Контрабанда е само когато те хванат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Контрабанда е само когато те хванат

Тази снимка е направена в началото на декември в столицата на Кюрдистсан Ербил. На нея се виждат мастърбоксове с цигари на марките "Престиж" и "ММ" на "Булгартабак". Такава гледка не е изолирана в Кюрдистан, откъдето цигарите влизат в Турция.

Контрабанда е само когато те хванат

Протестите на работниците от "Булгартабак" показаха колко се изнервя олигархията от темата за нелегалния внос на цигари в Турция

30231 прочитания

Тази снимка е направена в началото на декември в столицата на Кюрдистсан Ербил. На нея се виждат мастърбоксове с цигари на марките "Престиж" и "ММ" на "Булгартабак". Такава гледка не е изолирана в Кюрдистан, откъдето цигарите влизат в Турция.

© Георги Тотев


Темата накратко

- Историята с контрабандата на цигарите на "Булгартабак" в Турция показва срастването между олигархия, държавно управление и медии.

- Протестите и среднощните акции в София имат различни цели - едната е да посочат друг виновник при евентуалното затваряне на фабриката, а другата е да респектират властта.

- Свърхреакцията на медиите на Пеевски и обърканото поведение на главния прокурор и вътрешния министър показват до каква степен темата ги притеснява.
Ако "Булгартабак" искаше да се разграничи от контрабандата на цигарите й в Турция, отдавна щеше да доставя цигари колкото е пазарният дял в държавите, където има лиценз.

Близо хиляда работници на контролираните от депутата от ДПС Делян Пеевски "Булгартабак холдинг", "Благоевград-БТ", "Лафка", "Юрий Гагарин", "Техномаркет" участваха в организиран от работодателите им протест в София тази сряда.

Някои от тях бяха докарани с автобуси, като на сборния пункт пред Националния стадион "Васил Левски" всички бяха снабдени с вувузели, фланелки, свирки и еднотипни лозунги. След това те протестираха пред централната на извънпарламентарната партия "Да, България" и редакцията на "Капитал", а след това пред Народното събрание и Министерския съвет.

Протестът, чието предаване на живо беше обезпечено от свързаната с Пеевски "Канал 3", беше поантата на течащата от няколко дни кампания в отговор на сигнала, подаден миналия петък от "Да, България" до президента, парламента, прокуратурата и европейската служба за борба с измамите, за данните от публикуван преди месец доклад на турските служби. В него за пореден път се констатира, че цигари на "Булгартабак" влизат нелегално в Турция и формират сериозен дял от нелегалния пазар там, а с генерираните средства се финансират терористични организации. Новото този път беше, че турските власти са изготвили специален доклад за проблема, който е предаден на международната полицейска организация Интерпол.

Темата вкара в объркани и противоречащи си обяснения доказалият своята лоялност към Пеевски главен прокурор Сотир Цацаров, а медиите на депутата от ДПС подновиха кампанията срещу лидера на "Да, България" Христов Иванов и издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. В понеделник маскирани младежи - под надзора на полицията, облепиха редакцията на двете издания с плакати срещу двамата.

На пръв поглед цялата тази кампания дойде заради повдигането на проблем, за който турските правоохранителни организации говорят поне от 2012 г., но който правителствата на Бойко Борисов системно игнорират. Зад свръхреакцията на Пеевски стоят и други причини, които самите протестиращи коментираха, а именно, че е възможно фабриката да бъде затворена още преди края на годината поради силно намалялото производство.

Нищо ново под слънцето

От години Турция алармира, че цигари на "Булгартабак" влизат нелегално в страната и съставляват голяма част от нелегалния й пазар. Това са цигари, които компанията изнася законно за Близкия изток и които впоследствие се контрабандират в Турция през контролирани от кюрдите региони.

Цигарите се продават на едро в Иракски Кюрдистан, където България има търговски представител. И това не става тайно - мастърбоксове с марките "Престиж" и "ММ" могат да се видят в столицата на Кюрдистан Ербил, а по граничните пунктове с Турция се виждат празните кашони от същите цигари, които преди това са били наблъскани по колите на мулетата.

Защитната позиция на компанията е, че няма как да носи отговорност, че някой търгува нелегално продуктите й. "Защото ни обвиняват, че правим контрабанда, а ние сме производители. Произвеждаме цигари. Ние не сме хората, които трябва да следят къде се продават тези цигари, дали са контрабандни, или не са", обясни в сряда един от протестиращите работници.

Подобна тези може да звучи убедително, но е несъстоятелна. Първо, очевидно огромният обем цигари, който влиза в Турция, показва, че производството на компанията за Близкия изток очевидно надхвърля значително потребностите на легалния пазар. Второ, ако търговските партньори на "Булгартабак", опериращи в Близкия изток, купуват повече, отколкото е обемът на легалните пазари, очевидно има количество, което е предназначено за контрабанда. "Булгартабак" може лесно да противодейства на това, като смени контрагентите си. Още повече че част от тези цигари се връщат от Турция в България (което от пролетта на тази година е проблем на BAT).

Престъпно бездействие, престъпно мълчание

Встрани от публичните доклади този проблем е поставян многократно от турските пред българските власти на най-високо ниво, научи "Капитал" от източник в изпълнителната власт. Такива сигнали е имало още при първия кабинет на Бойко Борисов, включително и от международни организации. Съдейки по това, че Турция продължава да се оплаква през годините, проблемът очевидно остава нерешен. Причината за това най-вероятно се крие във влиянието, която компанията и нейните собственици имат над властта. Собственикът на "Булгартабак" е скрит, но контролът на компанията се свързва с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Според изказване на Цветан Василев (който има преки впечатления допреди отношенията му с Пеевски да се влошат) интереси в холдинга има и премиерът Бойко Борисов, при чийто първи мандат '"Булгартабак" беше приватизирана.

Тази седмица, когато темата беше отворена отново, се видя колко тя притеснява върховете на изпълнителната власт. "Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам", каза вътрешният министър Валентин Радев, а главният секретар на МВР повтори думите му: "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак"."

И Радев, и Маринов се разминаха с истината, защото турската служба за противодействие на контрабандата и организираната престъпност експлицитно споменава името на "Булгартабак" и факта, че е изготвила доклад за проблема с нейните цигари, който е изпратен до Интерпол.

Темата е табу не само за властта, но и за голяма част от медиите. До този вторник, когато "Булгартабак холдинг" изпрати обръщение, насочено срещу Христо Иванов и Иво Прокопиев, и то беше отразено в националните телевизии и всекидневници, темата за констатациите в турския доклад или сигнала на Христо Иванов присъстваше само в отделни медии.

Едно от възможните обяснения за това е, че "Булгартабак" използва различни способи за скрито финансиране на медии. Пример как се случва това имаше преди година, когато настъпи криза в двете основни интернет бухалки на "холдинга" - сайтовете ПИК и "Блиц". Тогава между главния редактор Ивайло Крачунов и издателя Недялков Недялков имаше сблъсък и вторият започна открито да критикува Делян Пеевски, изнасяйки данни от кухнята. Отговорът не закъсня и рекламната агенция на "Булгартабак" - "Сода комюникейшънс", заведе дела срещу фирми на Недялков, от които стана ясно, че фирмата е наляла стотици хиляди левове в издателя на ПИК. По този начин се разбра и как тази група може да контролира медии и без да има директно участие в собствеността им. Нарушаването на медийния комфорт обаче не е най-сериозният проблем на "Булгартабак".

Контрабандата е до време

След като BAT придоби пазарния дял на "Булгартабак" в България и Адриатика (купувайки правата върху марките), за компанията остана само продукцията за износ.

Очевидното втвърдяване на тона на турските власти (видимо от факта, че съобщават, че са потърсили съдействие от Интерпол за проблема) вероятно ще повлияее на този износ. В средите на цигарените компании се коментира, че е възможно продукцията да бъде изнесена от България в Близкия изток.

Засега обаче поне в отчета на "Булгартабак" за третото тримесечие не се вижда рязко намаляване на производството, въпреки че отчетът вече започва да отразява само експорта на холдинга след продажбата на търговските марки за България на ВАТ. В "Благоевград-БТ" за "Булгартабак" се произвеждат само марките за износ. И от отчета е видно, че продажбите на тютюневи изделия са нараснали в сравнение със същия период на 2016 г. от 216.6 млн. лв. на 233.9 млн. лв. Точно през същия период на 2016 г. беше възстановен спреният временно експорт за Близкия изток.

Евентуалният бъдещ спад в производството обяснява защо по време на протеста в сряда служители коментираха, че очакванията са фабриката в Благоевград да бъде затворена още до края на годината. Друг служител на компанията сподели (противно на твърденията в декларацията на изпълнителния директор на холдинга, че се работи на три смени седем дни в седмицата), че сряда за тях е почивен ден, явно защото обемът на работа е спаднал.

Това до голяма степен обяснява и свръхреакцията по темата за контрабандните цигари. Подобни действия имаше и при закриването на софийската фабрика на "Булгартабак" през 2016 г. и е твърде вероятно и този път собствениците на холдинга да се опитват да се освободят от отговорност и да посочат друг виновник.

Проблемът в цялата история обаче е не само в това, което се случва, но и в това, което не се. В момента един политик, който е публично ясен собственик на различни бизнеси, устройва зрелищни акции срещу единствените медии и политици, които са посмели да кажат просто един факт за контрабандата на цигари в Турция. С този факт обаче не се занимава нито една държавна институция (и в трите власти) или централна медиа. Нито една институция (и малко медии) виждат и очевидния абсурд в тази ситуация. Което всъщност й помага да бъде възможна - когато чудовищата се посрещат с вдигане на рамене, те удобно се настаняват на все по-голяма територия.

Темата накратко

- Историята с контрабандата на цигарите на "Булгартабак" в Турция показва срастването между олигархия, държавно управление и медии.

- Протестите и среднощните акции в София имат различни цели - едната е да посочат друг виновник при евентуалното затваряне на фабриката, а другата е да респектират властта.

- Свърхреакцията на медиите на Пеевски и обърканото поведение на главния прокурор и вътрешния министър показват до каква степен темата ги притеснява.
Ако "Булгартабак" искаше да се разграничи от контрабандата на цигарите й в Турция, отдавна щеше да доставя цигари колкото е пазарният дял в държавите, където има лиценз.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  reynickson avatar :-|
  reynickson

  Институции няма. ББ е превзел всичко, ако той не разпореди, нищо не се случва!

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  ПРЕСТИЖ-на КОНТРАБАНДА, това е най-кратката формула на гарантирана от всички държавни институции частна далавера на онова лоби от задкулисието, взело върховенство над останалите кланове през 2009 година и изтласкало старите чекисти от власта. Това лоби ще ви пие кръвта поне до 2022 година, докато свърши сегашната корупционна схема на еврофондовете, поддържана от най-високо ниво от структурите на ЕС и лично от "капи де тути капи" Жан-Клод Банкер. А схемата с Молла Омар Шариф е съзададена и протектирана от хамериканите за курдистаните и реализирана от булгаристаните първо през Free Trade Zone Mersin, а после през Free Trade Zone Jebel Ali. Но всяка схема рано или късно се прецаква поради промяна на факторите, които я формират и завихрят. Като видите отчетите за 4-то тримесечие ще разберете, че нещо в схемата е скръцнало и то фатално за Бея.

 • 3
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Бойко Борисов от едно време има афинитет към нелегалнито производство на цигари ( заедно с Пашата )

  http://e-vestnik.bg/13018/borisov-shef-na-firma-ulichena-v-nelegalno-proizvodstvo-na-tsigari-1995-g/

  Е няма такава държава с толкова заспал народ!

 • 4
  gazdata avatar :-|
  gazdata

  В последно време в пресата нещата много загрубяха! Очаквам медиини трупове! Очаквам още КОНПИ да запорира офисчетата на Капитал и Дневник както са запорипани по морето на кукловода!

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  Булгартабак е обречен и без да беше станал собственост на ДПС. Просто хората намаляват масово пушенето и минават на електронни цигари. Необразования пазар в близкия изток е едно от последните места по света където този пазар е постоянен. Аз не виждам причина защо БТ трябва да се чувства виновен затова че цигарите му се внасят нелегално от някого в Турция. Това е проблем на самата Турция. Все едно да обвиняваме Арсенал Казанлък за убииствата в Сирия.
  Друг е въпроса че очевидно собственика на БТ е силно изнервен виждайки смешния напън да организира митинги :)
  Наблюдаваме краят на поредната съсипана компания поради алчност и некадърност.

 • 6
  elpii avatar :-|
  elpii

  Добре е КФН да разследва твърденията на Капитал ,че Благоевград БТ затваря в края на годината !
  Все пак Булгартабак е публична компания и има закони за дезинформация.
  Още повече .че сега приемат текстове за пазарна манипулация в НК и може и прокуратурата да се заинтересова.
  А и интересите на държавата ( ФГВБ ) също са засегнати ,тъй като в КТБ има над 5 % от акциите на Булгартабак и всички кредитори са заинтерисовани да ги продадат на справедливи цени на евентуален предстоящ търг.

 • 7
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Ми то е много просто, както беше казал Простият (т.е. Вождът). След като не само #Тлъстакът, ами лично Дон Тиква и Хидроинженер-ефенди с години захлебват от тази контрабанда, абсурд е в България някой да разследва каквото и да било покрай БТ. Та ако ще и от ЦРУ/ФБР в прав текст да им го изкрещят. Пък и кой да разследва? МВР-министърът, който даже и да чете не може (както стана ясно)? Или пък личният юристконсулт на ДП, Главният Цацир? Няма начин.

  Какво да очакваме от боклук, който е направил първоначалното си "състояние" от трафик на амфетамини и гориво? Същият боклук, който в момента ни е вече за трети път премиер - че и на това отгоре, чертае "световната политика" за Западните Балкани?! Заедно с бившо-настоящите си партньори по престъпления, между впрочем.

 • 8
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  Докато Покриватурата покрива престъпленията на сегашната власт а набеждава предишни така ще е.
  Сталинският модел Прокуратура трябва да бъде разрушен и всекиму според заслугите на почивка при бай Ставри с осигурена Държавна охрана.
  ЦАЦАРОВ О -СТА - ВКА!

  http://desebg.com/index.php?option=com_content&;view=article&id=3398%3A2017-12-09-20-23-17&catid=65%3A2011-01-16-11-40-18&Itemid=80

 • 9
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Аз пък изпращам поздрави на майката на Шиши Сюнета.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не ми е симпатичен Пеевски, ама контрабандата в Турция не я прави БТ, а кюрдите. Ако беше иначе, отдавна да са по съдилищата, а не да се оказва политически натиск.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK