Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Shutterstock

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

4976 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Предпразнично спокоен беше уикендът откъм събития и новини, а основната промяна беше температурна. Основната тема за управляващите беше туширането на недоволството срещу лекарствения мораториум.

Последните работни дни преди Коледа обаче ще са наситени със случки. Първо, правителството ще продължи ударно да харчи натрупания излишък, ще се довърши антикорупционният закон, а по света основните развития ще са изборите в Каталуния и данъците в САЩ. На този фон времето ще остане мразовито и снежно.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Кои новини от събота и неделя си заслужава да се знаят

Нова година, нови лекарства с нови препятствия

Какво се случи? След седмици опити да обясни решението пациентите да нямат достъп до нови лекарства премиерът за пореден път се намеси в ролята на добрия и разпореди частично преодоляване на проблема. Ще се дават медикаменти, ако това вече се прави в 1/3 от държавите в ЕС. Огромният недостатък е, че това ще става по неясна процедура. А новото е, че въпросът засяга повече от първоначално обявените пациенти и сумата нарасна до 40 млн. лв.

Защо това е важно? За пореден път управляващите опитват да спестяват, но реално няма да ограничат разходите за здраве. А с измислянето на специална комисия към здравното министерство само ще затруднят пациентите.

И БАН планира протести за повече пари при старта на европредседателството

Какво се случи? Българската академия на науките (БАН) обяви, че в първите дни на януари ще стартира протестна кампания заради недостатъчно финансиране на академията в бюджета за догодина. Протестът съвпада с официалното откриване на европредседателството. Първата масова проява ще бъде протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия.

Защо това е важно? За БАН са предвидени 83 млн. лева държавни средства за 2018 г., макар че според единодушното решение на Съвета на настоятелите на БАН, в който участват и вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, екзистенц-минимумът за оцеляването на институцията е 98 млн. лева. Парите за наука са важни, въпросът е реформирана и ефективна ли е институцията.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

За какво ще харчи София догодина

Какво ще се случи? В понеделник и вторник Столичният общински съвет, кметът и заместник-кметовете на София ще обсъждат бюджета на града за следващата година на семинар в Правец. През 2018 г. София ще разполага с "рекордните" 1.43 млрд. лв., или с около 100 млн. лв. повече, отколкото през 2017 г. Увеличението ще дойде най-вече от допълнителните държавни средства за заплати на учители, медицински персонал и социални работници. Догодина столицата ще даде повече пари за събиране на боклук и миене на улиците.

Защо е важно? В годината преди изборите очаквано София няма да вдигне такса смет и данък сгради. По-неприятното е, че и през 2018 г. няма да видим по-радикални стъпки за налагане на конкретни политики - по-високи данъци за по-старите дизелови автомобили, повече средства за отчуждаване на терени или конкретен финансов ангажимент за справяне със замърсения въздух.

Четири столични квартала излизат на протест срещу мръсния въздух

Какво ще се случи? Жителите на четири столични квартала - "Оборище", "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел", ще излязат на протест срещу мръсния въздух в София. Недоволството е планувано за 19 декември (вторник) от 19 ч. Организаторите на протеста казват, че общината не взима необходимите мерки, поради което здравето на хората е крайно застрашено. Жителите на "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" твърдят още, че и в тази част на София редовно има десеторно завишени стойности на праховите частици, като според тях голяма част от проблема се дължи на всекидневното горене на отпадъци.

Защо това е важно? Проблемът с мръсния въздух в столицата е силно изострен, а мерките както на държавно, така и на общинско ниво се бавят. Преди дни Столичната община одобри пакет с мерки, които обаче изглеждат по-скоро неприложими.

Ударно довършване на новия антикорупционен закон

Какво ще се случи? Многократно през последните месеци управляващите се ангажираха с окончателното приемане на новия антикорупционен закон до края на годината и доколкото на парламента му остана само една седмица работно време до празниците, част от нея ще бъде посветена на второто четене на закона. То вече започна в четвъртък и петък и ако се съди по начина, по който мнозинството го гласува, без да влиза в дебат, няма да има проблем с финализирането му преди Нова година въпреки оспорваната материя.

Защо това е важно? Законът създава нова мегаструктура - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, която ще има много правомощия и привилегии. Президентът Румен Радев вече се закани да наложи вето върху закона, защото може да бъде използван като "бухалка за разправяне с неудобните".

Окончателно се гласува свалянето на корпоративния данък в САЩ

Какво ще се случи? Републиканците в Конгреса твърдят, че са се разбрали за най-голямата реформа в данъчната система на САЩ в последните 30 години, която ще свали корпоративната ставка от 35% на 21% и ще промени още много правила. Очаква се Конгресът да гласува законопроекта през следващата седмица, за да може президентът Доналд Тръмп да го подпише преди Коледа.

Защо това е важно? Това ще бъде първият голям законодателен успех на Тръмп, но икономисти предупреждават, че мерките няма да стимулират особено растежа, но за сметка на това ще надуят дефицита. Финансовите министри на петте най-големи европейски икономики вече предупредиха администрацията на Тръмп, че данъчните промени ще нарушат международни споразумения и ще подкопаят търговията. Основното притеснение е, че с новите мерки американските компании ще бъдат третирани преференциално пред чуждестранните.

Ще има избори в Барселона без ясен победител

Какво ще се случи? Каталуня отива на избори на 21 декември. Социологическите проучвания обаче показват, че вотът няма да разреши политическата криза относно исканията за независимост на региона. Според прогнозите ще се стигне до парламент без мнозинство за никоя партия, като формациите, подкрепящи единството с Испания, ще получат 62 места, а тези, настояващи за отцепване – 63 места.

Защо това е важно? Изборите са важни, тъй като до тях се стигна след най-тежката политическа криза в Испания през последните десетилетия. Тя се разрази, когато Мадрид отказа да признае каталунския референдум за независимост, който обяви за незаконен, и пое контрола над региона.

Капитал-изация

Пет теми, които през тази седмица можеше да намерите само в "Капитал"

Твърде вероятно е да не сте напълно наясно какво точно представлява председателството на съвета на ЕС, което ще се стовари в София на 1 януари. "Капитал" се опитва да обясни просто и ясно какво ще значи то, както и рисковете, свързани с него.

След година и половина на битки свързаната с Делян Пеевски "Техномаркет" реши да спре споровете и да се разбере с основния наемодател на магазините й - "Глориент инвестмънт". Така не само са оттеглени съдебните искове, но компанията за техника е започнала да изкупува обектите си от "Глориент", която се управлява от единия съосновател на "Техномаркет".

Вие може да си мислите, че в България има три мобилни оператора, но те всъщност са поне пет, а може би шест. Защо са й на държавата три телекома и какво ще прави с тях разказва Росен Босев.

Рядко човек може да чуе изказване като това на бившия главен архитект Петър Диков по повод жилищен комплекс, който самият той е одобрил. "Изумен съм", заяви самият Диков пред "Капитал", попитан как е възможно да съществува "Витоша парк", който няма устройствен план и улица вече десет години.

Един от най-големите жилищни проекти в столицата ще се появи в "Дружба". "Нова Дружба" е на свързаната с областния управител на София Николай Пехливанов група от компании под бранда Green Life. Има ли конфликт на интереси?

OUT-OF-OFFICE

Идеи за свободното време

Премиера на книга

19.12

Фондация "Фридрих Науман" и през 2017 подготви Черната книга на правителственото разхищение в България в сътрудничество с разследващи журналисти и Института за пазарна икономика. В изданието са включени 15 + 1 истории от цяла България за прахосничество, глупост и разхищение на данъците, а акцентът тази година е върху (липсата на) е-правителството и колко ни струва. Домакин е на представянето и дискусията е Cosmos Coworking Camp на ул. "Ангел Кънчев" 3.

Кулинарен фест

20-24.12

Street Food Truck Fest събира почитателите на уличната гурме храна. Домакини са Street Chefs - на ъгъла на "Ангел Кънчев" и "Парчевич", а към тях ще се присъединят и мобилните кухни на "Манджа Ван", "Посоки" и Travel Cocktails, за да покажат, че уличната кухня може да е вкусна и здравословна. Целодневно (07:00-22:30) от 20 до 24 декември - на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Парчевич".

Коледен концерт

21.12

Коледният концерт на Американския колеж в София ще се проведе в зала "Люмиер" на НДК. Начало е от 19:00 ч., а продажбата на билети ще се случи на място.

Коледен фест в Пловдив

22-24.12

Коледен фестивал в пловдивския квартал "Капана" с амбиция да преобрази квартала и да го превърне в коледно градче. С участието на творци с ръчно изработени изделия, кино на открито и много украса за коледен дух.

Коледен базар в София

23-24.12

Удобен случай да купите подаръци в последния момент и да зарадвате сетивата с приятната и уютна атмосфера, създадена от авторите на ръчно творчество. Коледен базар на изкуствата ще се проведе в "Гранд хотел София" от 11:00 - 19:30 часа със свободен вход.

Предпразнично спокоен беше уикендът откъм събития и новини, а основната промяна беше температурна. Основната тема за управляващите беше туширането на недоволството срещу лекарствения мораториум.

Последните работни дни преди Коледа обаче ще са наситени със случки. Първо, правителството ще продължи ударно да харчи натрупания излишък, ще се довърши антикорупционният закон, а по света основните развития ще са изборите в Каталуния и данъците в САЩ. На този фон времето ще остане мразовито и снежно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.