С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 13 дек 2017, 14:33, 35975 прочитания

Цялото свободно електричество у нас ще се търгува на борсата

Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г. и засяга всички бизнеси, които купуват ток на нерегулирания пазар

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
С изключителна бързина и без каквито и да е дискусии във сряда (13 декември) Народното събрание единодушно реши да промени кардинално правилата за търговия на електрическа енергия в България. След точно 18 дни - на 1 януари 2018 г., цялата електрическа енергия извън регулирания пазар ще трябва да се търгува единствено чрез енергийната борса. А т.нар. вътрешни търгове, които се провеждаха полупрозрачно от някои от производителите на електричество, вече ще са недопустими.

В България паралелно съществуват регулиран и свободен пазар на електроенергия. Част от потребителите (домакинства и фирми, консумиращи ток с ниско напрежение) купуват електроенергия по цени, които се определят от КЕВР. Останалите (част от фирмите и потребители на ток с ниско напрежение и всички предприятия, потребяващи електроенергия със средно и високо напрежение) купуват енергията си от различни доставчици по свободно договорени цени. Промяната засяга вторите.


За такава реформа в началото на декември официално се обявиха четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, а неведнъж подкрепа за идеята е изразявал и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Сред противниците на новата разпоредба са най-вече самите търговци на ток.

Какво точно е новото

Със създаването на нова алинея 3 към чл. 100 от Закона за енергетиката на практика се въвежда задължението всички сделки с електрическа енергия, включително и от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност от над 5MW, да се осъществяват на борсата. По този начин производителите на ток вече няма да могат да пласират електроенергия на свободния пазар чрез собствени търгове.Наред с това се дава легално определение и на термина "борсов пазар": съвкупността на всички организирани пазарни сегменти, оперирани и администрирани от оператора на борсовия пазар, на които се сключват сделки с електрическа енергия с физическа доставка. А "оператор на борсов пазара" е лицето, което притежава лиценз за организиране на тази дейност.

Променя се и минималната санкция за тези, които нарушават разпоредбите на Закона за енергетиката - тя е намалена от 200 хил. лв. на 20 хил. лева.

Как се случи всичко това

Изключването на търговеца на ток "Фючър енерджи" от пазара на 1 декември осветли факта, че една част от електроенергията у нас не се продава свободно и в определени моменти се създава изкуствен недостиг.
Вносителят на промените и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев не мисли, че ще има проблем с цената на тока или с бързината на въвеждане.

Фотограф: Юлия Лазарова

Това даде повод на 6 декември Асоциацията на организациите на българските работодатели да поиска официално цялата електрическа енергия извън регулирания пазар да се търгува чрез енергийната борса. И още същия ден група депутати начело с председателя на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев внесоха предложения това да се случи. На 7 декември въпросната комисия на Народното събрание ги одобри, а на 12 декември текстовете минаха и през пленарна зала.

Тук обаче има един много важен момент. Въпросните изменения в Закона за енергетиката всъщност се случват чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Последният бе внесен от Министерския съвет още на 2 ноември, а гласуването му на първо четене се случи на 21 ноември.

Точно в края на срока за приемане на предложения между първо и второ чете - 6 декември, народните представители от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков, както и Искрен Веселинов от Обединените патриоти внесоха свой проект. В него чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия се прави въпросната промяна в Закона за енергетиката.

"Избрахме този подход, за да може промяната да се случи възможно най-скоро", обясни за "Капитал" вносителят на промените и председател на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев. "През последните месеци цените на електрическата енергия се повишиха без видима причина, което породи съмнения, че се определя по непрозрачен начин, като изкуствено се ограничава предлагането. Доколкото ми е известно, проблемите на "Фючър енерджи" са възникнали именно от невъзможността да осигури договореното с крайните клиенти електричество. Ако бяхме вкарали предложенията на първо четене в нов законопроект, промяната щеше да се случи чак през февруари или март. През това време може и други търговци да изпаднат в положението на "Фючър енерджи", твърди Добрев.

Какво ще стане с цените на тока

Срещу това всички сделки с електроенергия от свободния пазар да минават през енергийната борса официално се обяви Асоциацията на търговците на електроенергия в България. Нейният председател Мартин Георгиев коментира за "Капитал", че търговците на ток са изненадани от бързото налагане на промените и са учудени как толкова важни реформи се случват без никаква дискусия.

"Свободният пазар означава свобода на търгуването. А с тази идея се връща моделът на единствен продавач - в случая Българската енергийна борса. И от свободен пазара отива към централизиран. Борсата реално става монополист, който сам си определя таксите и правилата на работа", казва Георгиев.

Според Делян Добрев обаче това не е така. "За първи път откакто се търгува електрическа енергия в България, ще има пълна прозрачност. Енергийната борса не притежава електричеството, за да е монополист. Тя е просто една платформа за сключването на сделки. И ако досега имаше 5-6 търговеца, които незнайно как през годините успяваха да печелят индивидуалните търгове на производителите, след Нова година ще се даде възможност на всички регистрирани търговци на ток да си закупят тази електроенергия директно от централите", каза той за "Капитал".

По думите на Мартин Георгиев ефектът ще е вдигане на цените - новото задължение със сигурност ще доведе и до повишаване на разходите както за производителите и търговците, така и в крайна сметка за потребителите. Причината са множеството такси - транзакционни за всеки мегаватчас електроенергия, за първоначална регистрация на борсата и годишни такси за участие. Делян Добрев обаче обяснява, че тези разходи са пренебрежимо малки, особено в сравнение с големите гаранции, които сега поддържат някои от търговците в отделните централи, за да участват на вътрешните им търгове. "Каква ще бъде цената - по-висока или по-ниска - ще реши пазарът", каза той.

Как ще се отрази на търговците на ток

Според Георгиев ще се влоши ликвидността на пазара - както първичната, тъй като производителите ще могат да продават само през един канал, така и вторичната - между самите търговци, защото пак ще трябва да се минава през борсата. "Това вече се случи в Румъния, където бе въведен същият подход. Много от големите търговци на едро си затвориха офисите и напуснаха пазара, а редица местни играчи фалираха", заяви председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия.

Председателят на енергийна комисия в парламента е на точно противоположното мнение. Ликвидността, казва Добрев, ще се повиши, тъй като цялото налично количество електроенергия ще бъде достъпно за търговия.

Двамата не са съгласни и по въпроса дали срокът за промяната е достатъчно дълъг. Мартин Георгиев е категоричен, че по чисто технологични причини краткият срок до Нова година няма да е достатъчен всички участници на пазара да се регистрират на енергийната борса. Но Делян Добрев е на мнение, че подобен проблем няма да възникне, тъй като по-голямата част от търговците така или иначе са регистрирани.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена Рекордно предлагане на ток понижи рязко борсовата му цена

Цената за сряда е наполовина на тази от предишния ден. Причината - държавата започна да продава повече количества

22 яну 2019, 67 прочитания

Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

И още: Работодателите искат данъчна и енергийна реформа; Брюксел глоби Mastercard с 570 млн. евро; Кои са номинираните за оскари 2019

22 яну 2019, 229 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Санкции и ограничения за работодатели, които бавят заплати

Парламентът се отчете с промени за защита на възнагражденията и обезщетенията на работниците

Защита за виртуалното ми "Аз"

След злоупотребите с онлайн идентичност, идват и застраховки в помощ на пострадалите

Загърни се с "Шевица"

Шаловете на Гергана Станкова се продават в Цюрих, Прага, Лил, Москва, Лос Анджелис, Мелбърн

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Льо Корбюзие, който живее на покрива

Домът-ателие на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие в Париж отваря за посетители след двегодишна реставрация

Кино: "Приказка за Астрид"

С проникновение и стил за ранните години на Астрид Линдгрен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: За какво говори Давос, край на българското гражданство срещу инвестиции

Емисия

DAILY @7PM // 22.01.2019 Прочетете