Последната битка за имотите на БСФС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Последната битка за имотите на БСФС

Според проф. Иванов атаката към него идва, защото БСФС би могъл да претендира за още един имот от 40 декара в "Манастирски ливади", който някога е купуван за целите на евентуални зимни олимпийски в София.

Последната битка за имотите на БСФС

Бившият спортен мастодонт харчи последните пари от продаден на спорни цени терен в "Дианабад"

Георги Филипов
17255 прочитания

Според проф. Иванов атаката към него идва, защото БСФС би могъл да претендира за още един имот от 40 декара в "Манастирски ливади", който някога е купуван за целите на евентуални зимни олимпийски в София.

© Надежда Чипева


- Съюзът има по 120 хиляди лева разходи на година без да има съществена дейност

- Председателят Светослав Иванов укрепва властта си с привличането на Васил Божков и Димитър Джамов

Дълги време се смяташе, че от някогашният обществено-държавен мастодонт БСФС (Български съюз за физкултура и спорт) не е останали нищо. Но два имота, които все още биха могли да носят пари, върнаха към живот обществената организация, определяща себе си като "основата на всички спортни успехи на България преди 1989 г.". Единият от тях вече е "реализиран" и приходите от него се топят под формата на ежегодна издръжка на съюза. А наличието на потенциал да се върне още един столичен имот в активите вероятно крие в себе си увеличената активност покрай делата на БСФС в последно време. Засега ръководството на 80-годишния проф. Светослав Иванов, бивш ректор на НСА, успява да задържи властта с ясното съзнание, че "когато парите свършат", вече няма да е останало нищо. Бившият депутат от БСП и олимпийски шампион от Мюнхен 1972 г. Георги Мърков обаче смята, че дотам не би трябвало да се стига.

Малко история

След години на мимикрия БСФС се връща формално към живота през 2005 г., когато успява да си върне във владение имот от пет декара в столичния квартал "Диана". Скоро след това организацията дарява 10% от парцела на фирма "БКС-Запад" на бившия европейски шампион по борба Иван Михалев. После БСФС продава на новия си съсобственик още 40%, като общата сума за въпросните 2.5 декара е 50 хиляди евро, или по 20 евро на кв.м. Пазарната цена тогава е около 200 евро на кв.м в един от най-примамливите квартали на София за жилищно строителство. По-късно, през 2010 г., останалата половина е продадена на "ЛРС Строй" за 1.1 милиона евро. Впоследствие договорът се изменя и сумата се намалява наполовина. Срещу останалите 550 хиляди евро БСФС получава два апартамента в курортно селище в Несебър и имот в община Студентска от 863 кв.м.

Тази имотна история кара членовете на управителния съвет Георги Мърков и Стоян Стоянов от дружеството "Левски-Драгалевци", както и още четирима членове на ръководството на БСФС да поискат сметка какво се случва с финансите на съюза. "Не става ясно разликата от получената сума за двата имота, която е от 20 до 200 евро, къде е изчезнала", питат те в свое писмо до членовете на БСФС – предимно спортни клубове и федерации. Още повече че по утвърден ПУП на този имот е предвидено изграждането на сгради до седем етажа. Отделно не е ясно какво се случва с апартаментите по Черноморието – има ли приходи от тях, кой плаща и на кого го плаща, а също и какви са намеренията за останалия имот в Студентски град, който също би могъл да донесе приходи на организацията.

Проф. Светослав Иванов има своето обяснение за случилото се в зората на неговото управление: "Когато аз почти по принуда бях избран за председател на БСФС, той нямаше нищо, даже дължахме пари на хора, които преди това никой не си беше направил труда да съкрати. Имахме информация, че евентуално ще можем да си върнем имота в "Диана", обаче нямахме пари за адвокати и дори за таксата за завеждане на дела. А и адвокатите ни искаха хонорар, без да ни гарантират нищо. Затова се свързахме с фирма ("БКС-Запад"), като й обещахме да бъде компенсирана, ако успее да извади нотариален акт." Към същия имот тогава интерес има и държавата в лицето на спортното министерство, тъй като през 1987 г. той е купен с държавни средства за изграждането на републикански център по спортна медицина плюс апаратурата за 1 милион лева, която впоследствие изчезва.

"Ние нямахме нищо преди това, само задължения, но успяхме да се сдобием с имота. От останалите 2.5 декара успяхме да реализираме приход, с който се разплатихме със служителите и сега успяваме да осъществяваме дейността на организацията", казва Иванов пред "Капитал".

Имотни игри

С имота в Студентски град се опитали да направят сделка със строителна фирма и да получат някакви апартаменти, от които също да имат приход. "В един момент имахме кандидат, но Стоян Стоянов и Георги Мърков казаха, че могат да постигнат по-добри условия. Разчитах, че тъй като са в строителния бизнес, ще се получи нещо добро за БСФС. Нищо не се случи. Не само това, но двамата като членове на управителния съвет не са дали 1 лв. помощ, а пък ние затова ги вкарахме в ръководството", казва още проф. Иванов.

Апартаментите в Несебър също би трябвало да носят приход, но не го правят. Въпреки че те доказано са се ползвали, официален документ за това няма, както и постъпили средства. Проф. Иванов твърди, че причината е, че БСФС не е туристическа агенция, а апартаментите се предоставяли на хора от ръководството за почивка. "Казал съм на всички хора от управителния съвет, че могат да почиват там", твърди той. Кой и как е плащал не е ясно, но БСФС отчита само разходи по поддръжката. "Тази година ги дадохме на собственика на комплекса да ги управлява, защото ние не можем да се занимаваме, много са далече, за да имаме контрол", допълва проф. Иванов, без да пояснява защо тогава въобще се е съгласил да бъдат купени.

Остатъкът от наследството

Според Стоян Стоянов има основание да се смята, че БСФС има право да претендира за множество обекти, построени преди 1989 г., включително и такива като високопланинската спортна база "Белмекен". Дори и собствеността на Българския спортен тотализатор е била неуредена допреди няколко години, преди тогавашното ръководство на спортното министерство да успее да го актува като държавно. От всички имоти, които евентуално би могъл БСФС да си върне, този в "Диана" е единственият, до който в крайна сметка успява да се добере. "Ние дадохме цялата документация за много подобни имоти, за които смятаме, че са на спорта, на спортния министър Красен Кралев, ако може да се справи по държавна линия. Пък каквото прецени да ни даде след това в замяна. Нека да ги вземе, пък после ще се разбираме", коментира своята политика спрямо имотните дела Светослав Иванов.

Според него атаката към него идва, защото БСФС би могъл да претендира за още един имот от 40 декара в "Манастирски ливади", който някога е купуван за целите на евентуални зимни олимпийски в София. Липсата на силен интерес, а може би и потенциал да се борят за него прави съдбата му неизвестна. Иванов смята, че целта на противниците му е да се доберат до имота чрез завземането на съюза. "Според мен те се целят в този имот. Бяхме почти пред завършване на процедурата по актуването му чрез адвокатска кантора по същата схема – 50% за тях, като после свалихме на 20%. Стоянов и (покойният председател на ОСК "Левски") Стоян Хранов се възпротивиха и казаха, че те ще уредят нещата. Над две години стояха документите в тях и нищо не се случи. Водиха ми адвокат, който само ни искаше по 1500 лева за това, 1000 лева за онова, а ние искахме да видим резултат и да си върнем имота. Даже платихме данъци върху него за 5 г. назад", казва Иванов.

Според Стоян Стоянов имотът е вероятно безвъзвратно загубен поради бездействие на БСФС. "Това са измислици, защото има решение на управителния съвет, с което се възлага на председателя да извади документ по давност. Няма решение да ми се възложи на мен подобно нещо. Нека да извади документ, но такъв няма", коментира Стоянов пред "Капитал". И добавя: "Колко струват 50% от имот в "Манастирски ливади", че да ги подарява по този начин?"

Бавна смърт

Така последното общо събрание на БСФС се превърна в бойно поле между двете спорещи страни. Ръководството нае охранителна фирма да пази събранието, а в ръководството на съюза влезе бившият борец Димитър Джамов като представител на федерацията по джудо. За членове в последно време бяха приети редица клубове по карате, муай-тай и киокушин. Дългогодишен член е и Васил Божков, защото според председателя "имахме основания да смятаме, че можем да си върнем един имот на ул. "Солунска" и бул. "Христо Ботев". Той успя го възстанови документално, а ние пък го дарихме на федерацията по шахмат." Собственикът на "НОВЕ холдинг" дълги години стоеше зад ръководството на шахматната федерация.

В момента БСФС има по 120 хиляди лева разходи на година, без да прави кой знае какво. Половината от разходите отиват за заплати на четирима души, а около 70 хиляди лева - за "дейност". Според Светослав Иванов и заместника му Георги Натов сегашното ръководство, което вече е над 10 години начело на организацията, е успяла да я съживи, да я направи пълноправен член на Европейската неправителствена спортна асоциация (ЕНГСО). Като цяло дейността й се изчерпва с подпомагането на свои членове със заеми при необходимост. Приходите им се движат между 1000 и 3000 лева, като съотношението разходи/приходи през 2016 г. е било 40 към 1.

Съюзът успешно се е справил и с нулирането на дейността на фирмата си "Софспорт" (която също е имала имоти, попаднали след това в държавния спортен орган), от която преди години се е предполагало, че ще постъпват средства за издръжката. Участията в други фирми като "Русе спорт" отдавна са приключили. В тази ситуация усилията на БСФС са насочени да бъдат признати като единствената неправителствена многоспортова организация в новия закон за спорта по европейски модел, през която да минава управлението на процесите (а евентуално и държавни средства). Но тъй като това едва ли ще стане, БСФС просто може да дочака смъртта при свършването и на останалите пари от имотните сделки.

- Съюзът има по 120 хиляди лева разходи на година без да има съществена дейност

- Председателят Светослав Иванов укрепва властта си с привличането на Васил Божков и Димитър Джамов

Дълги време се смяташе, че от някогашният обществено-държавен мастодонт БСФС (Български съюз за физкултура и спорт) не е останали нищо. Но два имота, които все още биха могли да носят пари, върнаха към живот обществената организация, определяща себе си като "основата на всички спортни успехи на България преди 1989 г.". Единият от тях вече е "реализиран" и приходите от него се топят под формата на ежегодна издръжка на съюза. А наличието на потенциал да се върне още един столичен имот в активите вероятно крие в себе си увеличената активност покрай делата на БСФС в последно време. Засега ръководството на 80-годишния проф. Светослав Иванов, бивш ректор на НСА, успява да задържи властта с ясното съзнание, че "когато парите свършат", вече няма да е останало нищо. Бившият депутат от БСП и олимпийски шампион от Мюнхен 1972 г. Георги Мърков обаче смята, че дотам не би трябвало да се стига.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.