Вечерни новини: Новата класация на университетите, годишната реч на Путин и ще стигне ли здравният мораториум до съд

И още: Собственикът на "Актавис" обяви съкращения на над 25% от персонала; Идва ли краят на свободния интернет в САЩ; Започва първата стачка в Ryanair

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Топлият и слънчев декемврийски четвъртък донесе предимно тревожни и смущаващи в политическо отношение новини. Денят започна с нова порция обезпокоителна информация от председателя на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред "Нова", че има медии, които получават от прокуратурата разпечатки с подслушвания; че със заповед на главния прокурор бюрото няма достъп до документи за случай, в който "става въпрос за противодържавно престъпление, което беше екзотично дори по тоталитарно време".

В този сив контекст депутатите започнаха с окончателното гласуване антикорупционния закон на ГЕРБ, за който редица експерти предупреждават, че ще е по-ефективен като инструмент за нарушаване на човешките права, отколкото за борба с корупцията. А преди това отхвърлиха окончателно и ветото на президента върху здравния мораториум, като така лишиха около 1000 тежко болни пациенти от средства за най-модерно лечение.

За "настроение" в края на деня дойде и гневът на вицепремиера Валери Симеонов, който обвини премиера Борисов, че "го е изиграл", като е отложил решението на ски зона "Банско" и намекна, че "ще мисли" за ролята си в управлението до 28 декември, когато се чака ново заседание на МС, на което евентуално да се разгледа решението.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Какво показва новият рейтинг на университетите за 2017

Американският университет в България (АУБ) тази година вече дели първото място със Софийския университет (втори досега) при една от най търсените специалности - Администрация и управление, както и при специалността Политически науки. Софийският университет, който от няколко години разкри специалности свързани с медицина, здравни грижи, фармация, тази година се изкачва и в професионално направление здравни грижи и дели 1-во място с медицинския университет в Плевен. Това са сред малкото промени в тазгодишното издание на рейтинговата система за 2017 г., представена от МОН.

Класацията показва и някои любопитни изводи: Най-добре платените след завършване са учили специалности информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, медицина, фармация. Сред високоплатените професии има и някои непривлекателни, но пък предпочитани от работодателите - металургия и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, както и математика. Като цяло реализацията на новозавършилите на пазара на труда тази година се подобрява, а средният доход се увеличава.

БСП ще сезира КС за забраната за плащане на нови лекарства догодина

БСП ще сезира Конституционния съд за бюджета на здравната каса за 2018 г., след като парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху върху мораториума за плащане на нови лекарства, въпреки силната обществена съпротива и протестите от последните дни. Решението бе предшествано от тежък двучасов емоционален дебат.

Според държавния глава и опозицията с мораториума се засяга основно конституционно право за достъпна медицинска помощ и се дискриминират част от пациентите. Управляващите обаче докрай останаха на позицията си, че фискалните съображения са по-важни. Става въпрос за 32 нови лекарствени молекули за редки онкологични заболявания, които биха стрували на държавата около 25 млн. лв. годишно. На фона на бюджет за лекарства за над милиард лева за 2018, управляващите твърдят, че е важно тези пари да бъдат спестени.

Путин: Противниците на Тръмп вредят на САЩ с "измисления" руски скандал

Руският президент обвини опонентите на американския си колега Доналд Тръмп, че с "измислените истории" за контактите с Русия вредят на САЩ. На годишната си пресконференция пред руски и световни медии Владимир Путин заяви, че контактите между екипа на Тръмп и руските представители преди изборите миналата година са били нормални. Кампанията "Тръмп" се разследва за тайно споразумение с Русия. Американските разузнавателни служби стигнаха до заключението, че Москва се е опитала да се намеси в президентските избори в полза на Тръмп, но Путин отрича обвиненията. Според него Тръмп има някои важни постижения, но не е успял да подобри отношенията с Русия досега и изрази надежда, че това ще стане, тъй като в световен мащаб "има много неща, които можем да направим по-ефективно".

Какво още каза Путин:

- Северна Корея бе цитирана като една от възможните области за сътрудничество със САЩ, но Путин каза, че някои от миналите действия на Вашингтон са предизвикали Северна Корея да наруши споразуменията. - Путин предупреди, че има опасност от убийства на про-руски сепаратисти в разкъсваната от война Източна Украйна от страна на украински националисти, но отново отрече в региона да има руски войски
- Каза, че Русия и Сирия сами не могат да се справят с бежанската криза в резултат на гражданската война в Сирия, но тя трябва да бъде решена

- Обвини САЩ в манипулиране на разследването, което доведе до санкциите срещу руския спорт. Според него главният информатор - бившият директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, е изцяло под контрола на американските служби, в това число и ФБР.

Путин вече обяви, че ще се кандидатира отново на президентските избори, които ще се проведат през следващата година, но като независим кандидат, а не от управляващата партия "Единна Русия".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Как се връщат на Земята астронавтите

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Собственикът на "Актавис" обяви съкращения на над 25% от персонала и продажба на заводи

Израелската компания Teva Pharmaceutical Industries, която от 2016 г. контролира в България бизнеса на "Актавис", разположен основно в Дупница, обяви мащабен план за реформиране на дейността, включващ съкращаването на над една четвърт от служителите по цял свят или 14 000 души. Освен това ще бъдат продадени множество от производствените и изследователските предприятия, ще спре и изплащането на дивиденти. Основанието: да се намали с около 3 млрд. долара дълговото бреме от близо 35 млрд. долара. Повечето съкращения в двугодишната програма се падат през 2018 г.

Инвеститорите одобриха плана на Каре Шулц, който от 1 ноември пое Teva, (акциите ѝ поскъпнаха в Тел Авив с 14.6%), но анализатори казват, че амбицията на новия директор изглежда доста по-голяма от очакваното. В официалното съобщение няма подробности в кои страни ще са съкращенията, но израелски медии твърдят, че 1700 души ще останат без работа в страната. В знак на солидарност с тях в неделя за половин ден ще има стачка на най-големия профсъюз "Хистадрут".

Идва ли краят на свободния интернет в САЩ

Тази вечер се очаква Федералната комисия по комуникации да гласува за отмяна на ключовия закон за мрежова неутралност, приет при последния мандат на Барак Обама. Законът гарантира, че доставчиците на интернет услуги нямат право да спират достъпа на потребителите до определено уеб съдържание или да упражняват контрол върху скоростта към определени сайтове срещу заплащане.

Отмяната на закона означава, че контролът на интернет съдържанието моментално ще попадне в ръцете на няколко доставчика. Освен монопол върху пазара отмяната ще има и пагубен ефект върху демократичния процес в страната, тъй като мрежовата неутралност е фундаментален принцип за начина, по който функционира интернет, а според мнозинството онлайн теоретици трябва да се възприема като основно човешко право.

В петък започва първата стачка в историята на Ryanair

Първата стачка в 32-годишната история на Ryanair започва в петък в Италия, където за 4 часа спират работа пилоти и наземен персонал. Нискоразходната авиокомпания има полети от България до Милано, Пиза, Рим и Венеция. Проблемът за ръководството и клиентите се разраства с 24 часова стачка на някои нейни пилоти в Ирландия и Португалия на 20 декември. Колегите им в Германия и Испания обмислят дали да се присъединят. Подробности за това кои полети ще бъдат засегнати в седмицата точно преди Коледа ще бъдат обявени в понеделник, 18 декември.

Протестът е заради настоявания да се промени цялата система на колективно договаряне, която според пилотите дава твърде много власт на ръководството. Авиокомпанията не признава профсъюзи и залага на собствена система за колективно договаряне, извършвано според ирландското законодателство. Пилотите твърдят още, че има и недостиг на екипажи. През есента Ryanair отмени 20 000 полета заради липса на резервни екипи, но сега отхвърля твърденията на пилотите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Инфлацията се ускорява за четвърти пореден месец, като през ноември повишението на цените достига нов рекорд - 3% на годишна база. Това е най-високата промяна от февруари 2013 г. След близо три години дефлация, поскъпването се завърна в края на 2016 и в последните месеци ускорява заради повишението на международните цени на храни и горива. Според ЕК тенденцията ще продължи и през 2018 г.

Ръст на българския БВП от 3.8% през следващата година очакват експертите на Международния валутен фонд (МВФ). Това стана ясно в края на есенната им мисия в България. Те препоръчват реформи в управлението на държавните предприятия, образованието и здравеопазването.

Turkish Airlines пусна допълнителени полети от София до Истанбул от четвъртък, 14-и декември. Те ще се изпълняват четири пъти седмично – вторник, сряда, четвъртък и неделя. Така полетите от София до Истанбул се увеличават на 18 седмично.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за трети път тази година, очакват се повече през следващата година. Движението нагоре е с 0.25% до рейндж от 1.25-1.50%. За следващата година обаче Джанет Йелън и екипът й не направиха промяна в намеренията си, въпреки че се очаква малко по-висок растеж на икономиката на САЩ и рекордно ниска безработица.