Новият брой: Магистрален грабеж

Бюджетът е на огромен излишък и към ноември

Бюджетът е на огромен излишък и към ноември

Правителството ще разполага с допълнителни 2.3 млрд. лв. през последния месец на годината

12355 прочитания

© Надежда Чипева


1.68 млрд. лв. са разходите за инвестиции към края на октомври, което е под една трета от планирания размер за годината.

За първи път от февруари насам бюджетът е на минус на месечна база от 173 млн. лв., показват предварителните данни на Министерство на финансите за ноември. С натрупване обаче финансите на държавата продължават да са на огромен излишък от 2.3 млрд. лв. или 2.3% от прогнозния БВП, които да се изхарчат за един месец.

Традиционно през декември разходите на правителството се удвояват като обикновено допълнителните суми се разпределят към ведомства и общини по усмотрение на управляващите и без санкцията на парламента. Въпреки това според някои икономисти ще е почти невъзможно да се постигне балансиран бюджет към края на годината, каквато е прогнозата на финансовото ведомство. Тя беше записана в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза преди месец.

По закон Бюджет 2017 беше планиран на минус от 1.33 млрд. лв. Сега плюсът идва основно заради забавени инвестиционни проекти, по-малко еврофондове и повече приходи. Подобно развитие имаше и през 2016 г., когато най-едрата част от излишъка отиде за програмата за саниране. Според източници от управляващите вероятно и тази година по-едрата сума от екстра разходите през декември отново ще са за спорното като ефект саниране.

Откъде идва плюсът

От по-подробните данни за изпълнението на бюджета към октомври се вижда, че плюсът идва от по-малко капиталови разходи и от по-добро изпълнение на данъчните приходи. С най-голям ръст са постъпленията от осигуровки – с 14.4% спрямо миналата година, като сумата достига 6.9 млрд. лв. Приходите от преки данъци отбелязват повишение от над 10%, а парите от ДДС достигат 7.9 млрд. лв. - с почти 650 млн. лв. над миналогодишните нива.

В същото време към октомври инвестиционните разходи са 1.68 млрд. лв., което е под една трета от планирания им размер. Миналогодишната ситуация беше аналогична, като през декември числото набъбна до 3.86 млрд. лв., предимно заради санирането.

Малко повече за инфраструктура

Към края на ноември бюджетът плюсът започва да се свива с малко над 170 млн. лв., основно поради по-високи разходи. Подробна разбивка по пера за ноември ще излезе след месец, но от финансовото ведомство посочват, че по-големите разходи са свързани с приключването на инвестиционни и инфраструктурни проекти. Възможно е част от сумата да е отишла при общините - с постановление на Министерски съвет преди седмица бяха одобрени допълнителни средства в размер на 70 млн. лв. Според документа парите трябва да отидат за изграждане, ремонт и рехабилитация на сгради и инфраструктурни проекти.

Пет милиарда за месец?

Ноември завършва с приходи от 31.9 млрд. лв. и разходи в размер на 29.6 млрд. лв. Данните досега показват, че средно на месец правителството разходва между 2.4 и 2.6 млрд. лв., но в последния месец на годината числото се удвоява. Ако се следва логиката от минали години и прогнозите на финансовото ведомство за изпълнението през тази, през декември правителството ще направи разходи за около 5 млрд. лв.

Традиционно по-голямата част от екстра парите в края на годината са за инвестиции. Според източници на "Капитал" част от сумата ще бъде изплатена отново за програмата за саниране.

1.68 млрд. лв. са разходите за инвестиции към края на октомври, което е под една трета от планирания размер за годината.

За първи път от февруари насам бюджетът е на минус на месечна база от 173 млн. лв., показват предварителните данни на Министерство на финансите за ноември. С натрупване обаче финансите на държавата продължават да са на огромен излишък от 2.3 млрд. лв. или 2.3% от прогнозния БВП, които да се изхарчат за един месец.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сегашният бюджет подсигурява провалът на правителството.
  При запазване на създаващото щети държавно прилагане на парите – колкото по-добре се изпълнява бюджета, толкова ще е по-голям провалът на правителството.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Както казах в началото на годината, бюджетът ще бъде на излишък. Точно това се очертава. Догодина отново ще бъде така. Планираните дефицити са насочени към множеството бюджетни реципиенти, които си точат приборите за по-голям бюджет.

  Важно е да се спомене, че фискалния резерв се увеличава, независимо от некоректното обвързване на планирания дефицит и предполагаемата липса на антициклична политика.

  Какъвто и да е Горанов, управлява добре финансите. Може би по-скоро този успех се дължи на Ананиев - с новото му поприще ще разберем...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход