България предлага на ЕК да загуби 5 млн. лв., за да размрази научните еврофондове
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България предлага на ЕК да загуби 5 млн. лв., за да размрази научните еврофондове

Кирил Гератлиев - изпълнителен директор на новата изпълнителна агенция към образователното министерство

България предлага на ЕК да загуби 5 млн. лв., за да размрази научните еврофондове

Възможно е обаче Брюксел да поиска размерът на корекциите да бъде по-голям

Здравка Андонова
5309 прочитания

Кирил Гератлиев - изпълнителен директор на новата изпълнителна агенция към образователното министерство

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


България предлага да загуби 5 млн. лв. по три схеми по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", за да бъдат размразени плащанията на средства от Брюксел. Предложението е размерът на т.нар. финансови корекции да бъде 10%, а те да обхванат грантови схеми на обща стойност около 50 млн. лв. - за развитието на докторанти, постдокторанти и млади учени; за образователна интеграция на ученици от етническите малцинства и за образователна подкрепа на деца в неравностойно положение.

Това съобщи във вторник Кирил Гератлиев - изпълнителен директор на новата изпълнителна агенция към образователното министерство, която вече управлява оперативната програма.

Маневри

България трябва да се откаже сама от част от парите по оперативната програма, осребряването на разходи по която бе замразено в началото на годината заради редица нарушения и слабости, констатирани от одит на Европейската комисия (ЕК). Това е едно от условията, които страната ни трябва да изпълни, за да убеди Брюксел безвъзмездните средства да бъдат размразени. В момента всички плащания се правят от националния бюджет.

Страната ни вече предприе първата стъпка, като намали с около 50 млн. лв. бюджетите на девет системни проекта по оперативната програма, сред които и "Твоят час" (преди намалението бюджетите бяха 268 млн. лв. - бел. авт.). Това значи, че парите остават в общия бюджет от 1.37 млрд. лв. на "Наука и образование за интелигентен растеж", но ще бъдат изразходвани по други схеми. Разходите, които са били предвидени да се платят с тези 50 млн. лв. по деветте проекта, няма да бъдат направени.

Финансовата корекция с 10% на бюджетите по трите грантови схеми, която страната ни предлага на Брюксел, значи, че ще бъдат орязани безвъзмездните европейски средства, но парите ще бъдат платени от националния бюджет. Така загубата на евросредства по тези проекти ще е 5 млн. лв., които ще бъдат компенсирани с пари от държавата.

Нищо не е окончателно

"Методологията, по която е правена финансовата корекция, е на Европейската комисия (ЕК)", каза Гератлиев. Очакванията са България да се договори с Брюксел за размера на корекцията до февруари, след което плащанията по програмата да бъдат размразени. Възможно е Брюксел да поиска размерът на корекциите да бъде по-голям, призна Гератлиев.

Страната ни ще води преговори, за да не бъдат загубени 70 млн. лв. от средствата за центовете за наука. Условие на Брюксел е 30% от парите по тази ос да бъдат усвоени до края на 2018 г., а миналата седмица се разбра, че ще има ново забавяне, тъй като оценката на кандидатстващите за финансиране проекти е върната за преразглеждане, а причините за това не могат да бъдат обявени. Днес Гератлиев обяви, че очаква оценките на проектите да бъдат готови до края на януари.

Междинната цел по останалите оси е 100 млн. лв., а вече са верифицирани и разплатени 120 млн. лв. През следващата година ще бъдат отворени процедури за кандидатстване по оперативната програма на обща стойност 180 млн. лв. От тях 100 млн. лв. ще бъдат за изграждане на регионални научни центрове.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK