Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 15 дек 2017, 17:27, 32314 прочитания

Затворен комплекс

Или как жилищните сгради на "Витоша парк" съществуват напук на градоустройствените правила в София

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В София е все по-често срещано да паркираш пред нечий вход и да оставиш бележка с телефон, ако пречиш. Жителите на "Витоша парк" (до лифта на Симеоново) миналата седмица осъмнаха с 40-тонен камион пред входа си. Без бележка.

Всъщност, когато живееш в градоустройствено недоразумение, каквото е комплекс "Витоша парк", опасността да не можеш да се прибереш е всекидневие. Той е отцепен от света с камион временно, а с ограда непрекъснато.


Комплексът с около 2000 обитатели е завършен и въведен в експлоатация през 2009 г., но до ден днешен до него няма общински път или улица. Единственият вход към домовете на обитателите му се намира върху паркинга на отдавна приватизираното "Въжени линии" АД (собственост на "Витоша ски"). То загради имота си в края на ноември и блокира достъпа до "Витоша парк". Нужни бяха намесата на полиция, прокуратура и най-вече - на телевизионните камери, за да се стигне до решение на проблем, за който Столичната община си затваря очите над 10 години.

Случаят е важен, защото той показва "пропуск" от съвсем друго ниво, сравнено с квартали като "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". Там също има улици, минаващи върху частни терени, които осъмват преградени, но общината е забравила или не е била финансово способна да ги отчужди. При "Витоша парк" самите сгради са построени без план за регулация или т.нар. подробен устройствен план (ПУП). Казано просто - ако регулациите бяха спазени, той не би трябвало да съществува.

Защо това е проблемДа построиш мини жилищен квартал без ПУП, освен че е абсурдно, е недопустимо от днешна гледна точка на Закона за устройство на територията (ЗУТ), който казва: "Строежите се изпълняват в съответствие с подробния устройствен план и съгласувани и одобрени инвестиционни проекти." Какво е ПУП - документ, определящ конкретното предназначение на поземлените имоти - дали са за жилищно застрояване, за зелени площи и т.н. Той се приема от общинския съвет по предложение на кмета на общината. ПУП може да се изработи и по искане на инвеститор. Той се придружава от планове за вертикално планиране, план-схеми за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, електрификация и при нужда – за зелени системи, за геоложки проучвания, за топлоснабдяване, газоснабдяване, за далекосъобщения и др. С две думи, всички атрибути, които трябва да притежава един обект, за да се впише в населеното място.

"Витоша парк" няма тези неща. Това, което има, са одобрени проекти за отделните жилищни сгради и строителни разрешителни, върху които стои подписът на бившия главен архитект на София Петър Диков. Въведен е в експлоатация с подписа на директора на столичната дирекция "Контрол по строителството" Влади Калинов (въз основа на договор за преминаване с "Въжени линии" АД), нанесен е в кадастъра и му е определен административен адрес. На практика тези два подписа го правят законен заедно с процедура по планово застрояване. Последното към 2006 г. му дава законова възможност да се появи, дори без да има план как да се свърже с останалата част от града.

По думите на Петър Диков (виж интервюто) "Витоша парк", по-точно отделните сгради, са разполагали с одобрени преди него инвестиционни планове и строителна виза и той не е могъл "да го спре". От предоставените ни от жителите на комплекса документи става ясно, че инвестиционните проекти са съгласувани от дирекцията на Диков през април 2006 г., а разрешенията за строеж са издадени през май. Това се е случило само половин година преди влизането в сила на Общия устройствен план на София, което би направило невъзможно одобрението на комплекса без ПУП.

Вместо улица - паркинг, вместо временно - завинаги

До комплекса през 2006 г. се стига през паркинга на симеоновския лифт. Инвеститорите сключват договор същата година с неговия собственик - общинското дружество "Въжени линии" ЕАД. То стопанисва кабинковия лифт "Симеоново – Алеко" и седалковия "Бай Кръстьо". Договорът е за временно и възмездно право на преминаване. Срокът е 2 години, а наемът - 1790 лв. без ДДС на месец.

В края на същата 2006 г. от съобщение на Столичната агенция по приватизация става ясно, че "Въжени линии" се подготвя за продажба. В началото на декември 2007 г. за купувач е определено офшорната компания "Витоша ски". В поредица от сделки тя вече е придобила всички останали ски съоръжения на Витоша. Собствеността й се свързва индиректно с акционера в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Само няколко дни преди сделката - на 2.11.2007 г., "Въжени линии" и "Симеоново резиденшъл парк" сключват допълнително споразумение към договора за преминаване, в което срокът се променя от две години на "до учредяване на постоянно право за преминаване от Столичния общински съвет". Тоест до отчуждаване и обособяване на улица. Което така и не се случва.


Общината мащеха

След избухването на скандала с блокирания достъп до комплекса Столичната община запази мълчание. По темата се изказа единствено кметът на "Витоша" инж. Теодор Петков, според когото "това не е техен проблем". Пред "Капитал" зам.-кметът на района Кънчо Кънев обясни, че в Столичната община тече процедура по изработка на подробен устройствен план за района, но тя може да отнеме години. "Това не е проста работа", заяви той. "Вината на общината е никаква. Не си мислете, че има отказ от действия. Тези собственици е трябвало е да знаят, че си купуват имот с тежести - имот извън регулация. На поляната изниква комплекс - как става това", пита Кънев и подчертава, че със сигурност е намерена законова рамка.

"Заложените от Диков бомби ще продължават да избухват. Кога Фандъкова ще се извини за него?!", коментира Гергин Борисов от организацията "Спаси София". "Този човек е заложил стотици бомби из града, той сам, доброволно си подаде оставка и сега си гледа кефа, никой не го търси за нищо", каза още Борисов. Той направи аналог между случая с "Витоша парк" и "Манастирски ливади-запад", където заградените от частници улици са едва ли не ежедневие. За него голям проблем е и временното закриване на последната спирка на автобуси 122 и 123 до симеоновския лифт. Заради загражденията на "Въжени линии" няма място за обръщане. "Как може да има охраняем паркинг и обръщало на автобусите на едно и също място?! Теренът трябва да се препроектира, да се предвиди обръщало, спирка с навес и да се разчертаят паркоместа", каза Борисов.

Проверка на сайта на Центъра за градска мобилност показва, че броени дни преди началото на зимния сезон решение на проблема няма. Влачейки се след събитията, общината и страните по казуса най-вероятно ще намерят такова. Така както намериха и за входа на комплекса "Витоша парк", който беше изместен, така че да не минава през паркинга. По неофициална информация този вариант е бил подкрепен и от кмета Йорданка Фандъкова, която обещала - да се отчужди и улица.
Инвеститорите във "Витоша парк"

Инвеститор в комплекса е компанията "Симеоново резиденшъл парк". Основана е през 2006 г. от трима съдружници: Георги Сашев Петров (50%), Стефан Христов Холиолчев (25%) и Веселин Цветков Алексиев (25%). Дяловете са прехвърляни през годините между свързани лица и фирми и в момента в собствеността и управата на "Симеоново резиденшъл парк" не участва нито един от тях.

Георги Петров има участие в още над 10 фирми с предмет на дейност строителство. Любопитна част от биографията му е, че през 1999 г. е назначен за управител на "Консорциум стар", в което влизат фирмите "Сиенсис", "Теко", "Парафлоу комюникейшънс" и "Акт". Те са познати с договорите за милиони за изграждане на единния телефонен номер 112 и за оборудване и поддръжка на Националната мрежа на държавната администрация (НМДА).

Петров все още е свързан с "Витоша парк" чрез компанията "Аркейдия", негова еднолична собственост. Тя има договор за поддръжка и управление на жилищните сгради и е имала ангажимент да изплаща всеки месец наем за преминаване от близо 1800 лв. без ДДС на "Въжени линии" АД. По непотвърдена информация наемът не е плащан три години. Според жители на комплекса собствеността във "Витоша парк" е разпределена по следния начин: 45% са на собствениците на земята под комплекса, 25% са на норвежки инвестиционен фонд, 12% са на "Аркейдия", а останалите са разхвърляни между други собственици.
И на мен не ми се вярваше, че е пуснат такъв комплекс
Петър Диков, бивш главен архитект на София-град


Трябвало ли е въобще да има жилищен комплекс на това място?
Подробния устройствен план на комплекса не съм го одобрявал аз. Той ("Витоша парк"-бел. ред.) е одобряван в средата на 2006 г. сграда по сграда. Имаше план и виза, одобрени преди мен. По онова време парцелът на паркинга е общински, в края на 2007 г. се продава лифтът и незнайно защо и теренът на паркинга. Направление "Архитектура и градоустройство" нито е уведомявано, нито има компетенции по въпроса с приватизацията.

И все пак как е възможно законово да се одобри строителство от такъв мащаб без план за регулация?
Комплексът е одобрен по така наречената процедура по планово застрояване. Тези процедури съществуваха до приемането на Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУСО) (с който е одобрен Общият устройствен план на София - бел. авт.) в края на 2006. Вървели са такива неща и аз за съжаление не съм могъл да ги спра. След влизането в сила на общия план на София такива процедури с план за застрояване без регулационен план не е имало.

Сещате ли се за друго подобно мащабно строителство, одобрено с въпросната процедура?
Нямам такива спомени. Когато стана скандалът, проверих аз ли съм одобрил строителното разрешително, защото и на мен не ми се вярваше да е пуснат такъв комплекс. Но е имало такава процедура. Не се сещам за други подобни случаи.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Голямото градско прекрояване Голямото градско прекрояване

До края на 2020 г. ще бъде готов новият Общ устройствен план на Стара Загора, който предвижда нови квартали и индустриални зони

8 апр 2020, 369 прочитания

Какво отговори министър Деница Сачева на въпросите на бизнеса за схемата 60/40 4 Какво отговори министър Деница Сачева на въпросите на бизнеса за схемата 60/40

След ясно тълкувание на приетите от Народното събрание текстове правителството ще измени постановлението си за помощта

7 апр 2020, 7429 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Емил Кошлуков става програмен директор на БНТ1

Втори кадър на TV 7 влиза в управлението на държавната телевизия след назначението на Надя Костова

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10