Вечерни новини: За ден кабинетът спести милиард и изхарчи милиард, а Uber загуби правната битка с ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: За ден кабинетът спести милиард и изхарчи милиард, а Uber загуби правната битка с ЕС

Вечерни новини: За ден кабинетът спести милиард и изхарчи милиард, а Uber загуби правната битка с ЕС

И още: Брюксел задейства най-строгите мерски срещу Полша; ГЕРБ пак бламира Валери Симеонов - този път за плажните концесии; Отмяната на мораториума за лекарства ще е първата задача на депутатите утре

10404 прочитания

© shutterstock


С наближаването на празниците вниманието на обществото и медиите обикновено се разсейва и това е добре дошло за управляващите, които по традиция използват момента, за да вземат спорни решения с надежда скандалите да ги подминат.

В този дух в сряда правителството успя да "намести" 1 милиард от бюджетния излишък - за спорното саниране, раздаде и други по-малки суми - без приоритети и ред, отложи големи харчове за военни проекти, без да задълбава в причините, и обяви странно назначение начело на Комисията за регулиране на съобщенията - Росен Желязков, който досега отговаряше за друга важна дейност - електронното правителство. Мотивация за този избор също, разбира се, липсва.

Депутатите от своя страна бяха не по-малко активни, като с едно от решенията си успяха отново да вбесят Валери Симеонов, който и без това заплашва да преосмисли участието си в управлението.

Важни решения бяха взети и на високо ниво в Брюксел, като новините за Полша и за компанията Uber не са особено розови.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Правителството даде 1 млрд. лв. за саниране, но спести толкова от бойни кораби

Изненадващо правителството спря сделката за новите бойни кораби за армията и проекта за ремонт на МиГ-29 - двата на обща стойност над 900 млн. лв. Оказа се, че единственият кандидат за военните плавателни съдове - варненската корабостроителница "Делфин", се е отказал, а жалба на украинска компания блокира ремонта на съветските самолети.

За сметка на това кабинетът реши 1 милиард от излишъка в бюджета да отиде за разплащания по програмата за саниране. Така, макар едни спорни разходи да бяха спестени, други бяха направени в рамките на ден.

Спирането на двата военни проекта е по-скоро положителна новина. Сделката за корабите "изгони" чуждите кандидати и провалът отваря шанс процедурата да бъде организирана наново по прозрачен и гарантиращ честна конкуренция начин. Ремонтът за старите самолети пък бе изключително спорен, рисков и в разрез с оръжейните санкции на ЕС срещу Русия.

Що се отнася до програмата за саниране, освен с пилеене на пари в медиите тя се свързва с лошо качество на ремонтите. Въпреки това до момента властта отделя 2 млрд. лв. за нея, които се харчат без ясен приоритетен ред. Същото важи и за самото "наместване" на големия излишък в бюджета тази година.

ГЕРБ пак бламира Валери Симеонов - този път за плажните концесии

Управляващите успяха отново да вбесят лидера на НФСБ. Този път става дума за изненадващи законови промени, които на практика оставят концесиите на плажовете под контрола на Министерството на туризма за още една година. Валери Симеонов води битка от месеци конкурсите да не се организират от ведомството на Николина Ангелкова, тъй като според него процедурите са непрозрачни и се печелят от "приближени фирми и групировки". Сега, вбесен, той написа във фейсбук, че депутатите от ГЕРБ и ДПС "пак ни извъртяха".

Новият казус идва само седмица след като по разпореждане на Борисов бе отложено решението за увеличаване на концесията в ски зоната на Банско - нещо, за което Симеонов активно се бореше. Тогава той намекна, че ще обвърже участието си в управлението с развръзката по този въпрос, която се очаква да дойде на правителственото заседание между празниците - на 28 декември. Не е ясно дали новият скандал ще повлияе допълнително на решението му.

Европейският съд: Uber е транспортна компания, а не мобилно приложение за услуги

След поредицата скандали и слабото финансово представяне тази година Uber получи в сряда нов удар и от Съда на ЕС в Люксембург. Според ключовото решение на магистратите Uber е транспортна компания, а не дигитална услуга, и ще трябва да действа като такава на територията на целия ЕС.

Това означава, че страните членки са в правото си да ѝ налагат съответния регламент на своя територия. Според представители на Uber ефектът върху европейската й дейност няма да е голям, тъй като в повечето държави членки тя вече оперира според законите за транспорта. Въпреки това решението може да окаже влияние върху начина, по който фирмата действа. То е важно и за бъдещето на компанията в България. В момента дейността е блокирана и компанията води дело срещу наложените й санкции за нелоялна конкуренция на таксиметровия пазар. Делото е спряно в края на октомври 2016 г. в изчакване на решението на Съда на ЕС.

Брюксел задейства най-строгите мерки срещу Полша

Продължилите почти две години усилия на Европейската комисия за започване на конструктивен диалог с полските власти по повод опитите за установяване на политически контрол върху съдебната власт се оказаха безрезултатни и затова Брюксел стартира в сряда най-строгата санкция срещу страна членка. Мотив за задействането на чл. 7 от Договора за Европейския съюз е, че има сериозен риск от нарушаване на правовия ред в Полша чрез поредица от закони, засягащи фундаментални принципи на съюза и поставящи съдебната система, медии и изборния процес под политическия контрол на управляващите.

По същество първият етап на процедурата означава, че Съветът на ЕС трябва с мнозинство от 4/5 (четири пети) от страните членки да предупреди Полша, че има "явен риск за сериозно нарушение" на върховенството на закона. В един следващ етап теоретично това може да доведе до отнемане на правото на глас на Полша в европейските институции, но то може да се вземе само с единодушие от страните от ЕС, а Унгария няколко пъти зави, че ще наложи вето в защита на суверенитета на Полша.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Франция приключва с изкопаемите горива през 2040 г.

Френският парламент окончателно прие закон за прекратяване на добива на петрол и природен газ в страната от 2040 г. За да конкретизира обещанието на президента Еманюел Макрон "да извади Франция от изкопаемите горива", законът предвижда повече да не се издават разрешителни за експлоатиране на петрол и газ, а съществуващите концесии за добив няма да се подновят след 2040 г. "Пише се краят на изкопаемите горива, а парламентът пише първата му страница", изрази задоволство министърът на екологичния преход Никола Юло след гласуването.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през следващите дни

Отмяната на мораториума за лекарства ще е първата задача на депутатите утре

Народното събрание ще гласува в четвъртък отпадането на мораториума върху новите лекарства, заложен в бюджета на здравната каса за догодина. Решението ще бъде първа точка в дневния ред на Народното събрание в четвъртък. Предложението ще бъде подписано като консенсусно от всички парламентарни групи.

Дотук се стигна след дни на скандали около спорната мярка, която ще спести едва около 50 млн. лв. за сметка на здравето и живота на няколко хиляди болни. Безпрецедентното "решение" за актуализация на току-що обнародвания и все още невлязъл в сила бюджет на здравната каса дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова. И бе прието от Борисов, вероятно в "името на стабилността", въпреки че по този начин премиерът бламира депутатите си, които положиха огромни усилия да бранят забраната за финансиране на нови лекарства, въпреки че това видимо бе неудачно решение.

Каталунците отиват на избори в четвъртък

Каталунците ще гласуват в четвъртък за нова администрация, като надеждите са изборите да разрешат най-тежката криза в Испания от десетилетия. Тя се разрази, след като регионът обяви независимост, а Мадрид освободи от длъжност местните ръководители.

Проучванията показват, че нито лагерът на искащите отцепване, нито този на желаещите единство ще получи мнозинство. Това вероятно ще доведе до седмици на преговори за съставяне на ново регионално правителство.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Парламентът удължи работното време в сряда и прие окончателно антикорупционния закон на второ четене с форсирано гласуване и без дебат, въпреки че става въпрос за текстове, които дават сериозни правомощия за ограничаване правата на гражданите. Така управляващите изпълниха ангажимента да приключат със закона до Нова година, но споровете около него тепърва ще се водят, доколкото президентът вече се закани да наложи вето, а БСП се обяви изцяло срещу неговата концепция.

Цените на лекарствата без рецепта няма да се увеличават още две години освен с процента на инфлация, реши кабинетът. Замразяването на цените бе въведено като антикризисна мярка от служебното правителство на Марин Райков за една година, но оттогава срокът постоянно се удължава.

Продажбата на винетките за 2018 г. започва в петък - преди Коледа. За първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването, а не както досега за календарната година, независимо кога е платен, а също за първи път ще се продават и тримесечни винетки, които бяха поискани от мотористите и ползващите автомобилите си основно през лятото.

С наближаването на празниците вниманието на обществото и медиите обикновено се разсейва и това е добре дошло за управляващите, които по традиция използват момента, за да вземат спорни решения с надежда скандалите да ги подминат.

В този дух в сряда правителството успя да "намести" 1 милиард от бюджетния излишък - за спорното саниране, раздаде и други по-малки суми - без приоритети и ред, отложи големи харчове за военни проекти, без да задълбава в причините, и обяви странно назначение начело на Комисията за регулиране на съобщенията - Росен Желязков, който досега отговаряше за друга важна дейност - електронното правителство. Мотивация за този избор също, разбира се, липсва.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD

  С 2 млрд лева ще се санират около 500 хил апартамента ( при средна цена около 4000лв на апартамент).
  Т.е. почти всички панелни блокове в България ще бъдат санирани! Което естествено е лудост- да не говорим че голяма част вече са санирани от собствениците си!
  Егати приоритетите на тази държава! Държавните болници мизерни, нямат пари за лекарства и консумативи, учители стават хора които не могат да си намерят по-добре платена работа... и куп други примери!
  А Бойко налива милиарди в "саниране" - това си е живо насиране !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK