Изстрелването на процеса за КТБ в космоса се отложи за догодина

Съдия Виржиния Петрова и част от делото

Изстрелването на процеса за КТБ в космоса се отложи за догодина

Какво се случи на първото заседание по делото, което може да дочака прекратяване по давност

40710 прочитания

Съдия Виржиния Петрова и част от делото

© Юлия Лазарова


Малко преди десет часа сутринта в сряда най-голямата зала на Специализирания наказателен съд на ул. "Черковна" се пукаше по шевовете. Всички места бяха заети от 17 от подсъдимите по мегаделото за източването на КТБ и техните 20 защитници.

В залата бяха видни адвокати пеналисти, сред тях и доскорошни магистрати като следователя и бивш член на ВСС Пламен Стоилов, както и бившият председател на Военноапелативния съд (офицер от запаса) Петко Петков, който защитава бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов.

Отпред бяха тримата прокурори - Иван Гешев, Даниела Начева и Антоанета Софрониева, а зад тях двамата адвокати, назначени от синдиците на фалиралата банка. Предвидлив разпоредител подреди още един ред столове на пътеката, при което един от адвокатите размаха пръст и извика "Това е самоуправство и подлежи на наказателно преследване!", а един от журналистите му отговори: "Сигнализирайте прокурор Гешев." Друг адвокат реагира: "Следващия път продавайте билетчета!"

За 13 декември беше насрочено първото заседание по мегаделото. То е разпоредително, което означава, че на него всички страни трябва да направят своите искания и възражения към обвинителния акт и процедурата, по която ще протече процесът.

В 10,05 ч. съдебният състав с неговия председател Виржиния Петрова влезе в залата и изгони десетките фотографи и оператори, дошли да отразят събитието. "Ще помислим за организацията", отбеляза съдия Петрова, като видя хаоса в залата ѝ, и после добави: "Няма да висим като паяци."

Къде е Цветан Василев?

Две минути по-късно започна процесът и веднага се премина на най-съществената част: Къде е подсъдимият Цветан Василев? Стана ясно, че той е нередовно призован. Съдия Петрова започна да докладва кореспонденцията с различни институции по този въпрос. На адреса, на който е регистриран - ул. "Кричим" 78, ап. 19, портиерът е отговорил, че не го е забелязвал от четири години и не е виждал семейството му. На запитване на съда от трите мобилни оператора са отговорили, че Цветан Василев няма договор с нито един от тях, т.е. не знаят адреса му, а от Националния осигурителен институт дори не са си направили труда да изпратят отговор до съда.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са отговорили, че Цветан Василев не излежава присъда, а от Националната следствена служба - че не е задържан в някои от арестите в страната. От Гранична полиция последно са регистрирали, че на 5 юни 2014 г. Василев е влязъл в страната от летище София, но са уточнили, че от 2007 г. не записват всички влизания и излизания на граждани от България. От СДВР са обяснили на съда, че издирват безуспешно Цветан Василев от 4 юли 2014 г. и издирването продължава.

Най-накрая съдът стигна до очевидното — през Министерството на правосъдието е изпратена съдебна поръчка до Република Сърбия с молба да бъдат връчени на Цветан Василев призовка и обвинителен акт. От правосъдното министерство са отговорили, че молбата е изпратена на 20 ноември, но до този момент отговор няма.

В този момент вече беше ясно, че процесът няма как да тръгне.

След това един по един се изредиха всичките подсъдими с адвокатите си. Половината от тях заявиха, че не им е бил връчен гражданският иск (който е за 4.4 млрд. лв.), а това също е пречка за даване ход на делото. Подсъдимият Рангел Стойчев, който е бил кредитен инспектор в КТБ, обясни, че адвокатът му Пламен Цанков е починал в началото на миналия месец и няма адвокат. "Бързо да организирате защитата си", каза му съдия Петрова.

Друг подсъдим беше сменил адвоката си. Той обясни пред съда, че не е имал време да се запознае с делото. "Деловодителка ми отказа достъп до материалите", отбеляза друг защитник, което накара съдия Петрова да подскочи: "Как се казва! На когото не му дават материалите по делото, да ми се обажда лично!"

След като въртележката с проверката за редовното призоваване на подсъдимите приключи, съдия Петрова докладва, че единият от адвокатите на Цветан Василев — Лазар Карадалиев, е поискал да се прави звукозапис от заседанията.

Дойде ред на страните в процеса да вземат становище дали процесът да тръгне. Първа започна прокуратурата. Въпреки че сред тримата прокурори титулярите от разследването за КТБ са Иван Гешев (който беше произведен заедно с делото от Софийската градска прокуратура в шеф на Специализираната прокуратура) и Антоанета Софрониева, думата взе единствено колежката им Даниела Начева. Тя стана прокурор в Специализираната прокуратура миналата година, а преди това беше в Окръжна прокуратура - Пловдив. В медиите е известна с проверките на качеството на сиренето в Пловдивска област и коментарите по скандалното разследване срещу Максим Савов, незаконно обвинен в грабеж и държан близо половин година в ареста без вина.

Прокурор Начева отбеляза, че ход на делото не трябва да бъде даван, и се противопостави на искането за аудиозапис, защото е сложен и ще забави процеса. Държавното обвинение направи искане да бъдат определени нови дати за процеса, като се промени разпореждането на съда, с което са били насрочени първите няколко заседания.

След това започна отново въртележката с адвокатите и подсъдимите, всеки от които трябваше да каже какво мисли по хода на делото. "За да не ви питам, записвам си, че всички сте съгласни с адвокатите си", подходи творчески към подсъдимите съдия Петрова.

Дилемата около новото насрочване

Когато дойде ред на адвокат Ина Лулчева, която заедно с колегата си Даниела Доковска защитават Маргарита Голева и Красимир Ханджиев от KMPG, тя взе думата и влезе остро на държавното обвинение заради предложението им да бъдат дадени нови дати на заседанието. "Прокуратурата се опитва да саботира процеса. Това означава, че първата съдебна поръчка до Сърбия се обезсмисля и ще трябва да се прави нова", отбеляза тя. Проблемът, който тя маркира, се състои в това, че съдебната поръчка е за призоваване за конкретни дати, всяка промяна в насрочването на заседанията води до необходимостта от ново призоваване, което трябва да бъде направено по същия ред. Тогава прокурор Даниела Начева предложи на адвокатите на Цветан Василев, ако случайно поддържат връзка с него, да вземат да му връчат призовката и обвинителния акт, което те категорично отказаха. Прокурор Начева започна да спори с адвокат Доковска, която се обърна към съда с молба: "Може ли прокуратурата да не води процеса?", и добави: "Предпочитам ви вас, госпожо съдия."

В този момент вече течеше друг спор — между адвокат Христо Ботев и прокурор Иван Гешев за аудиозаписите. Препращайки към констатацията на Гешев, че разследването на КТБ е все едно да се стигне до Луната с дизелова ракета (визирайки сложността на наказателния процес), адвокат Христо Ботев каза: "Щом прокуратурата може да кацне с дизелова ракета на Луната, то едва ли ще е трудно да се направи аудиозапис." Тук прокурор Гешев парира с усмивка: "Обикновено се цитират класиците."

В крайна сметка съдът отложи делото, като се мотивира с това, че един от подсъдимите е без адвокат, друг от защитниците не познава делото, а Цветан Василев е нередовно призован. На присъстващите в залата тя обясни, че воденето на аудиозапис е тромава процедура, защото, след като приключи заседанието, всички трябва да се съберат отново, за да изслушат записа и да кажат дали имат бележки. С този мотив тя отхвърли искането, като каза, че ще допуска запис всеки път когато страните поискат, но не и за целия процес.

Делото беше отложено за 23 януари, но част от адвокатите коментираха, че нямат призовка за тогава, а за следващия ден. Първото заседание по делото потвърди очакванията, че въпреки инспирираните от прокуратурата промени в Наказателно-процесуалния кодекс, приети това лято специално за случая, и въпреки факта, че делото се гледа в нарочения от властта и прокуратурата за бърз и ефективен Специализиран съд, процесът за КТБ едва ли ще тръгне скоро и може да приключи по давност.

Основната задача пред държавата сега е да връчи призовката на Цветан Василев, който е в изгнание в Белград и за разлика от останалите подсъдими има най-малка изгода от това делото да се реши бързо.

Малко преди десет часа сутринта в сряда най-голямата зала на Специализирания наказателен съд на ул. "Черковна" се пукаше по шевовете. Всички места бяха заети от 17 от подсъдимите по мегаделото за източването на КТБ и техните 20 защитници.

В залата бяха видни адвокати пеналисти, сред тях и доскорошни магистрати като следователя и бивш член на ВСС Пламен Стоилов, както и бившият председател на Военноапелативния съд (офицер от запаса) Петко Петков, който защитава бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход