С БАН лошо, без БАН - по-лошо

Какво би станало, ако академията спре работа за един ден

На 31 ноември Българската академия на науките спусна черни знамена от всички сгради, като протест срещу недостатъчното финансиране на дейността й. Днес, 21 декември, близо три седмици по-късно черните знамена бяха прибрани, а протеста - преустановен.
На 31 ноември Българската академия на науките спусна черни знамена от всички сгради, като протест срещу недостатъчното финансиране на дейността й. Днес, 21 декември, близо три седмици по-късно черните знамена бяха прибрани, а протеста - преустановен.    ©  Николай Дойчинов
На 31 ноември Българската академия на науките спусна черни знамена от всички сгради, като протест срещу недостатъчното финансиране на дейността й. Днес, 21 декември, близо три седмици по-късно черните знамена бяха прибрани, а протеста - преустановен.
На 31 ноември Българската академия на науките спусна черни знамена от всички сгради, като протест срещу недостатъчното финансиране на дейността й. Днес, 21 декември, близо три седмици по-късно черните знамена бяха прибрани, а протеста - преустановен.    ©  Николай Дойчинов

След общото си събрание днес Българската академия на науките (БАН) официално преустанови обявената протестна акция срещу правителството. Черните знамена бяха свалени от сградите на академията, а протестните ноти изчезнаха от сайтовете на отделните институти.

Останаха обаче да витаят въпросителните около една полузакана, която бе спомената на пресконференцията в неделя, докато представители на общото събрание на БАН чертаеха своя план за протести поради недостатъчно финансиране и се оплакваха от обидно ниските заплати. Стана ясно, че на общото събрание на най-старата институция в България се е прокраднала идеята БАН да преустанови дейност за един ден в рамките на протестната си акция. Въпросът, който логично изниква, е какво би могло да се случи, ако БАН спре работа? Дали това би било по-страшно, ако например спрат работа полицаите, пилотите, служителите в чистотата, в градския транспорт и т.н., каквито примери ежедневието показва в редица други държави.

Спира прогнозата за времето

Първото, което ще бъде забелязано, е отсъствието на прогнозата за времето от новините по някои телевизии и в част от останалите медии. Но проблемът далеч не е само медийно-битов. Националният институт по метеорология и хидрология изготвя предварителна информация за метеорологичната обстановка над страната, необходима за много дейности - от земеделие до транспорт, освен за личните нужди на всеки един българин. Освен всичко друго институтът наблюдава повечето водоеми и язовири у нас, прави и модели на вълните в Черно море, в резултат на които може да прогнозира бури, крайбрежни наводнения и дори разпространението на нефтени разливи вследствие на промишлени аварии например.

Мониторинг на радиацията

Освен поглед върху времето няколко института на БАН начело с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика се занимават и с мониторинг на радиационните нива в страната, на различните химичните замърсители, както и с наблюдение на чистотата на въздуха. Заради АЕЦ "Козлодуй" по силата на множество международни спогодби и европейски изисквания България е длъжна да поддържа постоянен контрол върху замърсяванията на околната среда. На фона на зачестилите оплаквания на софиянци от все по-мръсния въздух не бива да се забравя, че има и по-лоши неща за дишане от фини прахови частици.

Епидемиологичен надзор

Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" и още няколко други звена на академията работят съвместно с Министерството на здравеопазването по епидемиологичния и противоепидемичния надзор над страната. Основна дейност е да следят за разпространението на опасни вируси, бактерии и зарази. България е страна, през която минават няколко милиона души всяка година, и всеки може да е носител на опасна нова инфекция.

Компютърна вирусология

Националната лаборатория по компютърна вирусология пък се занимава със "здравето" на компютърните системи в страната и съвместно с много други международни компании се стреми да наблюдава компютърните мрежи в България. И един зловреден код е достатъчен да спре работата по ключови за инфраструктурата операции.

Това не е изчерпателен списък с дейностите на всичките 42 института на БАН, всеки с най-различни специализации - от такива, които наблюдават ежечасно за някое смъртоносно замърсяване на въздуха в страната или за нов опасен вирус на летище София до опасно вълнение за корабите край Черно море и до такива, които разучават българските етнически групи в Албания. Въпреки че на всекидневна база влиянието на повечето от тях не се усеща, натрупването на знание и развиването на наука не може да се пренебрегва в дългосрочен план.

Как еволюира позицията на властта

След като в неделя учените от БАН още веднъж публично обявиха, че протестите им няма да спрат, на Бойко Борисов му трябваха по-малко от два дни, за да обърне позицията на властта за финансирането на академията. За това време той организира среща с учените, за да може да обяви във вторник сутрин, че правителството ще отпусне допълнително 15 млн. лв. на БАН за 2018 г. С тях бюджетът на академията ще стане 98 млн. лв - точно колкото е екзистенциалният минимум за функциониране на основаната преди Освобождението институция.

И това при условие, че само преди месец министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев след протестно шествие на учените в разгара на гласуването на бюджета за 2018 г. свикаха специална пресконференция, за да кажат, че правителството няма да "дава пари на калпак" и няма да промени своята политика в сферата. Допълнителен детайл към новото развитие на ситуацията е и фактът, че служителите в БАН са изпратили официално писмо за среща с Борисов още на 5 декември, но едва два дни след пресконференцията в неделя получиха нужното внимание и пари от него.

Въпросът е кой точно страшен сценарий от спирането на БАН е уплашил родните политици, за да реагират толкова бързо? Опасност за спиране на компютърните мрежи, парализа на администрацията, преливане на язовирите в страната или оставянето на населението без мониторинг на въздуха, който диша? Най-вероятно - нито едно от тези неща. Далеч по-логичната причина предвид психологията на управляващите е фактът, че протестът на учените бе ясно заявен да започне в началото на следващата година, едновременно със старта на европредседателството, с оплаквания към всички висшестоящи представители на ЕС. А с това - носещ реалната заплаха "да се изложим пред чужденците"?

БАН никога досега не е спирала своята дейност, нито истински планира да го направи. Пред медиите в неделя проф. Малиновски ясно заяви, че това не е академично поведение и "не е отговорно към тази страна". Но е добър повод за размисъл дали управниците имат подобно отношение към своята дейност.