или пък да увеличат данъците за все по-малкото работещи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Дългосрочните прогнози, синоптични или икономически обикновено не се сбъдват.
  А идеята да се инвестира в ЕС много разтеглива. Примерно ДЦК на Гърция не бих купил.

 • 2
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Демек имаме едни пари, от които файда няма... за държавата и за фонда, нещо като бурканбанк на хората. И най-интересното е, че ако финансовия министър реши да ползва част от тези пари, никой няма и да разбере, по-точно никой извън системата, еваларка...

 • 3
  aussie avatar :-|
  aussie

  Държавата трябва да намали пенсионните вноски и да осигури пари само за базова пенсия а останалото трябва да си го внася всеки сам. Колкото повече внесеш толкова повече ще получиш като навършиш пенсионна възраст. Естествено вноските се взимат преди данък общ доход и се облагат с минимален доход, например 8%. Трябва да има и лимит колко можеш да вкараш. Но пък като знам колко са неграмотни финансово масата народ в Бг ще свършат без грам пенсии :)

 • 4
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  ''Сребърният фонд беше създаден с част от излишъка в бюджета през 2007 г. с формална идея подкрепа за пенсионната система след 2018 г.
  .....както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв''
  =================
  И кога Български журналист ще го попита Бай Той колко е вкарал във фонда след като всяка година казва, че са с 1-2 милиарда отгоре излишък?

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ами да ги инвестират в биткойни! Смях.

 • 6
  mitko11 avatar :-?
  mitko11

  До коментар [#3] от "aussie":

  Държавата първо да прехвърли пенсионерите, които не са внасяли вноски, към Социалното министерство. Такива са пенсионери по болест, инвалиди, социални пенсии....Всички те са повече от 1/3 от общия брой пенсионери. След това да се реши казуса с военни, полиция, първа и втора категория труд, които се пенсионират преждевременно. И чак след това да се правят сметки за пенсионния фонд. Междувременно от 1997 г. има пълни данни в НОИ за реалните вноски на всеки. Какво пречи това да се оформи като наследяема лична партида?

 • 7
  aussie avatar :-|
  aussie

  Нищо не пречи. Просто трябва да се удари една черта и да се почне отнякъде. Но като гледам “матриала” в правителството скоро няма да е - куклен театър.

  До коментар [#6] от "
  mitko11
  ":

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Изобщо не си помисляйте чиновник да "инвестира". По-добре да се лишим от 2% доходност, отколкото да заминат на кино.

 • 9
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#6:"mitko11"]има пълни данни в НОИ за реалните вноски на всеки. Какво пречи това да се оформи като наследяема лична партида?[/quote]
  Ако ще е така, защо ни е въобще НОИ и осигуряване - всеки сам да се спасява поединично. Който е трупал пари за черни дни, ще има пенсия; който не - няма. Или ако има деца, те ще го хранят като одъртее. Така си е било по света преди 100 години. След това са измислили солидарното осигуряване. Там по дефиниция партидите не са лични, а тези дето имат повече дават на тези, дето има по-малко.
  Аз (по стечение на обстоятелствата, или късмет, или способности - няма значени) съм от тези, дето имат над средното. Така че нетно внасям в системата. Но както да се оплаквам - ясно, че бедните старци няма как да се оставят да умрат от глад, а и най-малкото е политически невъзможно, тъй като те са и гласоподаватели и излизат пред парламента да думкат с тенджери и тигани ако ги оставиш без лев. Така че все от някого трябва да се вземе, за да се даде на тях.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А те тези 9% на какъв БВП ги изчисляват и при какви пенсии? Смятам, че чрез отваряне на страната за чуждестранни работници нещата чувствително ще се подобрят. При подобна демографска картина и китайци с кофа да наливат, пак не могат да подбият трудовия пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.