МВР търси доносници в здравния сектор

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата проверяват как се източва здравната каса с частни договори в държавните и общинските болници

Първата пресконференция на Кирил Ананиев като министър бе с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев.
Първата пресконференция на Кирил Ананиев като министър бе с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Първата пресконференция на Кирил Ананиев като министър бе с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев.
Първата пресконференция на Кирил Ананиев като министър бе с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ще бъдат проверени договорите на 195-те държавни и общински клиники с частни структури и ще търсят в тях закононарушения.

Държавната кампания срещу източването на парите в здравеопазването навлезе в нова фаза във вторник все с очевидната цел да служи като аргумент, че в здравния сектор се краде и това оправдава мораториума върху новите лекарства и болници.

След като през уикенда правителството обяви, че е разбит канал за нелегален износ на лекарства, чрез който се е източвала здравната каса, без обаче да даде повече подробности около това, във вторник институциите обявиха старта на нова кампания – проверка на договорите на държавните и общинските болници с частни структури, чрез които също се източва здравната каса. На съвместна пресконференция здравният министър Кирил Ананиев, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев обявиха, че от края на октомври до средата на ноември са събирали заедно договорите на 195-те държавни и общински клиники с частни структури и ще търсят в тях закононарушения.

В този контекст МВР призова всички граждани и по-специално лекарите да му сътрудничат и да донасят известните им данни от работата на държавните и общинските болници, тъй като в предстоящото разследване на клиниките става въпрос за медицинска терминология, а в полицията нямат компетентни кадри по нея. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Проверките

На първия етап ще се проверяват договорите на държавните и общинските болници с частни болници и частни структури. Ще се търсят дублиращи дейности и неизгодни договори, а виновните изпълнителни директори на държавните структури ще бъдат обвинени в безстопанственост, стана ясно от думите на главния прокурор. От 23 октомври до 16 ноември Икономическа полиция по разпореждане на прокуратурата е събрала 40 папки договори между държавни и частни структури, които трябва да се анализират. Става въпрос за 200 договора, като в много държавни болници има по няколко договора с частни структури. В същото време стана ясно, че вече има повдигнати обвинения срещу бивши директори на болниците във Враца и Ловеч. Двете лечебни заведения бяха на ръба на фалита и се наложи да бъдат спасявани от здравното министерство, което пък сезира прокуратурата да разследва как се е стигнало до тежкото им финансово състояние.

И още

Проверката на останалите болници от прокуратурата ще започне през следващите седмици, след като здравното министерство анализира събраните договори за наем и съвместна дейност по време на проверки от медицински одит, РЗИ и районните здравни каси.

"Започваме проверки на всички болници, без изключение и без да се правят чадъри, като целта ни е да определим онези практики, които водят до източване на здравната каса. Проверките ще бъдат във всички области, които се финансират от НЗОК – лекарства, болници, извънболнична помощ", коментира Кирил Ананиев. Той допълни, че по всяка вероятност има много изгодни договори между болници и частни структури, но има и такива, които ощетяват НЗОК и респективно пациентите.

"Никой не е казал, че договорите с частни структури са незаконосъобразни. Те съществуват, за да подпомагат дейността на болницата. Проблем е единствено когато на територията на държавната болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности като държавната и съществува системата "болница в болницата", при която частната болница получава много повече средства от държавната", коментира Сотир Цацаров. Той допълни, че ще се търси наказателна отговорност за безстопанственост от изпълнителните директори на държавните и общинските болници, които са сключили неизгодни договори. Ако обаче решението е взето от борда на директорите, т.е. колективно, няма как да се повдигне обвинение.

Повдигнати обвинения

Той съобщи, че е повдигнато обвинение на директорите на врачанската и ловешката областна болница за договори с частни структури, в рамките на които съответната държавна болница е работила на загуба. Освен това съобщи за случай, в който частната болница е ползвала услугите на аптеката на държавната болница срещу сумата от 50 лв. годишно, а пък директорът е сключил договор с частна клиника без решение на борда на директорите. Има повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост за покупка на изключително скъп скенер.

Цацаров допълни, че наказателната отговорност за виновните директори не може да рефлектира върху съдбата на договорите и прокуратурата няма каквото и да било право по закон да атакува сключени договори. И обобщи: "Съществуването на частни лечебни заведения не е мръсна дума. То е позволено от закона."

Кирил Ананиев отбеляза, че е готов с анализ на финансовото състояние на болниците и ще внесе в правителството предложения за оптимизация на тяхната дейност, за прекратяване на неизгодни договори и преструктуриране. Той обаче не съобщи подробности от доклада, но пък обяви, че това не означава, че ще се закриват болници.

"Приоритет на правителството е законосъобразното изразходване на публичните средства, повишаване на ефективността и спиране на много порочни практики, които ни лишават от възможността да повишим качеството на лечение на българските пациенти", коментира Ананиев.

Цацаров обяви мнението си, че според него законодателите трябва да помислят дали да оставят законовата възможност за съществуване на болница в болница.