Какво представляват лекарствените молекули и как се оценява ефектът от лекарствата

Въпроси и отговори за медикаментите, обхванати от мораториума, и как да не се стига до лишаване на пациенти от терапия

   ©  Надежда Чипева

Профил

Доктор Славейко Джамбазов е магистър по медицина, здравен мениджмънт и бизнес администрация. Автор е на над 50 публикации в международни и национални научни издания по теми, свързани с оценките на здравните технологии, общественото здраве и здравната политика. Съавтор е в 4 учебника, 3 от които по оценка на здравни технологии.

Член е на международни организации като ISPOR, HBRAC. Основател и управител на консултантска фирма НТА.BG, която се занимава с изготвяне на анализи за оценка на здравните технологии, фармакоикономически анализи.

За да защитят мораториума върху новите лекарства, управляващите артикулираха множество словесни конструкции, които останаха неразбрани. Те обявиха медикаментите за експериментални, с недоказан ефект, в процес на клинични проучвания и дадоха примери със забрани в европейски държави, които на практика не съществуват.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pnr1487255168517368 avatar :-|
  Maria Dimitrova
  • + 2

  Бих подчертала, че не само в процеса на определяне на цените на лекарствените продукти за България, но и в процеса на ОЗТ, България взима предвид опита и изводите на другите държави. Германия, която смело се размахва в ефира като държава, която 3 години изпитва лекарствените продукти преди за ги заплаща е част от нашата Наредба 9 и в ситуация на отрицателна оценка там, би се преградила възможността за оценяване на продукта в България. Истината е, че това което се случва в другите държави по отношение на продължителното наблюдение на новите лекарства след включването им в националната реимбурсна система е, че получават възможността да определят нова цена, съответстваща на наблюдаванат ефективност и евентуално допълнително да намалят разхода, а не да спрат да плащат за тях. Дори за лекарствени продукти, които са отхвърлени от някоя ОЗТ институция в другите страни, обикновено дължавата осигурява алтернативни фондове за покриването им или организира т.нар. индивидуално реимбурсиране. Не случайно в забележките от докладите на NICE винаги се вписва, че отрицателната препоръка не е обвързваща за медицинския специалист по отношение на пациенти, които се нуждаят или вече са започнали лечение с оценявания продукт. В такива случаи трябва да се вземе предвид само медицинската оценка и да се осигури лекарството, докато съществува нуждата.
  По отношение заблуда за експерименталните лекарства: Нито една държава, именно, с оглед запазване живота, здравето и безопасността на пациентите не заплаща и не е длъжна да осигурява експериментално лечение. Налични са дори такива решения на съда, с които е отхвърлен иск на пациенти по отношение на решението държавата да не осигури ексериментално лечение, дори в случаите, когато то е единствена надежда. Разбира се, зрелите общества затова са създали регулацията за състрадателната употреба, която съвсем скоро ще е част от нашия специален закон.
  Идеята, именно, на състрадателната употреба е да осигури ексериментални лечения при невъзможност да бъде направено каквото и да било друго.
  В тези случаи решението е на виден набор от специалисти, а финансирането е в зависимост от съответната държава - за сметка на бюджета или като програма, дарение за сметка на компанията, която разработва лечението. Всичко това се случва само и единствено, когато съответния пациент не може и не е включен в клинично изпитване с продукта.

  Нередност?
 • 2
  aum1511436357540963 avatar :-|
  Mihail

  ЛЕКАРСТВЕНИТЕ МОЛЕКУЛИ СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РАЗНОГЛАСИЯ. "това става,това не става"

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал