ГЕРБ пак бламира Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Контролът върху отдаването на ивиците беше една от конфликтните точки между вицепремиера и министъра на туризма Ангелкова, като засега той губи битката

След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов написа във фейсбук "Пак ни извъртяха"
След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов написа във фейсбук "Пак ни извъртяха"    ©  Цветелина Белутова
След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов написа във фейсбук "Пак ни извъртяха"
След промяната на правилата за концесията на плажовете Валери Симеонов написа във фейсбук "Пак ни извъртяха"    ©  Цветелина Белутова

Изненадващо решение за "отлагане" на нов режим за концесиите на плажове, прокарано от ГЕРБ в парламента в сряда, доведе до пореден раздор в управляващата коалиция. На заседание в пленарната зала председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи поправка на второ четене в преходните и заключителните разпоредби в разглежданите промени от Закона за ограничаване на административното регулиране, според което се отлага с една година срокът за прилагане на новия режим на концесиите при отдаването на морски плажове. Така в следващата година концесиите на плажове остават в Министерството на туризма, а няма да минат по общия ред за всички концесии, какъвто бе определен в новия Закон за концесиите, приет преди около месец.

ГЕРБ и ДПС в синхрон

Това доведе и до поредната гневна реакция на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който написа във фейсбук: "Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност." Симеонов твърди още, че по този начин ще продължи "по най-непрозрачен начин раздаването на по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки", твърдейки още, че това е "пореден саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция".

"За съжаление такива са правилата на демокрацията, ГЕРБ + ДПС - 100 "за" срещу 43 "против", пише още вицепремиерът. В статуса си в социалната мрежа Симеонов изброява и осем плажа, които според него ще останат в ръцете на представителите на бившите силови групировки СИК и ВИС. Накрая постът на вицепремиера завършва така: "Весела Коледа и честити нови 20 години концесии."

Засега друга реакция от него освен тази в социалната мрежа няма. Неофициално от МС твърдят, че Симеонов е напуснал правителственото заседание преди края му, въпреки че една от точките в него беше за предоставянето на помещения за централа на партията му НФСБ, и то не къде да е, а в сградата на столичната улица "Раковски" 134, където е централата на СДС.

Насам-натам

Концесиите на плажовете бяха една от конфликтните точки между Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. През лятото между двамата имаше разминаване за конкурса за определянето на концесионер на плажа "Бургас-север". Тогава Симеонов постави под съмнение конкурсната процедура, която избра фирмата "Палм инвест" ЕООД за концесионер на плажа за срок от 20 години, и гласува против. По негово настояване концесиите на плажовете бяха отнети от Министерството на туризма и регламентирани в новия Закон за концесиите.

С приетите от ГЕРБ и ДПС промени сега на практика това се отлага. Като аргумент за поправката вносителят Данаил Кирилов посочи, че "има пет концесии в съдебна фаза" и по тази причина трябвало да се запази старият режим. Според депутата от "Обединени патриоти" Христиан Митев обаче това се прави, защото през следващата година ще бъдат концесионирани апетитните плажове при много "по-непрозрачни условия" в сравнение с тези при новия Закон за концесиите.

28 декември - денят Х

Това е вторият случай в рамките само на две седмици, в който вицепремиерът е бламиран от коалиционните си партньори от ГЕРБ. Първият беше с отлагането от премиера Бойко Борисов на решението на правителството за промяна на концесионния договор на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Тогава в телевизионно интервю Симеонов обяви, че Борисов го е саботирал, и заяви, че "не иска да го вижда". "Борисов компрометира и саботира директно, в очите ми, моето предложение, което беше съгласувано с всички министерства за промяна на концесията", каза Симеонов. Той отказа да каже какво ще прави, след като смята, че премиерът го бламира, но посочи датата 28 декември като деня, в който ще вземе решение. Тогава се очаква на заседанието на МС отново да бъде направен опит за решение по казуса "Банско".

Коалиционният партньор на Симеонов в "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов отказа да коментира гневната реакция на вицепремиера по повод казуса "Банско" и обясни напрежението в управляващата коалиция с това, че "те искали нещата да стават бързо, а премиерът искал да огледа всичко по-спокойно". "Хората имат различен темперамент. Ние, ако бяхме еднакви с ГЕРБ, щяхме да бъдем в една политическа формация", допълни Каракачанов. Цветан Цветанов пък каза, че "управляващата коалиция е стабилна", въпреки че я сравни с "италианско семейство". А депутати от формацията на Симеонов обясниха, че той "се е обидил, защото Борисов не го информирал предварително за отлагането на решението за промяната на концесионния договор".

Неофициално от ГЕРБ твърдят обаче, че е много вероятно на 28 декември да има решение на правителството само за плана за управление на Националния парк "Пирин", а за концесионния договор на "Юлен" въпросът да бъде отложен. От ГЕРБ даже възнамеряваха да говорят по въпроса със Симеонов и да го убеждават, че ако има промяна на концесионния договор, тя трябва да стане по правилата на новия Закон за концесиите най-вече заради европейската директива от 2016 г., според която за такъв вид концесия трябва да се уведоми Европейската комисия.