Най-големите хотелиери в Боровец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите хотелиери в Боровец

Най-големите хотелиери в Боровец

Класация на собствениците на 4- и 5-звездни обекти по брой стаи и апартаменти

44244 прочитания

© Надежда Чипева


Bt Collection и "Бороспорт"

Хотел "Рила" – 492 помещения

Хотел "Рила" на Боровец е част от групата хотели, управлявани през "Би Ти девелопмент сървисиз" от мениджмънт компанията "Зайтгайст венчърс". Тя е учредена в САЩ преди повече от 15 години от Бояна Попова, Милена Ферер и съдружници, които са и сред инвеститорите в хотелската група под бранда Bt Collection. Тя включва също "Гранд хотел Варна", "Хотел Интернационал" в Златни пясъци и др.

Реконструкцията на хотел "Рила", предприета през 2015 г., е най-мащабната в курорта за последните няколко години. Тя беше финансирана от Първа инвестициона банка с кредит от 11.1 млн. евро, обезпечен с дружеството - собственик на хотела и негови активи. През 2017 г. е сключен още един договор за кредит от 5 млн. евро отново в ПИБ с падеж 2027 г. От Bt Collecton очакват инвестицията да се възвърне за 7 години.

Хотелите от групата, както и операторът на ски съоръженията "Бороспорт" са част от активите, придобити в ранните години на прехода от тогавашната групировка "Мултигруп". Мажоритарният пакет акции в "Бороспорт" и в дружеството, в което е хотел "Рила" - "Рила Боровец", се държи от регистрираното в Лихтенщайн "Пи ЕФ Ейч Си лимитид", свързано с наследниците на Илия Павлов. Те не участват в мениджмънт решенията.

Светлана Атанасова

Хотел "Самоков" – 262 помещения

През 1999 г. купувач на известния хотел "Самоков" става работническо-мениджърското дружество (РМД) "Самоков – Боровец 21" ЕАД, което купува 80% от хотела. Сега хотелът е в активите на "Самоков – Боровец" АД, като най-голям акционер в него е "Самоков – Боровец 21" АД. Дългогодишен управител на хотела и сред най-големите акционери в РМД-то е Светлана Атанасова. Тя е общински съветник в община Самоков, избрана от редиците на Реформаторския блок, и председател на комисията по европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика.

Винсент Андреев

Хотел "Лион" – 157 помещения

Берлинчанинът Винсент Андреев развива успешен бизнес със софтуерни продукти, лизинг на автомобили и управление на имоти в Германия. Наскоро обаче наследява българския бизнес на баща си и го обединява в "Андреев инвестмънт груп". В пакета са "Транскапитал", която притежава най-големите нови логистични площи в София в комбинация с офис сгради, един от най-големите дистрибутори на бързооборотни стоки "Фортуна-ком" и логистичен бизнес в Македония. Компанията държи четиризвездната хотелска верига "Лион", но през лятото на 2017 г. от "Транскапитал" тя е прехвърлена към дружеството "Хотели Лион", на което собственик пак е "Транскапитал". Четиризвездната верига е от четири хотела: по един в Боровец, Банско, Слънчев бряг и София, като скоро ще бъде добавен нов четиризвезден в центъра на София.

Петя Славова

"Феста уинтър палас" и "Чамкория" – 120 помещения

Мажоритарният собственик на Инвестбанк Петя Славова управлява хотелите "Феста уинтър палас" и "Чамкория" на Боровец. Това става през акционерното дружество "Феста хотели" АД, където "Феста холдинг" с изпълнителен директор Петя Славова има 47.93% участие. По Черноморието Славова има хотели в Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Кранево и Арапя, като компанията управлява и още един хотел в София. В миналото Славова направи опит да развива хотелите си под чужд бранд. Iberostar беше брандирал хотели на "Феста хотели" - един от тях в столицата на булевард "България", а другият - "Феста панорама", в Несебър. През 2008 г. обаче двете страни развалиха договора помежду си.

"Главболгарстрой"

"Флора" и "Боровец гардънс" – 115 помещения

С два апарткомплекса на Боровец е строителната компания "Главболгарстрой" - "Флора" и "Боровец гардънс". Строителната компания продава апартаменти, които впоследствие менажира заедно с хотелската част. Те са в активите на дружеството "ГБС – инвест". Хотелският комплекс "Флора" се състои от две основни сгради, обединени с топла връзка и пет апартаментни сгради. "Главболгарстрой холдинг" АД има 8% в дружеството "Рила - Самоков 2004", което имаше намерението да реализира проекта "Супер Боровец". Други активи в туризма "Главболгарстрой" има на Черноморието. През "ГБС турс" притежава затворения комплекс край Созопол "Свети Тома". Комплексът работи по аналогичен начин като тези в ски курорта.

Гръцката GEK Terna

"Еуфория клуб хотел" – 110 помещения

Гръцката строителна компания GEK Terna присъства в Боровец с хотела "Еуфория клуб хотел". Апарткомплексът разполага с апартаменти и вили - самостоятелни двуетажни мезонети, а хотелската част е 4 звезди. Земята е придобита от дружество, свързано с Киро Японеца, който пък през 2006 г. я придобива от бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров. През 2010 г. е учредено правото на строеж. Хотелът попада в активите на "Айкон - Боровец", като в него собствениците са българското дружество на строителя "Айкон" и компании, регистрирани в Гърция и Кипър. GEK Terna наскоро построи голяма офис сграда на площад "Македония" в София.

Цеко Минев

Хотел "Айсберг" – 104 помещения

През 2016 голямата част от четиризвездния хотел "Айсберг" в Боровец, тогава собственост на "А и Л корпорация" на албанеца Кристач Мици, е придобит от ПИБ за 6.7 млн. лв. по стар дълг от 2013 г. Същата част от хотела има подновена ипотека от тази година пред ПИБ. Земята е пък е купена от свързана със стария собственик фирма през съдебен изпълнител, а отделни апартаменти са продадени. ПИБ е основен играч в българския зимен туризъм в Банско (виж класацията за Банско).

Емил Димитров и Славян Теофилов

Хотел "Иглика палас" – 88 помещения

Хотел "Иглика палас" е свързан с депутата от Етрополе от първото управление на ГЕРБ Емил Димитров. Извън търговията с цигари той се прочу главно с предложения по законопроекти, които бяха разпознати като лобистки. Хотелът в ски курорта е в активите на "Бороинвест". "Елеонора транс" е със 75.25% от акциите, като компанията е собственост на Славян Теофилов (също в търговията с цигари) и "Етропол", което е на сина на Димитров – Симеон Емилов Димитров. "Елеонора транс" има и хотели в Слънчев бряг. Дружеството, основано през 1991 г. с цел инвестиции в туристическата индустрия, купува двузвездния "Иглика палас", който е реновиран и категоризиран като 4-звезден хотел. През 2008 г. е открит новопостроеният апартаментен комплекс "Иглика 2".

Николай Вълканов

"Боровец хилс" – 65 помещения

Петзвездният "Боровец хилс" е в активите на "Бългериън еко проджектс", представлявано от Николай Вълканов, собственик на "Минстрой холдинг". Към хотела има три корпуса жилищни тела - "Семирамида гардън", като подобен комплекс компанията има и в Слънчев бряг.

Вълканов е бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и приближен на Ахмед Доган. Холдингът на Вълканов се занимава с широк спектър от дейности, които включват добив, строителство, ремонтни дейности, проекти във възобновяеми енергийни източници. Групата и свързани с нея компании държат концесиите за повечето оловно-цинкови находища в страната. Друга дейност е изграждане на хотелски комплекси.

Георги Крумов

Хотел "Ястребец уелнес и СПА" – 56 помещения

С хотел на Боровец присъства и бившият управляващ съдружник в инвестиционния фонд Equest Георги Крумов. Хотелът на Крумов на Боровец е "Ястребец уелнес и СПА", който е в активите на "Хастингс". Компанията е собственост на "Милтех", която пък е на Крумов. Днес той има дружество за бързи заеми, "Електрон прогрес" и други имотни инвестиции. Equest преди години придобиваше крупни активи в България, основно в недвижимите имоти, търговията и услугите, като фондът трябваше да стане инвеститор в проекта "Супер Боровец". Впоследствие напусна местния пазар.

Други големи хотелиери

Силвия Панагонова, съпругата на покойния Милчо Бонев - Бай Миле, един от основателите на СИК, има два хотела и две вилни селища на Боровец. Това са хотелите "Мура" и "Бреза" и вилни селища "Ягода" и "Малина" с общо 67 бунгала.

Мария Димова е десеткратна носителка на купа "България" по сноуборд от 1995 до 2004 г., има три европейски титли, 20-о място на зимната олимпиада в Нагано, Япония, през 1998 г. В курорта Боровец тя присъства с построяването на национален център по сноуборд – хотел "Ледени ангели", през 2005 г.

С хотела "Радинас уей" на Боровец присъства и Заки Маджид. Той е в активите на "Емсен дизайнс", където Маджид е в борда на директорите. Към хотелиерския му бизнес има още два обекта на морето. Той е представител за България на веригата KFC.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK