🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пътят на боклука

Какво се случва с торбите смет, след като ги изхвърлите в кофите

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Първо важно условие е да избираме продукти, чиито опаковки са годни за рециклиране, и след това да се погрижим за тях така, че да влязат в кръговрата на боклука, а не да завършат на сметище. Така например многокомпозитните опаковки (направени от повече от един материал) обикновено или не се рециклират, или преработването им отнема много повече време и ресурси. От "Екоинвест", рециклатор и производител на пластмаса, разказаха, че при полипропиленовите торби се използват два вида пластмаса. Това ще рече, че при обработката торбата трябва да се разшие и материалите да се отделят един от друг, така че да могат да се рециклират, тъй като различните видове пластмаса се обработват отделно. Тоест, когато като потребители избягваме многокомпозитните опаковки, автоматично правим процеса на рециклираме по-ефективен.

Стъпката след потребителския избор е да се погрижите съответният отпадък да е пригоден за рециклиране. Това ще рече по него да няма остатъци от храна и при възможност да бъде смачкан. След това, разбира се, сте отговорни за изхвърлянето на отпадъка в съответния "цветен" контейнер. Ето какво да знаем за всеки от тези цветове.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kabico avatar :-P
  kabico
  • + 1

  Да се оставят торби с био отпадъци до контейнерите и кучетата да ги разпиляват по улицата - страхотна идея! И да попитам, какво ви е решението за торбите за боклук? Какъв е смисълът да пазаруваш в платнена торба и после да трябва да си купуваш плстмасови торби, за да ги пълниш с боклук?

  Нередност?
 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • + 1

  Пълна смешка! Правилните въпроси трябва да са други! Калкулира ли производителя цената на опаковката в цената на крайния продукт? Защо при това положение се очаква да я рециклираме безплатно? Защо не се въведат правила за обратно изкупуване? За да има бизнес за определени компании?

  Нередност?
 • 3
  sparti avatar :-|
  sparti
  • + 4

  Капитал, поинтересувайте се кой е против reverse-vending автоматите. Такъв имаше на Орлов мост, в CBA в Надежда и може би другаде, но много бързо ги ликвидираха.
  Мили хора, земята на която живеем, не сме я получили като наследство от предците си, а сме я взели "за предварително ползване" от децата си.

  Нередност?
 • 4
  lilia_lang avatar :-|
  Lilia Lang
  • - 1
  • + 2

  Най-сериозния проблем за рециклирането на отпадъци в България си остава напълно неработещото разделно събиране на отпадъците. Основното разделяне продължава да се прави от клошарите, контейнерите си остават "про-форма", в който и контейнер да надникнете има всичко и силно замърсено. Системата на събиране трябва да се промени коренно- индивидуални контейнери за смесени рециклируеми и отделно за зелени отпадъци в населените места с къщи и отделни контейнери за всеки жилищен блок (без контейнери за зелени отпадъци), засилена отчетност, контрол и информация. От 10 години предлагам в Нареднбата за местните данъци и такси в частта отпадъци да се добави средства за информация на населението, защото в момента само организациите по оползотворяване имат специално предназначени средства да правят кампании за информиране, но това трябва да правят и местните власти, дори най-елементарното като график за извозване на отпаъците.

  Нередност?
 • 5
  lilia_lang avatar :-|
  Lilia Lang
  • + 1

  До коментар [#1] от "kabico":

  Миаля, че не става въпрос за поставяне на биоотпадъци в пластмасови торбички до кофите а само за зелени отпадъци-т.е. коледните елхи, цветя, трева. В други страни се събират хранителните отпадъци в биоразградими торбички, които се изхвърлят в отделен контейнер. Това мисля ще е трудно за България предвид бездомните кучета и котки, но би следвало да се прави от супермаркети и пазари където въпросните контейнери да се поставят на специално място , където не могат да се достигнат от животни.

  Нередност?
Нов коментар