Разходите за труд нарастват с 10.7% през третото тримесечие
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разходите за труд нарастват с 10.7% през третото тримесечие

Повишението на разходите за труд в индустриалния сектор е 11.5%.

Разходите за труд нарастват с 10.7% през третото тримесечие

Най-голямо е увеличението в административния сектор, докато за работещите в култура, спорт и развлечения промяната е минимална

4891 прочитания

Повишението на разходите за труд в индустриалния сектор е 11.5%.

© Цветелина Белутова


В унисон с тенденцията на увеличаващи се заплати разходите на бизнеса за труд също продължават да растат с двуцифрен темп. За юли - септември те са с 10.7% по-високи в сравнение със същия период на 2016 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение - предходните две тримесечия също отбелязаха значителен ръст от над десет на сто на годишна база. Факторите, които влияят върху увеличението, са недостигът на кадри на пазара на труда, ръстът на минималната заплата и увеличението на осигуровката за фонд "Пенсии".

България е на трето място в ЕС по темп на разходите за труд след Румъния (16.5%) и Унгария (12.9%). В същото време производителността на труда в страната отбеляза повишение от едва 1.1%, което означава, че производството на единица продукция става все по-скъпо.

Администрацията води

Най-значително е повишението на разходите за труд в индустриалния сектор - с 11.5% (който се движи предимно от добивната (12.7%) и преработващата промишленост (12.2%), следван от услугите с годишна промяна от 10.8%.

По подсектори недвижимите имоти губят челната си позиция от предходното тримесечие, а мястото им заема "Административни и спомагателни дейности" с най-висок ръст на разходите за труд - 14.8% на годишна база. Данните потвърждават и възстановяването на строителството - през последните месеци статистиката отчита увеличаване на строителната продукция и на разрешителните за строеж, сега разходите на работодателите за труд също се вдигат със 7%. Това е ускорение спрямо предходното тримесечие, когато годишната промяна беше 4.7%.

Енергийният сектор пък дърпа показателя надолу с втората най-слаба промяна за тримесечието - повишение от 6.3%. На дъното остават разходите за работещите в култура, спорт и развлечения, при които годишната промяна е минимална - едва 2.9%.

България е трета в ЕС

Страната ни е на трето място в ЕС по темп на разходите за труд след Румъния (16.5%) и Унгария (12.9%), показват данните на Евростат. Трите държави са много над средното ниво за съюза от 2.1%, а еврозоната остава още по-надолу - с 1.6%.

"В Румъния разходите за труд в държавния сектор са нараснали с близо 64% за две години, само за последните 12 месеца ръстът е 30.6%, в Унгария за последната година също се отчита значителен ръст на заплащането в публичния сектор – 14.5% - подобни политики не могат да бъдат дългосрочно устойчиви", коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch във Фейсбук.

Той отбелязва, че като цяло Източна Европа видимо догонва разликата в номиналните заплати с по-богатите страни в ЕС.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK