Вечерни новини: Двоен удар срещу ЕВН от регулаторите, ГЕРБ даде Общинска банка на неясен купувач

И още: Падна мораториумът върху лекарствата; Тръмп постигна първа значима законодателна победа; Изборите в Каталуня текат с ниска избирателна активност;

Електромери електричество електрификация ЧЕЗ
Електромери електричество електрификация ЧЕЗ    ©  Георги Кожухаров
Електромери електричество електрификация ЧЕЗ
Електромери електричество електрификация ЧЕЗ    ©  Георги Кожухаров

Закъснели реакции и видимо безсилие за справяне с проблемите проличаха от публичните изяви на властта в предпоследния работен ден преди празниците.

Три дни след като висш данъчен служител бе показано прострелян в центъра на София, Борисов свика внезапно съвещание по случая. След него не стана ясно да има особен напредък по разкриването на извършителите, но пък управляващите декларираха, че приемат стрелбата като "изстрел срещу държавността", но държавните служители не трябва да се страхуват да вършат работата си, защото "държавата е зад тях и ще ги защити", декларира вътрешният министър Валентин Радев.

Главният прокурор от своя страна също се активизира публично. Първо обяви, че прокуратурата ще провери твърденията в доклада на турските специални служби за контрабандните цигари на "Булгартабак", но ще провери и самия доклад – кой е авторът, откъде са данните, каква е "целта на твърденията" и т.н. Редом с това Цацаров обяви война и на шарените пешеходни пътеки, като ги нарочи за виновни – макар и без доказателства, за инцидентите с блъснати пешеходци.

Затова пък регулаторите почти обявиха война на ЕВН, като наложиха огромни глоби: за липсващи два подписа - 6 млн. лв., и почти 4 млн. лв. за отдавна променени практики на пазара на ток.

"Добрата" новина поне е, че срамният мораториум върху нови лекарства за догодина бе отменен. А депутатите "заслужено" си гласуваха 20 дни ваканция.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

След 4 години разследване КЗК глоби ЕВН и ЧЕЗ за злоупотреба с монопол, КЕВР добави санкция от 6 млн. лв. за ЕВН

Общо близо 6 млн. лв. санкции за злоупотреба с монопол наложи Комисията за защита на конкуренцията на дружества на ЕВН и ЧЕЗ. Проверката започна още през 2013 г. след сигнали и публикации в медиите, както и по жалба от търговец на ток, в която се твърди, че дружествата ограничават конкуренцията, като възпрепятстват умишлено процеса по излизане на крайни клиенти на свободния пазар. Конкретните твърдения за злоупотреба на регулатора обаче бяха предявени едва в средата на тази година. Няколко часа по-късно се разбра, че енергийният регулатор е глобил ЕВН с 6 млн. лв. за липсващи два подписа на протоколи за електромери.

Мерките на КЗК срещу спазването на правилата на електроенергийния пазар обаче са твърде закъснели. След четиригодишно производство наложените санкции няма как да компенсират щетите, понесени от конкурентите на електроразпределителните дружества. Ако реакцията на КЗК не беше толкова бавна, тя вероятно можеше да послужи за развитието на пазара, но от година и половина на него действат нови правила, които вече до голяма степен са решили разследваните от КЗК практики.

Новината от КЕВР направо прави глобите да приличат на държавна акция срещу електроразпределителния оператор. Обяснението е, че законът бил такъв. И липсата на два подписа била равна на оставяне на градове без ток за дни. Възможно обяснение за предколедната атака е, че австрийският собственик води дело срещу България във Вашингтонския съд за инвестиционни спорове и решението се чака скоро. Но сигналът на държавата изглежда като пореден опит за изгонване на чужд инвеститор.

ГЕРБ даде Общинска банка на неясен купувач

На максимална скорост доминираният от ГЕРБ общински съвет в София и Комисията за защита на конкуренцията одобриха абсолютно неясен нов мажоритарен собственик на Общинска банка. Това е лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, за който няма яснота кой или кои са реалните инвеститори в него. Банката е средно голяма институция - 15-та по активи от общо 27 в страната, която е специализирала в отпускане на заеми на общини. Цената за 67.7% от капитала е 46 млн. лв.

Притеснителното в сделката е, че буквално без дебат общината продава банка на тъмен кандидат. И всички съветници от ГЕРБ и регулатора КЗК напълно си затварят очите пред този факт, което говори за местно силно лоби на тези, които стоят зад лихтенщайнския фонд. Сега всички надежди са, че БНБ и този път ще действа консервативно и ще изследва собствеността на кандидат-банкера докрай. А ако се промъкне през ситото на надзора, това ще значи, че ново КТБ отново е възможно.

Падна мораториумът върху лекарствата - след указания на Борисов напук на парламентаризма

Точно седмица след като отхвърли ветото на президента върху мораториума за финансиране на иновативни лекарства, в четвъртък парламентът отмени забраната единодушно на две гласувания. Депутатите от мнозинството послушно гласуваха за отпадането на забраната, която защитаваха безусловно цели два месеца, след като новата позиция по темата бе спусната от премиера само ден след отхвърлянето на ветото.

Равносметката от двумесечната сага е поредната публична демонстрация за краха на парламентаризма в България, макар развръзката все пак да е добра за болните.

Тръмп постигна първа значима законодателна победа

Американският Конгрес прие окончателно най-голямата данъчна реформа в САЩ за последните 30 години. Гласуването осигури на президента Доналд Тръмп законодателна победа, която се очаква да му помогне през втората година от управлението, доминирана от частичните избори в страната. Очаквано доходността по американските държавни облигации се повиши, докато акциите на Уолстрийт завършиха разнопосочно. Фючърсите на основните индекси показват, че те ще отворят с повишение

Данъчната реформа за пореден път раздели републиканците и демократите. Докато управляващите твърдят, че тя ще помогне на семействата от средната класа, демократите са категорични, че тя е от полза на богатите.

В същото време първите реакции от реформата не закъсняха, като компании като AT&T и Fifth Third Bancorp обявиха специални бонуси или повишение на минималната часова ставка за стотици хиляди служители. Това ще доведе до ръст на потреблението, което се приема положително от пазарите.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

В офшорни зони по света има 5.6 трилиона долара

Около 5.6 трилиона долара се държат в офшорни зони по света, твърди Националното бюро за икономически проучвания на САЩ (NBER). Това са 8% от всички капитали, или 10% от световния брутен вътрешен продукт.

Класацията на световните региони по вложени в офшорни зони средства се води от страните от Персийския залив, следвани от авторитарните режими в Латинска Америка.

Руснаци държат в свободните зони активи на стойност 60% от БВП на страната си, или около 1 трилион долара. Богатите от страните от Централна и Източна Европа държат в офшорки 15% от БВП, а най-малко пари в офшорни зони имат Сскандинавските страни – само 2% от техния БВП.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през следващите дни

Каталунците са апатични към избора на нова местна власт

Страстите около неуспешния опит за отделяне на Каталуня от Испания не се оказаха достатъчни, за да мотивират избирателите в провинцията масово да отидат да гласуват на вота за нова местна власт в четвъртък. Данни от ранния следобед показаха, че до урните са отишли 34.5% от имащите право на глас, което е по-малко дори от 35.1% при последния редовен вот през 2015 г. Последните прогнози показаха, че сепаратистите и юнионистите са с почти изравнена подкрепа от малко над 40% и никоя от шестте участващи партии няма да спечели мнозинство.

Испанският премиер Мариано Рахой нарече изборите "завръщане към нормалността". Но резултатът може да възпроизведе предишната ситуация с поредното потвърждение, че сепаратистите в Каталуня са солиден фактор, какъвто винаги са били, но така и не успяват да предизвикат масова подкрепа сред 5.3 млн. каталунци с право на глас. Анализ на мадридския "Ел Паис" стига до извод, че все пак най-вероятният сценарий е отново управление на сепаратистите, но с реалната или мълчаливата подкрепа на левите популисти от "Подемос".

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

След протеста на шест софийски квартала във вторник вечер днес стана ясно, че съвместни екипи на отговорните институции ще осъществяват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали - една от причините, макар и не водещата, за проблема с въздуха в София. Така гражданският натиск върху общината и държавните институции заради мръсния въздух в столицата все пак дава своите резултати.

Tаксиметрови шофьори протестираха с искане за въвеждане на минимална цена на услугата - 1 лв./км дневна тарифа и 1.14 лв./км – нощна. В момента компаниите возят клиенти средно срещу 80 ст. дневна и 90 ст. нощна тарифа. Основанията за протеста са спорни, тъй като в момента се регулират само максималните цени на услугата – 1.30 лв/ км за деня и 1.60 лв/ км през нощта, и няма пречка фирмите да вдигнат цените до исканите нива.

Едва около 5% българите, или около 250 хиляди души - предимно млади и добре образовани, предпочитат да взаимодействат изцяло по електронен път с администрацията, докато над 80% все още предпочитат контакт "на гише", сочат данни от изследване, поръчано от агенцията за е-управление. Общото за всички анкетирани е, че изискват администрацията да не ги занимава със своите вътрешни проблеми и очакват бързо обслужване, без опашки и на едно гише или изобщо без гишета.