Новият брой: Магистрален грабеж

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Reuters

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Протести в мюсюлманските страни по цял свят срещу САЩ заради Йерусалим; Здравният министър упорства за лекарствения мораториум и след протеста и ветото; Готви ли кабинетът "коледен подарък" за "Юлен" в ски зона "Банско"

5196 прочитания

Reuters

© Reuters


ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Протести в мюсюлмански страни по цял свят срещу САЩ заради Йерусалим

Протести, жертви в сблъсъци на Западния бряг и ивицата Газа, консолидация на страните от Арабската лига и зараждащ се дипломатически натиск да се разубеди Доналд Тръмп за Йерусалим. Това са последиците, родени през уикенда, от решението на американския президент да признае спорния град за столица на Израел и да премести американското посолство там.

Арабската лига, която обединява 22 арабски държави, призова международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Йерусалим и поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридическа сила. На извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН пък дипломати от Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия приеха декларация срещу едностранното решение на САЩ. Стана ясно, че организацията е "изключително обезпокоена" за мира в Близкия Изток, а

Десетки хиляди хора протестираха в различни мюсюлмански и арабски страни - от Индонезия до Ливан и, разбира се, Палестина. Тези демонстрации засега не са масови, но събуждат притеснения сред международната общност, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора. Решението на американския президент може да взриви напрежението в Близкия изток, като със сигурност вече подкопа собствените усилия на САЩ за уталожване на конфликта.

Здравният министър в защита на лекарствения мораториум и след протеста и ветото

Протестиращите срещу мораториума за нови лекарства и терапии, заплащани от здравната каса през следващата година, извършвали манипулация, обслужваща корпоративни интереси. А мотивите, с които президентът Румен Радев наложи вето на мораториума преди ден, били несериозни. Това е позицията на здравния министър, предавана на пресконференция в събота, по повод протеста, който се проведе по темата пред парламента и върнатите от държавния глава текстове.

Така воденото от Кирил Ананиев здравно министерство явно ще упорства и ще защитава предложението си да се пести точно от лекарства въпреки несъстоятелните финансови мотиви за забраната. Става въпрос за 21 медикамента, които засягат над 1000 пациенти и ще струват на бюджета около 25 млн. лв. при 1.1 млрд. лв. за лекарства. Здравният министър дори влезе и в теорията на конспирациите, като обясни, че тези нови лекарства не са "достатъчно изпитани" - теза, която в случая не отговаря на фактите.

Поредицата балкански срещи продължи с посещение на Борисов в Сърбия

След като събра Западните Балкани в София, Бойко Борисов им отиде на гости в Белград. Там този път форматът беше различен - България, Сърбия, Гърция и Румъния. Отвъд протоколните срещи България и Сърбия подписаха меморандум за намаляване на роуминг тарифите. България вече има такъв подписан и с Македония.

Не е ясно как ще работи този меморандум - подписаният с Македония трябва да "насърчи" мобилните оператори да работят за намаляване на цените помежду им. Опитът на ЕС показва, че насърчение без държавна санкция рядко успява да промени пазара на телекомуникационни услуги. Срокът, в който трябва да бъдат намалени цените, е 6 месеца - до изтичането на българското председателство.

Камарата на ЧСИ предлага да събира глобите на КАТ

Камарата на частните съдебни изпълнители е предложила на държавата да се възложат на частните съдебни изпълнители най-тежките случаи на наложени и несъбрани глоби на КАТ. От Министерството на финансите вече са дали положителен отговор, чака се такъв и от МВР. Това заяви председателят на камарата Георги Дичев в събота на семинар за журналисти.

Проблемът с несъбраните глоби от пътни нарушения е стар и сериозен, тъй като по този начин се губи превенционният ефект от санкциите и се създава усещане за безнаказаност, което води и до повече жертви по пътищата.

Мадуро върви към нов триумф на местните избори във Венецуела

Въпреки икономическата криза и международните критики венецуелският президент Николас Мадуро ще отбележи в неделя нова победа - този път на местните избори, при почти липсваща опозиция, което ще е тест за него преди президентските избори през 2018 г. Но и там политическият терен е до голяма степен разчистен.

В лагера на противниците на Мадуро, изглежда, всички са паднали духом, тъй като чавизмът е превзел почти всички институции.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Данни за износа през октомври ще публикува националната статистика

През септември темпът на растеж на износа отбеляза лек спад, но остана на плюс с годишно повишение 8%. Увеличението беше в резултат на силни продажби в ЕС, докато експортът към трети страни значително се забави. Сега предстои да излезе подробна разбивка за стойността на продажбите на български стоки в ЕС и актуални данни за октомври за износа към трети страни.

Износът допринася към общия ръст на икономиката и е фактор при изготвянето на редица прогнози, политически стратегии и решения, а и на нагласите на бизнеса. Числата показват какви български стоки се търсят в чужбина, а оттам и кои са силните сектори на страната в международната търговия.

Готви ли кабинетът "коледен подарък" за "Юлен" в ски зона "Банско"

Министерството на околната среда и водите организира в понеделник от 14:00 часа във ведомството кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани проекторешения за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" и за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор с "Юлен" за ски зона "Банско". В срещата ще участват министри, представители на парка, на концесионера, на природозащитните организации, както на редица други неправителствени организации. Срещата ще се излъчва и онлайн на страницата на ековедомството.

Кабинетът за пореден път се кани да опита да разреши увеличение на площите, на които могат да се изграждат нови ски съоръжения на заседанието в сряда. Редом с това е предложена и промяна в плана за управление на парка, която ще позволи да отпаднат ограниченията за строителство в зоната за туризъм.

В отговор екоорганизации организират протест в сряда от 18.30 ч. "Това е безпрецедентен коледен подарък за офшорната компания "Юлен", удар по правовата държава и нагло антиевропейско поведение в навечерието на председателството", смятат еколозите.

ЕК е готова да даде зелена светлина за втората част по преговорите за Brexit

След като в края на миналата седмица британският премиер Тереза Мей и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер обявиха, че са постигнали компромис относно първата фаза от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, сега се очаква постоянните представители на страните - членки на ЕС, да предадат на лидерите на своите страни, които ще се срещат на 14-15 декември в Брюксел за последното заседание на Съвета на ЕС, че ЕК е готова да даде "зелена светлина" за начало на втората част от преговорите.

Те ще включват уговарянето на пост Brexit търговска сделка между Лондон и Брюксел, както и колко ще продължи преходният период след март 2019 г., в който Великобритания няма да е формално част от ЕС, но европейските правила ще важат, за да се осигури плавен преход за бизнеса и институциите от двете страни на Ламанша. Остават и темата с конкретните суми, които Великобритания ще изплаща, обхватът на преходния период и дилемите относно ирландската граница.

Преговорите за коалиция в Германия може да започнат още тази седмица

След като Германската социалдемократическа партия в края на отминалата седмица гласува със значително мнозинство да даде мандат на лидера Мартин Шулц да преговаря с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за съставяне на правителство, то очакванията са, че преговорите може да стартират до дни.

На конгреса на партията в Берлин 600 делегати решиха да подкрепят преговори с "отворен край" и няколко различни възможности, включително "голяма коалиция", неформално сътрудничество или подкрепа за правителство на малцинството и съответно за определени законодателни инициативи в парламента.

Европарламентът отново ще обсъди приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент ще обсъди в сряда отново въпроса за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение за дневния ред на последната за годината сесия на европарламента в Страсбург. Ще бъде разисквано също приемането на Хърватия в Шенген.

Евродепутатите потвърдиха в законодателна резолюция от юни 2011 г. готовността на България и Румъния за членство в шенгенското пространство. Последната дума обаче има Съветът на ЕС, който трябва да постигне единодушие, а до момента такова няма.

Има ли напредък след Парижкото климатично споразумение

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на 12 декември на климатична среща, провеждаща се две години след сключването на парижкото споразумение. На събитието One Planet Summit ще присъстват световни лидери и неправителствени организации.

Срещата е важна, тъй като ще обобщи климатичния напредък, постигат от 2015 г. насам и ще насърчи допълнителна политическа и икономическа подкрепа за постигането на целите на парижката сделка.

БСП и ДПС се събират за вота на недоверие

БСП и ДПС ще се съберат за втория етап от разговорите си за искане на вот на недоверие на правителството. Той ще е за корупция и най-вероятно ще бъде внесен в парламента през януари. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Първоначалните планове на опозицията бяха вотът да бъде внесен в края на декември преди празниците и преди предстоящото българско председателство на ЕС. Засега не е ясно защо двете партии са избрали да го изместят за януари.

Капитал-изация

Пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

На прага на зимния сезон, какво все пак се случва в планинския туризъм. Защо той продължава да е най-трудния вид туристически бизнес у нас и кой го владее - в темата на броя на Капитал.

Знаете ли, че някогашното БСФС е живо? Соц-мастодонтът не само е бил тихомълком съживен преди десетилетие, но разполага с онази най-важна живителна сила за всяка държавна структура - имоти. Как БСФС разполага с тези имоти, разказва Георги Филипов.

Енергийният фалит на годината: компанията-претендент за ЧЕЗ "Фючър енерджи" изпадна в безтегловност внезапно. Защо това може да се случи и се е случвало и с други търговци на ток - прочетете тук.

За бъдещето на санирането: след 2 милиарда лева, 2000 сгради и 100% държавна помощ, МРРБ мисли нови модели. Догодина е възможно санирането да стане не само финансирано от хората, но и задължително. Интервю с Малина Крумова.

Когато отидете на санаториум, е редно да се почувствате по-добре. Държавата обаче прави нещо повече: застрахова ви, за всеки случай, в избрани от нея дружества. Защо една доброволна застраховка е станала задължителна - прочетете тук.

OUT-OF-OFFICE

Идеи за свободното време

Книги

13 – 17.12

Зимният Панаир на книгата дава възможност да се запознаете с изданията на десетки български издателства и да направите ценен подарък за предстоящите празници. Откриването е на 13 декември от 16:30 ч. и ще бъде съпътствано от дискусия на тема: "Трудната среща с българския издател". В НДК

Кино

12.12

Прожекция на постановката "Ромео и Жулиета" на театралната компания на Кенет Брана, който събира звездите Ричард Мадън (Ромео), Лили Джеймс (Жулиета) и сър Дерек Джейкъби (Меркуцио). В Дом на киното от 19:00 ч., и от 16:00 ч. на 16.12

14 – 17.12

Италианският културен институт организира кинопанорама "Италия днес" с няколко от най-новите италиански продукции - в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас.

Музика

14.12

Звездата на "Метрополитън опера" – Томас Хемпсън, е определян като най-популярният баритон в САЩ ще изнесе ексклузивен концерт заедно със Софийската филхармония. В програмата са включени някои от най-обичаните арии от опери, оперети и мюзикъли от Моцарт, Гуно, Верди, Лехар, Бърнстейн и др. В зала "България".

Спорт

14.12

"Зимен фест", на който може да продадете или купите зимна екипировка и оборудване, които не ползвате и да подготвите екипировката си за сезона, ще се случи в Betahaus. Събитието е съпътствано от прожектиране на фрийрайд филмчета, бира и музика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход