Вечерни новини: Опит за убийство на шеф от НАП, в Генерал Тошево не искат добив на газ, а Австрия има нов кабинет
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Опит за убийство на шеф от НАП, в Генерал Тошево не искат добив на газ, а Австрия има нов кабинет

Вечерни новини: Опит за убийство на шеф от НАП, в Генерал Тошево не искат добив на газ, а Австрия има нов кабинет

И още: Григор Димитров стана Спортист №1 на Балканите; Търси се начин как болните да получават новите лекарства под мораториум; Стачката в Ryanair се отменя

7007 прочитания

© Юлия Лазарова


В синхрон с мрачното време новините в понеделник също бяха негативни. Опитът за показно убийство в центъра на столицата на ръководител в НАП върна усещането за мутренските времена от 90-те.

Негативни нотки има и в бизнеса - традиционната годишна анкета на БСК показва, че компаниите имат слабо доверие в съдебната власт и споделят усещане за нарастваща корупция и престъпност. Недоверия пък има към инвеститорите в добив, поне ако се съди по новия референдум в Генерал Тошево и предишния в Трън.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Опит за убийство на висш служител на НАП

Стрелба по началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов в центъра на София. Тази новина някак потъна без коментар от висшите нива на властта. А заслужава внимание, защото първата информация говори, че случаят едва ли е битов, а по-скоро е предварително организирано покушение. На висш служител, контролиращ случаи на ДДС измами.

Това е първото покушение срещу висш държавен служител след убийството на началника на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов Татяна Стоянова през 2015 г. Десет години по-рано бе убита шефката на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" Шинка Манова. И двата случая са неразкрити. Само за последните пет години е имало имало над 10 показни убийства, за които няма привлечени обвиняеми.

Референдумът в Генерал Тошево: 97% са против добива на газ

Гражданите на Генерал Тошево решиха с огромно мнозинство от 97%, че не желаят в общината да се правят проучвания за добив на природен газ. Това показват резултатите от проведения в неделя местен референдум с над 57% избирателната активност. Макар законът да не е пределно ясен какво следва от този резултат при местни референдуми, кметът Валентин Димитров заяви, че ще настоява централната власт да се съобрази с решението на хората. До допитването се стигна след протести срещу намерението на компания "Русгеоком БГ" да започне добив на синьо гориво в блок "Добрич", където в 2014 г. са открити сериозни залежи.

След Трън това е втора местна общност, която явно заявява, че се страхува от добива. Инвеститорите засега не успяват да убедят гражданите, че могат да добиват било газ, било злато по чист способ. Активността на местната общност е позитивна новина, но рискът за инвеститорите в добивни проекти расте.

Новото правителство на Австрия с участието на крайно десните положи клетва

С полагането на клетва на новото правителство пред президента Австрия стана единствената страна от ЕС, в която крайно дясна партия влиза в управлението. Въпреки възхода на популярността им през 2017 г. никоя от евроскептичните партии в съюза не успя да постигне такъв успех. Той се дължи на коалиционното споразумение на водената от Себастиан Курц консервативна Народна партия и крайно дясната Партия на свободата. Като част от споразумението националистите получават апарата за сигурност (министерствата на отбраната, на вътрешните и на външните работи) и вицеканцлер.

Основни пунктове от коалиционното споразумение също са видимо повлияни от участието на крайните националисти във властта, макар че в кампанията си Курц и партията му сами демонстрираха подкрепа за националистически мерки.

В крайна сметка политиката на кабинета ще е: - против задълбочена интеграция между страните от ЕС и Турция в ЕС - "за" завръщането на правомощия към националните правителства
- подобряване отношенията с Русия - борбата с влиянието на исляма - повече полицаи по улиците, подсилване охраната на границите
- допускане на имиграция само за квалифицирани работници в сектори, където няма подходящи австрийци

- мерки за свиване на социални помощите, за да се намали привлекателността за имигриране в Австрия.

Редом с това кабинетът ще води политика на орязване на публичните разходи, намаляване на корпоративния данък при определени условия, ограничения за трупането на заеми от държавата и прокарване (вкл. на европейско ниво) на по-високи данъци върху онлайн транзакциите на чуждестранни компании.

В енергийния сектор целта е 100% от енергията да се произвежда от възобновяеми източници към 2030 г. (сега е 33%).

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Григор Димитров е спортист №1 на Балканите за 2017 г.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Здравното министерство още мисли как болните ще получават новите лекарства под мораториум

Министерството на здравеопазването ще определи през следващите дни механизмите, по които ще се отпускат новите 32 лекарства, които попаднаха под мораториум за плащане от здравната каса. Това стана ясно след среща между екипа на ведомството и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. "Виждаме, че министерството опитва да намери начин достъпът на пациентите до фармацевтична иновация да не е напълно блокиран. Дали механизмът, който те са замислили, а именно – комисии, ще е работещ, предстои да видим", коментира Деян Денев, изп. директор на асоциацията.

Мораториумът засяга 8600 пациенти, които няма да могат да получат медикаменти, а за много от тях това е последна надежда срещу тежко заболяване, най-често рак. Миналата седмица парламентът преодоля президентското вето над мораториума, а след това правителството обяви, че никой няма да остане без лекарства, но те ще се отпускат от здравното министерство. Такъв механизъм обаче няма и той трябва спешно да се изработи. По правило медикаментите за лечение се плащат от здравната каса. В случая става въпрос за лекарства за около 40 млн. лв. на фона на 3.8 млрд. лв. бюджет на НЗОК.

Мишел Барние идва на посещение в България

Главният преговарящ с Обединеното кралство за Brexit Мишел Барние идва на работно посещение в България във вторник. Програмата му включва срещи с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Предвидени са също разговори с народни представители от две парламентарни комисии в Народното събрание, както и с представители на социалните партньори.

Посещението на Барние е поредната визита на висш кадър от Брюксел преди българското председателство. То идва и в контекста на факта, че шестте месеца, през които страната ни ще види Съвета на ЕС, ще бъдат време на активни преговори по Brexit. Те трябва да приключат към октомври 2018 г. заради изборите за Европейски парламент.

Ирландският синдикат на пилотите се отказа от стачката в Ryanair

Синдикатът на пилотите на нискотарифната Ryanair в Ирландия обяви, че оттегля призива си за стачка, след като ръководството на авиопревозвача е приело да започне преговори по исканията на пилотите. Ирландската авиокомпания е приела да признае синдикати на работещите за нея служители за пръв път, след като пилотите й в Ирландия, Великобритания, Германия, Италия, Испания и Португалия заплашиха със стачки с приближаването на ваканциите в края на годината.

Във вторник ръководството на Ryanair ще се срещне с представители на синдиката "Импакт", защитаващ правата на ирландските пилоти, за да обсъдят условията. За същия ден бе насрочена и стачка в Ирландия.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Изречение новина, изречение коментар

България леко подобрява позицията си в Европа по степен на свобода според класация за 2017 г. на Барометър на свободата на фондация "Фридих Науман". Сега страната е на 15-о място от 30 страни от Европа и части от Азия, докато година по-рано беше на 16-о. Докладът отбелязва, че България се представя най-силно по отношение на свободните и справедливи избори, но подчертава и известни проблеми при организирането им - финансирането и начина, по който се използват медиите по време на кампании, процедурни нарушения в деня на самия вот и други. Страната отбелязва силен резултат по отношение на свободата на международната търговия, докато най-слабо се оценява върховенството на закона като цяло.

Досегашният подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров е подал оставка, след като тя му е била поискана от управителя на касата проф. Камен Плочев. Пред медиите д-р Петров направи обезпокоителни изявления, че в касата цари хаос, а управителят, който досега никога не се е занимавал с управление на публични средства, "изобщо не разбира материята, не знае дори терминологията".

Година и половина след референдума във Великобритания за напускане на ЕС обществените нагласи са се обърнали наопаки - според проучване на агенция BMG Research против Brexit са 51%, а за - 41%. Обратът се обяснява най-вече с нагласата на онези британци, които през юни 2016 не участваха в гласуването, както и с факта, че все повече британци започват да осъзнават високата цена на излизането от ЕС.

В синхрон с мрачното време новините в понеделник също бяха негативни. Опитът за показно убийство в центъра на столицата на ръководител в НАП върна усещането за мутренските времена от 90-те.

Негативни нотки има и в бизнеса - традиционната годишна анкета на БСК показва, че компаниите имат слабо доверие в съдебната власт и споделят усещане за нарастваща корупция и престъпност. Недоверия пък има към инвеститорите в добив, поне ако се съди по новия референдум в Генерал Тошево и предишния в Трън.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.