Два държавни телекома си търсят бъдеще

След като инвестира 320 млн. лв. в две TETRA мрежи, държавата трябва да реши какво ще прави с тях

Гранични полицаи охраняват границата с Турция. Служителката на МВР държи TETRA телефон.
Гранични полицаи охраняват границата с Турция. Служителката на МВР държи TETRA телефон.    ©  Надежда Чипева
Гранични полицаи охраняват границата с Турция. Служителката на МВР държи TETRA телефон.
Гранични полицаи охраняват границата с Турция. Служителката на МВР държи TETRA телефон.    ©  Надежда Чипева

Общоизвестно, но грешно разбиране е, че мобилните оператори в България са три. В действителност са двойно повече. В началото на века армията и МВР, а впоследствие и "Летище София", започват паралелно изграждане на собствени мрежи за мобилна комуникация по стандарта TETRA (TErrestrial Trunked RAdio). Петнадесет години по-късно държавата е отделила над 320 млн. лв. за изграждането и поддържането им. Досега това се случваше с европейски фондове. Сега държавата трябва да реши как ще развива тази ключова за националната сигурност инфраструктура.

TETRA мрежата е важна, защото при природно бедствие или терористичен акт (когато комуникациите се прекъсват или просто спрат да работят заради претоварване) ще позволи на институциите да имат връзка помежду си. Освен това TETRA позволява координация на големи групи (при спасителни операции), както и в труднодостъпни райони - като при спасителни акции в планината. Отскоро МВР ги използва за управление на системата за ранно предупреждение (сирените, които казват "Внимание, внимание!").

През TETRA телефона може да се правят обаждания до стандартни стационарни и мобилни мрежи, а android имат приложения, които позволяват през GSM мрежа, чрез VPN, да се направи връзка на смартфон с TETRA.

Два от два

В света има два стандарта на TETRA - единият е на Motorola, а другият на Airbus. Преди 15 години българските власти са допуснали историческа грешка, като са избрали да заложат едновременно на двете системи.

МВР работи с Airbus, а армията - с Motorola. В момента двете мрежи са несъвместими - тази на МВР не може да ползва мрежата на армията и обратното. Те са по различен стандарт на криптиране, като този на армията е най-ниското възможно ниво. Нивото на криптиране на мрежата на МВР дълго време е правело невъзможно подслушването на разговорите на полицаите, заподоздрени в корупционни действия.

Разбира се, производителите на двете системи нямат интерес те да са съвместими (за да поддържат монопола на продуктите си), но след натиск от Европейската комисия от няколко години двете мрежи могат да се интегрират. За това е необходимо отделянето на допълнителни средства.

Мрежата на МВР, която е най-развита, покрива територията на почти цялата страна без Рила и част от Североизточна България. Тя се ползва и от други държавни институции - ДАНС, прокуратурата, службата за подслушване и следене (ДАТО), НСО, служба "Сигурност" на Столичната община и т.н.

Развитието на мрежата става възможно благодарение на средства, които са отпускани от ЕС за охраната на външните граници (поради това покритието е било най-добро там). След това идва финансиране от АЕЦ "Козлудуй", в зоната, която МВР охранява.

Тази на армията е около основните военни гарнизони, самостоятелните военни формирования, учебно-тренировъчните полигони, военни летища, военноморските пунктове за базиране, голяма част от автомагистралите и пътищата от републиканската пътна мрежа, както и крайбрежието и териториалните води на Черно море.

Паралелно "Летище София" също е изградило собствена TETRA мрежа, а най-различни институции продължават да изгражда и поддържат собствени средства за връзка. Така например горските управления влагат средства в УКВ мрежи на места, където отдавна има TETRA покритие, а БДЖ поддържат система с... телеграми.

Абсурдът от несъвместимостта на мрежите на армията и МВР се видял най-ясно при съвместната операция по охрана на границата, където мрежата на МО нямала покритие, а тази на МВР имала. Служителите на МО нямало как да ползват телефоните си и трябвало да взимат от тези на полицията.

Кой път?

Младен Петров, който ръководи дирекция "Комуникационни и информационни системи" - структурата, управляваща ТETRA системата на МВР, обяснява, че на практика държавата трябва да реши дали да избере интеграция, което е "дълъг и скъп процес", или да се продължи изграждането на МВР мрежата, докато се покрие цялата страна и се засили капацитетът в големите градове.

По информация на "Капитал" по предварителни оценки интегрирането на двете мрежи ще струва точно толкова, колкото е необходимо, за да се довърши покритието на мрежата на МВР - приблизително 50 млн. лв. Когато мрежата има покритие на територията на цялата страна, тя ще може да се използва от всички държавни институции. Проект за такъв план има на сайта за обществени консултации от юли 2015 г., но движение по него няма.

Според Петров става дума за управленско решение, което той няма как да коментира, но подчертава, че е създадена работна група между двете министерства, която проучва финансовите и техническите аспекти на двете възможни решения.

От Министерството на отбраната обаче имат друго виждане. "Планира се да бъде развита мобилна част на TETRA мрежата на Министерството на отбраната чрез проектиране и изграждане на мобилни модули. Целта е да се създадат условия за лесно и бързо разширение обхвата на мрежата в места без покритие, в които военни формирования могат да изпълняват внезапно възникнали задачи." Малката подробност е, че въпросните мобилни станции използват свързаност през сателит, което прави разходите за връзка доста скъпи.

Всъщност това е моделът, който съществува в Западна Европа - TETRA играе ролята на държавен мобилен оператор, който гарантира сигурна връзка за институциите, което позволява споделяне на разходите за поддръжка между повече институции, които са около 20 млн. лв. годишно.

Малък пример: България управлява три паралелни TETRA мрежи, а три отделни държави - Норвегия, Финландия и Швеция, вече управляват една обща, с цел по-добро междугранично сътрудничество.

*В първоначалната версия на тази статия, публикувана в 13:30 на 15/12/2017, погрешно беше написано, че единият TETRA стандарт е EADS. В действителност актуалното наименование на производителят е Airbus. Редактирано на 16/12/2017 в 17:40.