АЕЦ "Банско"

Промяната в плана за управление на "Пирин" на практика е повод за нова концесия и обявяване на конкурс

Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени плана за управлението на "Пирин" и договора на концесионера "Юлен"
Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени плана за управлението на "Пирин" и договора на концесионера "Юлен"
Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени плана за управлението на "Пирин" и договора на концесионера "Юлен"    ©  Анелия Николова
Екозащитниците излязоха на протест срещу намерението на кабинета да промени плана за управлението на "Пирин" и договора на концесионера "Юлен"    ©  Анелия Николова

2003 г.

Пусната е кабинковата линия Банско – Бъндеришка поляна.

2011 г.

Министър Нона Караджова признава, че концесионерът "Юлен" е експлоатирал незаконно 64.7 хектара повече от предвиденото по договор.

2012 г.

Организацията "Природата за хората и регионите", в която членуват общините Банско, Разлог и Сапарева баня, предлагат 12% от територията на Пирин да се отпишат като обект под защита на ЮНЕСКО.

Председателят на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът Цветан Цветанов участват в протест на жители на Банско под мотото "Отворете пътя към планината".

2013 г.

Община Банско внася в МОСВ предложение за промяна на режима за строителство в Пирин, за да могат да се изграждат нови съоръжения в ски зоната.

Висшият експертен екологичен съвет одобрява да се промени планът за управление на НП "Пирин", за да се позволят нови строежи. Министър Караджова подписва.

2014 г.

В последния ден преди оставката си кабинетът "Орешарски" на неприсъствено заседание взима решение да се увеличи площта на концесията и да се променят концесионните такси.

Второто правителство на Борисов отменя решението и създава междуведомствена работна група.

2015 г.

Проектът за нов план за управление на Пирин предвижда четирикратно увеличение на зоната за строителство на съоръжения.

Проекторешение за промяна на концесионния договор с "Юлен" узаконява използваната от фирмата територия на ски зоната.

2016 г.

Съветът за развитие към МС предлага нарушенията на концесионера "Юлен" да бъдат узаконени и да се позволи изграждането на втори лифт в ски зоната.

Отново се задвижва подписването на анекс към договора с "Юлен", с който концесионната площ да нарасне над 10 пъти на 1070 хектара. Бойко Борисов пак отлага приемането на решение.

2017 г.

Служебният екоминистър Ирина Костова изпраща новия план за управление във висшия експертен съвет без екологична оценка.

От "Обединени патриоти" се задвижва процедурата по промяна на концесионния договор, която да узакони използваната по-голяма площ заедно с увеличение на концесионната такса, както и променения план за управление на "Пирин".

Премиерът Бойко Борисов за пореден път отложи решение за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско. "Да се поканят неправителствени организации. Поканете всички медии на тази среща Не искам съмнения и обвинения за подаръци", е наредил Борисов според стенограмата на правителственото заседание миналата сряда.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове