С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 4 дек 2017, 17:42, 44767 прочитания

За кого е вреден мораториумът върху нови лекарства и болници

Поне около 1000 пациенти ще бъдат лишени от животоспасяващи лекарства заради стимула на управляващите да спестят 25 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Едногодишният мораториум върху заплащането от касата на нови лекарства и върху откриването на нови болници и клиники, които да сключат договор със здравната каса, беше гласуван на второ четене през миналата седмица.

Той е базиран предимно на финансови мотиви, а не на медицински анализи. Без такива анализи са странни изказванията на директори на държавни болници (които се назначават от здравния министър), че лекарствата засягат малко на брой пациенти, те имат с какво да се лекуват, а самите лекарства не били достатъчно изследвани.


Финансовите мотиви пък са базирани на липсата на контрол в здравната каса. Това обаче обрича онези, които плащат здравни вноски и разчитат на лечение, да носят (понякога непоправимите) последствия от тези дефицити, а не управляващите.

Ето най-важните въпроси и отговори около мораториума.

Колко лекарства и колко пациенти засяга мораториумът?Забраната здравната каса да заплаща лекарства през следващата година обхваща 17 медикамента, като предполагаемата обща стойност на всички тях е около 25 млн. лв. Това е много малка част от общия бюджет за лекарства - 1.1 млрд. лв., и целия бюджет на здравната каса – 3.8 млрд. лв.

Става въпрос за около 1000 пациенти, за които в повечето случаи досега не е имало лечение. Но дори да става въпрос за 1-2 пациенти, както е при най-редките заболявания, те при всички случаи имат еднакво право на достъп до терапия, каквото имат и останалите пациенти. Според данните на Асоциацията на научноизследователските компании става въпрос за медикаменти за различни тежки заболявания, като повечето от тях вече са минали през оценка на здравните технологии и са били потвърдени като икономически и медицински ефективни терапии и от българските власти.

Две от лекарствата са при идиопатична белодробна фиброза – заболяване, по-смъртоносно от рака на белия дроб, при което съединителната тъкан се разраства и човек престава да може да диша. Заболяването засяга около 200 пациенти годишно и без него те умират съвсем скоро след диагностициране. Зловещото в случая е, че не само лекарствата са спрени, но и болестта не е вписана в списъците на тези, които здравната каса лекува.

Други два медикамента са за хронична лимфоцитна левкемия - тежко заболяване на кръвта, като едното намалява риска от прогресия и смърт, а второто е единствената надежда на пациентите, при които след химиотерапия болестта се е появила отново. Общо за двете лекарства са показани съответно 30 и 20 души на година.

Ако мораториумът влезе в сила, през следващата година поне около 250 пациенти с мултиплен миелом няма да имат лечение. Става въпрос за злокачествено заболяване на кръвта - рядък, сложен и неизлечим рак, за който съществуващите терапии все още не се покриват от здравната каса. Специално лекарството под забрана се покрива от 13 здравни каси в ЕС.

В списъка със "забранените" лекарства са още първият продукт от около 40 години срещу остра лимфобластна левкемия и други важни медикаменти (виж карето)
Какво още е в списъка

В списъка с лекарства, които има опасност да не стигнат до пациентите, е медикаментът за деца и възрастни, болни от туберозна склероза. При животозастрашаващото заболяване пациентите се раждат с тумори в сърцето, мозъка, кожата, очите, бъбреците и растежът им води до изключително тежки увреждания. Медикаментът е одобрен преди четири години в ЕС, като през последните три години чрез Фонда за лечение на деца са го получили три деца. През следващата година от лекарството ще се нуждат шест деца и четирима възрастни.

Лекарството срещу акромегалия, заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормон, който може да доведе до тежки мозъчно-съдови увреждания, е второ поколение продукт, който помага на пациентите, които не са се появлияли от сегашното лечение. Става въпрос за 12 болни, като терапията е с 30% по-евтина от действащата.

Има и лекарства за тежка, неалергична астма, които в момента нямат лечение, освен временно подтискащи симптомите кортикостероиди, също ще бъдат лишени от шанс за живот. С такъв тип астма са 30 пациента годишно.

В списъка на лекарствата, които могат и да не стигнат до пациентите е и медикамент при пациенти с рецидивиращ рак на гърдата, при които досегашната терапия не е дала резултат. Става въпрос за 50 жени годишно.

Ново лекарство има и в областта на множествената склероза, като за начало то би било приложено на 20 пациента.

Нов продукт срещу недребноклетъчен рак на белия дроб, който би бил два пъти по-евтин в сравнение със сегашната терапия, плащана от касата, също е под въпрос за следващата година. Медикаментът е ефективен при около 50 пациента годишно, а фармацевтичната компания поема и генетичните тестове за прилагането му.

Смислени ли са мотивите "за" мораториума?

Предложението дойде от Министерството на финансите по времето, когато сегашният здравен министър Кирил Ананиев беше негов представител в надзорния съвет на здравната каса. То мина безпрепятствено през касата, здравното министерство, Министерския съвет и парламента.

Мотивите бяха, че така "ще се даде възможност да се прецизира нормативната уредба и списъкът на заболяванията, за които плаща здравната каса, както и да се въведат различни механизми за контрол на разходите за лекарства". В общи линии официалните изявления се свеждат до това, че липсва достатъчен контрол и трябва да се пести.

Мораториумът съвпадна с акцията по откриването на нелегални износители на лекарства от ГДБОП. От тази схема стана ясно, че здравната каса се източва, медикаментите не стигат до пациентите, а се изнасят. Това звучи като претекст мораториумът да е добро решение, докато не спрат течовете.

Тук има два проблема. Ако здравната каса се източва, държавата има други инструменти, които да използва, за да докаже и спре това. Спирането на финансирането на скъпи медикаменти, много важни за малка група от хора, освен признание, че тези инструменти не работят, е вреден и неразумен инструмент, за който пациенти могат да платят с живота си. Тази сметка е още по-цинична, когато става дума за 25 млн. лв. на фона на общ бюджет за лекарства от над милиард лева.

Другият мотив, предимно на директори на болници, беше, че лекарствата не са достатъчно изследвани. Факт е, че лекарствата по принцип се наблюдават години след като бъдат пуснати на пазара за нежелани реакции и неописани странични ефекти. Да се обясни, че те не са достатъчно изследвани и използвани обаче, е най-малкото обида за дипломата на съответния лекар и съмнение във всички институции, които са разрешили и покриват употребата на съответните продукти в ЕС и САЩ.

Повечето от конкретните лекарства пристигат в България с голямо закъснение – едно от тях се използва в ЕС от 2009 г., другите са от 2011, 2012, 2013 и 2014 г., а от миналата и тази година разрешения за употреба имат само две лекарства.

Кого засяга мораториумът върху новите клиники?

Според данни на "Капитал" новата болница, която ще бъде готова за следващата година, е една, а новите отделения – 14. Депутатите приеха възможността нови отделения да се откриват само ако в съответното населено място досега не са съществували такива. Това обаче означава, че ако в голям град с много болници и клиники като София, Пловдив, Варна и Бургас кандидатства клиника с иновативни методи, но пък вече съществува клиника с подобна специализация, новото звено няма да получи договор със здравната каса, независимо че е по-добро от съществуващото.

Нарушават ли текстовете конституцията?

Да, нарушават текстовете, които гарантират живота, достойнството и правата на личността, и текстът, който прогласява, че държавата закриля здравето на гражданите.

Освен това нарушават Европейската конвенция за правата на човека, гарантираща правото на живот, тъй като прави недостъпни за голяма група хора определени лекарства и болнични услуги, които могат да бъдат животоспасяващи.

Мораториумът нарушава и конституционното право на здравно осигуряване, което гарантира достъпна медицинска помощ на всеки български гражданин.

Ако текстовете бъдат обнародвани в този си вид, едни граждани ще имат повече права от здравното си осигуряване от други, тъй като държавата е решила без всякакъв анализ да спре за една година правата на част от здравно осигурените на база на тяхното заболяване. В същото време дори и лекарствата да се продават свободно на българския пазар, голяма част от пациентите нямат средства да си ги купят, което на практика ги прави недостъпни.

Какво предстои

Текстовете са в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на здравната каса през следващата година и бяха приети с гласовете на 115 народни представители. Срещу тях се обявиха депутатите от опозицията, а пациентски организации настояха президентът да наложи вето и протестираха пред посолствата на държави - членки на ЕС. Обудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд за противоконституционност на текстовете.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона 10 Борисов обвини Радев и Русия за разследването на къщата в Барселона

Според публикация на El Periódico испанските власти проучват има ли данни за пране на пари и свързано ли е с българския премиер

21 фев 2020, 2996 прочитания

Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията 1 Само ГЕРБ и ДПС попълниха Комисията за регулиране на съобщенията

Гласуванвето в парламента доведе до нов трус в управляващата коалиция, "патриотите" питат ГЕРБ с тях ли управлява или с ДПС

21 фев 2020, 1839 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Държавата се опитва да промени концесията за златото в Челопеч

Министерството на енергетиката търси консултант, който да предложи вариант за ревизия на договора, без да са водени разговори с "Дънди прешъс металс"

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Валдис Домбровскис: В България виждам опит да се реши несъществуващ проблем

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия пред "Капитал"

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10