Вечерни новини: По-важното от уикенда и през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и през новата седмица

Следващата седмица правната комисия ще разгледа внесеното от осем депутати от ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, предложение от антикорупционния закон да отпадне разследването на корупцията по високите етажи на властта .

Вечерни новини: По-важното от уикенда и през новата седмица

Две агенции повишиха кредитния рейтинг на България; Данъчният пакет на Тръмп беше гласуван, Еврогрупата ще обсъди "задълбочаването на съюза"

5278 прочитания

Следващата седмица правната комисия ще разгледа внесеното от осем депутати от ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, предложение от антикорупционния закон да отпадне разследването на корупцията по високите етажи на властта .

© Юлия Лазарова


В случай, че не сте забелязали, България става все по-добро място за живот. Обществеността е уведомена за това с разпространено в неделя от пресцентъра на ГЕРБ писмо на ръководството на партията до структурите и членовете й по случай годишнината от нейното създаване. В писмото, подписано от лидера и премиер Бойко Борисов, се описват успехи на управлението.

С едногодишно прекъсване ГЕРБ управлява България от 2009 г. През изминалите години страната си остана най-бедната и сред най-корумпираните в ЕС, не беше извършена и нито една от належащите реформи в публичния сектор. Поредица решения и намерения на управляващите пък показват, че моделът на захванатата държава, станал популярен у нас като "КОЙ", заради който кабинетът "Орешарски" си отиде през 2014 г., не само не е премахнат, но процъфтява.

А ако България все пак става по-добро място за живеене, това се дължи нй-вече на частния сектор, който формира над две трети от БВП на страната.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Две рейтингови агенции повишиха оценката си за България

Обнадеждаващото състояние на банковия сектор е причината две международни рейтингови агенции да повишат оценката си за България. Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната от ВВ+(подинвестиционно равнище, дадено след колапса на КТБ през 2014 г.) на BBB-, което е инвестиционна степен, макар и най-ниската.По-малката агенция – Fitch, също подобри оценката си с една степен - до BBB със стабилна перспектива.

Връщането на България в клас инвестиционен носи като резултат по-ниски лихви по държавния дълг и по-евтини кредити за домакинствата и бизнеса.

Управляващите съобщиха за разбита група за износ на лекарства

След извънредна среща при премиера Бойко Борисов в събота МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Според разследващите става въпрос за животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове. "Резултатите от акцията показват, че лекуваме

българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Акцията идва като кризисен PR на фона на общественото недоволство от гласувания в сряда мораториум върху финансирането от здравната каса на 17 лекарства от най-ново поколение за лечение на онкологични и ревматологични заболявания. През седмицата пациентски организации протестираха и обявиха, че ще сезират Евпопейската комисия за мораториума.

ВМРО може да не подкрепи закон за царските имоти

ВМРО няма да подкрепи евентуално законово решение на проблема с реституирането на т. нар. царски имоти, ако то не бъде обсъдено предварително в коалиционния съвет на управлението. Това обяви пред БВР Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на формацията, част от "Обединени партиоти", с които ГЕРБ управлява в коалиция. През седмицата ВМРО призова премиера Борисов да не отстъпва имотите, за които съдът вече се е произнесъл, че са държавни.

Работната група в министерството на правосъдието, която обсъжда действията на държавата по отношение на т.нар. царски имоти, ще излезе със становище в понеделник. Мнозина наблюдатели изтълкуваха факта, че при посещението си в Саудитска Арабия Бойко Борисов беше придружен от Симеон Сакскобургготски, на когото е бивш бодигард, като вероятно споразумение за помощ за оръжейни сделки срещу имоти.

Сенатът гласува данъчния пакет на Тръмп

Американският сенат прие най-мащабната реформа в данъчното законодателство в страната от 1986 г. насам. Според републиканците, които подкрепиха проекта, това ще стимулира икономиката, а според демократите, които гласуваха против, той е от най-голяма полза за хората с най-високи доходи и през следващите 10 години ще добави нови 1.4 трлн. долара национален дълг към вече натрупаните над 20 трлн. долара.

Прокарването на промените е важно за републиканците, които се надяват с това да компенсират загубата на подкрепа през първата година на Доналд Тръмп в Белия дом. То идва в един от най-лошите моменти за него, защото бившият му съветник по националната сигурност Майкъл Флин призна пред съда, че е излъгал ФБР при показанията си за връзките на екипа на президента с Русия.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Икономическа статистика на фокус

Публикуваните експресни данни за БВП през ноември дадоха обща представа накъде върви икономиката на България. Числата показаха, че на годишна база нарастват не само потреблението и износа, но и последният доскоро неработещ двигател - инвестициите. Сега предстои да излязат предварителните данни, които ще предоставят повече информация откъде точно дойде увеличението от 3.9% за тримесечието.

Вероятно потреблението на домакинствата в страната продължава да е водещия фактор за икономическия ръст, но е интересно и доколко инвестиционната активност е допринесла към развитието. За да успее българската икономика да достигне по-високи и устойчиви нива на растеж в дългосрочен план са нужни инвестиции.

Държавата ще пусне последната за годината емисия ДЦК

Правителството ще емитира последната порция Държавни ценни книжа в понеделник. Обемът им е 80 млн. лв., а срочността е 7-години. С тях общите емисии за годината ще достигнат почти 800 млн. лв. През тази година България не е излизала на международните пазари на дълг.

През послeдните години България продължава да се финансира изключително изгодно на вътрешния пазар, а през ноември за първи път постигна и отрицателна доходност на първичния пазар. Аукционите са тест за доверие на инвеститорите към държавата, а колкото по-ниска е лихвата по ДЦК, толкова по-малки са разходите за бюджета и данъкоплатците.

Правната комисия ще гледа новите идеи за антикорупционния закон

Правната комисия в парламента ще разгледа внесени между първото и второто четене промени в антикорупционния закон. Сред тях е предложението на ДПС да отпадне цялата глава "Противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши публични длъжности".

Ако то бъде прието, идеята на закона напълно ще се обезсмисли, а създадените специализирани органи ще бъдат използвани срещу неудобните на властта политици и бизнеси.

БСП и ДПС ще решават за темата на предстоящия вот на недоверие

През седмицата ще има срещи между БСП и ДПС, за да се уточни темата за предстоящия вот на недоверие, който ще бъде внесен през втората половина на месеца. Двете партии ще избират от 4 опции: корупцията - каквато бе първоначалната идея на БСП, но също и здравеопазване, национална сигурност и отбрана и демографска политика.

След като миналата седмица от партия "Воля" на Марешки обявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие, опозицията няма как да събере нужния брой гласове, но пък действоятя й ще създадат дискомофр в правителството преди предстоящото българското председателство на ЕС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преди дни се закани, че ГЕРБ трябва да се подготвят не за един, а за няколко предстоящи вота на недоверие.

Германските социалдемократи решават дали да влязат в нова голяма коалиция с Меркел

На предстоящия конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГДСП) на Мартин Шулц делегатите ще решават дали да започнат коалиционни преговори с консерваторите на Ангела Меркел, след като партията й не успя да намери допирни точки с либералите и зелените.

В края на миналата седмица Шулц и други партийни лидери дадоха зелена светлина на повторно управление с консервативния блок, но не всички в ГДСП са на същото мнение. След разгрома, който социалдемократите понесоха на парламентарните избори, Шулц изведе партията в опозиция и обяви, че няма да участва в ново правителство с Меркел.

Тереза Мей ще представи офертата си за Brexit

След като Великобритания се съгласи да изпълни финансовите си ангажименти по излизането от ЕС, премиерът Тереза Мей ще представи офертата си за Brexit като част от пакетна сделка, ако бъде постигната договорка по другите две важни теми – правата на гражданите на ЕС и ирландската граница.

Това е ключов момент, тъй като на среща в средата на декември лидерите на ЕС ще решат дали има достатъчен напредък, за да бъдат започнати преговорите за търговската сделка между съюза и Обединеното кралство.

Еврогрупата ще избере нов ръководител и ще обсъди "задълбочаването на съюза"

Еврогрупата се среща в Брюксел, като този път освен страните от еврозоната е предвиден и формат за останалите страни членки (без Великобритания). Срещата ще има две основни задачи - да избере нов ръководител на групата - заради оттеглянето на досегашния холандски финансов министър, и да обсъди "задълбочаването на икономическия и монетарен съюз".

България се опитва да влезе в чакалнята на еврозоната ERM II от години и сега изглежда много близо до целта си заради подкрепата на Германия и Франция. Срещата ще бъде възможност за София да потърси подкрепа и от останалите членки, които да я изкажат пред ЕЦБ. Също така на нея ще бъде подготвен форума на върха в средата на декември, на който ще бъдат обсъдени идеите на френския президент Еманюел Макрон за задълбочаване на интеграцията в ЕС.

Ердоган ще посети Гърция

Турското външно министерство потвърди, че президентът на Турция ще посети съседната държава идващата седмица. Засега от Атина не са потвърдили официално визитата, но ако стане, тя ще бъде първата за турски държавен глава от над половин век насам.

Всичко, което се случва между Турция и Гърция, е важно за България. Двете страни са в постоянно обтегнати отношения. Последните причини са бежанците, които заливат гръцките острови от турска територия, както и избягалите в Гърция военни, участвали според Анкара във военния преврат срещу Ердоган. Интересно е какъв ще бъде тонът на визитата и какво ще поиска Ердоган от Гърция.

Капитал-изация

Пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

След като парламентът реши, че правителството ще спори с ЕК по съдебен път за това, дали е била затворена или не газовата система на страната за трети играчи, България със сигурност ще плати голяма глоба. Но не тя е най-големият проблем, а това че никой не понася отговорност за огромните суми, които държавата плаща, казва пред "Капитал" изпълнителният директор на "Овергаз", които заведоха делото срещу България. Повече - тук.

Най-вероятният купувач на "ЧЕЗ-България" внезапно изпадна в нещо като енергиен фалит. Докато течеше тримесечния срок, в който "Фючър енерджи" и неговите индийски партньори да оформят сделката за най-големия енергиен актив в страната, в петък изненадващо българската фирма прекрати договорите си за търговия с ток. Повече - тук.

Всички разбраха, че язовир "Бели Искър" е проблемен. "Капитал" обаче разрови цялата история на язовира и откри, че недостатъците в неговото управление са изключително тревожни за цялата водна система в страната. Може да видите защо тук.

Как Софийският университет и БАН донасят част от Света гора в дома ви - като дигитализират страница по страница архивите на Зографския манастир там. Тук може да прочетете за дългата и странна история на проекта.

Докато Симеон Сакскобурготски ходеше редом с Бойко Борисов в Саудитска Арабия, правителството тайно се готви да му направи огромен коледен подарък. Тайна група от няколко министерства подготвя закон за царските имоти, като подозрението е, че Симеон най-накрая ще спечели дългата си битка с държавата. Подробности тук.

OUT-OF-OFFICE

Идеи за свободното време

4.12

Известното дуо 2 cellos ще свири в зала "Арена Армеец" като част от световното им турне. Ще чуете интересен микс от с филмова музика от "Гладиатор", "Властелинът на пръстените", "Игра на тронове", "Кръстникът" и ремикси на хитове на AC/DC, Michael Jackson и др. с участието на известен барабанист.

5.12

Дискусия

Прогнозата за следващата седмица е за често слънчево време. В София максималните температури ще са между 5 и 7 градуса, а в повечето райони на страната ще е по-топло - до около 10 градуса.

В случай, че не сте забелязали, България става все по-добро място за живот. Обществеността е уведомена за това с разпространено в неделя от пресцентъра на ГЕРБ писмо на ръководството на партията до структурите и членовете й по случай годишнината от нейното създаване. В писмото, подписано от лидера и премиер Бойко Борисов, се описват успехи на управлението.

С едногодишно прекъсване ГЕРБ управлява България от 2009 г. През изминалите години страната си остана най-бедната и сред най-корумпираните в ЕС, не беше извършена и нито една от належащите реформи в публичния сектор. Поредица решения и намерения на управляващите пък показват, че моделът на захванатата държава, станал популярен у нас като "КОЙ", заради който кабинетът "Орешарски" си отиде през 2014 г., не само не е премахнат, но процъфтява.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK