Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София

Полицаи правят оглед на местопроизшествието на столичната ул. "Дунав"

Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София

Стрелбата срещу началник в НАП не доведе до публични изявления от премиер и финансов министър

41259 прочитания

Полицаи правят оглед на местопроизшествието на столичната ул. "Дунав"

© Цветелина Белутова


Началникът на отдел "Фискален контрол" на Централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) Иво Стаменов е бил прострелян в понеделник сутринта близо до кръстовището на топ централните столични улици "Дунав" и "Врабча", на по-малко от 500 метра от Столичната община и Народното събрание.

За стрелбата имаше малко публични реакции. А случаят е важен, защото засяга държавен контролен орган, негов висш служител и разправа с вероятен план за убийство.

Какво се знае

До понеделник вечерта нито финансовият министър Владислав Горанов (под чиято шапка е НАП), нито премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Валентин Радев или председателят на вътрешната комисия в парламента бяха взели отношение по случая.

Сигналът за стрелбата е получен в МВР в 8:40. По информация на директора на столичната полиция Ивайло Иванов, цитиран от БНР, той е ранен на едно място, като е стреляно от близко разстояние. Според главния прокурор Сотир Цацаров раните по мъжа са две. Ръководителят на държавното обвинение коментира случая мимоходом при церемонията по встъпване в длъжност на заместника му Борислав Сарафов като шеф на националното следствие. Сотир Цацаров каза още, че Иво Стаменов е бивш полицейски служител. По информация на "Капитал" той е работил в секторите "Престъпления, свързани с кражбите на МПС" и "Икономическа полиция", но е напуснал системата по собствено желание. Полицаи, с които е работил, го определиха като тих и безконфликтен.

Мястото е на 200 метра от офисите на "Фискален контрол", които се намират в бившата централа на НДСВ на ул. "Врабча". Горе-долу на същото разстояние, но на ул. "Московска", са и офисите на "Нове холдинг" на Васил Божков, пред които често има автопатрул на МВР. Непосредствено до местопроизшествието има и детска градина.

Стаменов е бил откаран във ВМА в тежко състояние. По информация, дадена от болницата към 16:00, той все още се намира в хеморагичен шок, тъй като при стрелбата са били засегнати големи кръвоносни съдове.

Данъчната цел

Малко известната до този момент информация за стрелбата срещу Стаменов по-скоро показва, че случаят едва ли е битов, а става дума за предварително организирано покушение, което предвид местоположението на травмите е целяло не сплашване, а убийство.

От НАП съобщиха единствено, че Иво Стаменов не е получавал заплахи. От поста, който заема, данъчният е могъл да засегне финансови интереси за стотици милиони.

Отдел "Фискален контрол" осъществява физически контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. Сред тях са плодове и зеленчуци, храни, а от няколко месеца към списъка бяха добавени и горивата. Дирекцията беше създадена в началото на 2014 г. с цел борба с измамите с ДДС. Контролът се осъществява на влизане или преди излизане от страната, но също така и при превоз във вътрешността на България. Служителите на отдела "Фискален контрол" могат да спират товарни автомобили, да ги запечатват и да поставят GPS устройство, с което да проследят движението им. По оценки на Центъра за изследване на демокрацията от 2010 г. измамите с ДДС са вторият по големина криминален пазар, който генерира приходи от 700 млн. лв. на година

Стрелбата срещу Иво Стаменов е първото покушение срещу висш държавен служител след убийството на началника на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов Татяна Стоянова, която беше застреляна с 13 куршума през януари 2015 г. През 2005 г. в София беше убита шефката на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" Шинка Манова. И двата случая са неразкрити. Само за последните пет години е имало над 10 показни убийства, за които няма привлечени обвиняеми.

Началникът на отдел "Фискален контрол" на Централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) Иво Стаменов е бил прострелян в понеделник сутринта близо до кръстовището на топ централните столични улици "Дунав" и "Врабча", на по-малко от 500 метра от Столичната община и Народното събрание.

За стрелбата имаше малко публични реакции. А случаят е важен, защото засяга държавен контролен орган, негов висш служител и разправа с вероятен план за убийство.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-н Босев се прави на крими репортер? Сигурно защото му е премиера, не знае, че началник-отдел не е висш служител. Висшите длъжности са от директор на дирекция нагоре.

  Търсено ли нажълтява тази информацийка? Къде бил офисът на Черепа, детска градина?.. Ами там на ъгъла е и посолството на Ватикана, ателието-галерия на Светлин Русев, близо е седалището на Атака, централата на Общинска банка, резиденцията на Спас Русев. И Буров е живял тъдява. И тъща ми. Това какво отношение има към престъплението?

  Валя Ахчиева в Открито от месеци говори за незаконен внос/износ на горива с танкери. Затова опитите на г-н Босев са много боси...

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "Само за последните пет години има над 10 показни убийства, за които не е привлечен обвиняем"! Цацаров? Мафиотските времена май се завръщат! Борисов, стабилност, а?

 • 3
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Тя препратката към офиса на Черепахата е заради постоянното присъствие на полицаи и тежка охрана там. Каквато няма нито при Светлин Русев, нито при Ватикана, Тадж Махал, офиса на Станишева, Столична община и прочее.

  Иначе тоя верно не е висш държавен служител, а просто шеф на отдел дето мое да разбърка спатии за милиони.

  До коментар [#1] от "
  D-r D
  ":

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#3] от "
  guentertreitel
  ":


  guentertreitel, няма логика някакво кримиинфо, което може да се събере в две изречения, да се раздува и обраства с жълтини от топ-журналиста на Капитал Росен Босев. Огледайте броя на Капитал. Колко от статиите са подписани от автор?

 • 5
  hdj27318443 avatar :-P

  "кръстовището на топ централните столични улици"

  Авторът да не е бил топ брокер на недвижими имоти в предишния си живот?

 • 6
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Цацаров кога?

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  До коментар [#1] от "D-r D":
  "Сигурно защото му е премиера, не знае, че началник-отдел не е висш служител. Висшите длъжности са от директор на дирекция нагоре."

  Само за протокола и за "екзактност"/по Местан/. В "Закона за публичност на имуществото на лица заемащи висши държавни длъжности" са изброени лимитативно висшите държавни длъжности в Република Бъргария.
  Чл. 2. (1) (Доп. - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Декларират своето имущество, доходи и разходи в страната и в чужбина:
  1. президентът и вицепрезидентът;
  2. народните представители;
  3. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите;
  4. председателят и съдиите от Конституционния съд;
  5. (отм. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.)
  6. (отм. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г.)
  7. (изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г.) директорът на Националната следствена служба и неговите заместници;
  8. (изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) председателите и заместник-председателите на държавни агенции, председателите и членовете на държавни комисии;
  9. областните управители и заместник-областните управители;
  10. (изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г.) председателят, заместник-председателите и членовете на Сметната палата;
  11. председателят и членовете на Комисията за защита на конкуренцията;
  12. управителят, подуправителите и членовете на управителния съвет на Българската народна банка;
  13. (нова - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г.) председателят, заместник-председателите и членовете на Комисията за финансов надзор;
  13а. (нова - ДВ, бр. 17 от 2015 г., в сила от 06.03.2015 г.) председателят и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране;
  14. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2002 г., предишна т. 13 - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 18 от 2010 г., в сила от 05.03.2010 г.) членовете на Изпълнителния съвет и на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол;
  15. (предишна т. 14 - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет;
  16. (предишна т. 15 - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) председателят и членовете на Съвета за електронни медии;
  17. (предишна т. 16 - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) изпълнителните директори на изпълнителните агенции и ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, и техните заместници;
  18. (предишна т. 17 - ДВ, бр. 8 от 2003 г., в сила от 01.03.2003 г., отм. - ДВ, бр. 94 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.)
  19. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) омбудсманът и заместник-омбудсманът;
  20. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията за регулиране на съобщенията;
  21. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) органите на управление на Националния осигурителен институт;
  22. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г.) управителят на Националната здравноосигурителна каса и директорите на районните здравноосигурителни каси;
  23. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) генералните директори на Българската национална телевизия, на Българското национално радио и на Българската телеграфна агенция;
  24. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г.; доп. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) директорите и заместник-директорите на службите за сигурност и на службите за обществен ред по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, председателят и заместник-председателите на Държавна агенция "Национална сигурност", главните директори, директорите на дирекции и на териториални дирекции на агенцията;
  25. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) директорът и заместник-директорите на Агенция "Митници" и директорите на дирекции в Централното митническо управление;
  26. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) изпълнителният директор, заместник-директорите и главният секретар на Националната агенция за приходите и директорите на дирекции в централното управление и директорите на териториалните дирекции;
  26а. (нова - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 19.11.2012 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и директорите на териториалните и звена;
  27. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) главният секретар на Министерството на вътрешните работи и неговите заместници, директорите на главните дирекции и техните заместници, директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и техните заместници;
  28. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) членовете на политическите кабинети;
  29. (нова - ДВ, бр. 38 от 2004 г.) кметовете и заместник-кметовете на общини, кметовете и заместник-кметовете на райони и председателите на общински съвети;
  30. (нова - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) главният секретар на Народното събрание, на Президента и на Министерския съвет, главните секретари в администрацията на изпълнителната власт;
  31. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г., отм. - ДВ, бр. 71 от 2013 г., в сила от 13.08.2013 г., нова - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) членовете на Централната избирателна комисия;
  32. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) членовете на Европейския парламент от Република България;
  33. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) членовете на Европейската комисия от Република България и българските граждани, заемащи длъжности в органите на Европейския съюз, избрани или назначени с решение или по предложение на български държавен орган;
  34. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) българските граждани, заемащи длъжности в Организацията на Северноатлантическия договор, които са избрани или назначени с решение или по предложение на български държавен орган;
  35. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) ръководителите на задграничните представителства на Република България;
  36. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) българските граждани, които по решение или предложение на български държавни органи са членове на управителни или контролни органи на международни организации, съфинансирани от Република България;
  37. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) членовете на управителния съвет и на надзорния съвет на Българската банка за развитие;
  38. (нова - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2013 г., в сила от 13.08.2013 г.) членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания и на Българския енергиен холдинг;
  39. (нова - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., предишна т. 31 - ДВ, бр. 30 от 2013 г., в сила от 26.03.2013 г.) други лица, за които това е предвидено в закон.

 • 8
  fanniemae avatar :-|
  fanniemae

  Не е било важна информация а? Вие които пишете това сте прозрачни тролве

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#7] от "
  subaru
  ":

  Направо се втреших! Това заглавие е като от стар Уикенд. Текстът отдолу - също.
  Омърляха ми вестника...

 • 10
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Въпрос на време е това покушение да се обагри с знамената на "реакцията срещу чутовната борба на Бойко срещу контрабандата"“

  Така че не се сърдете на Премиера, че не е адресирал случая. Пишат му героично слово в момента, покушението "клати стабилността" и в преносен смисъл е "лично срещу него"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK