"Благоевград БТ" започва масови съкращения

До момента поне 200 души от служителите на фабриката са приели да напуснат срещу обезщетение

Сградата на "Булгартабак" в Благоевград
Сградата на "Булгартабак" в Благоевград    ©  Цветелина Белутова
Сградата на "Булгартабак" в Благоевград
Сградата на "Булгартабак" в Благоевград    ©  Цветелина Белутова

Работниците от "Благоевград БТ" са получили покана за напускане по инициатива на работодателя (чл. 331 от Кодекса на труда) и в момента поне 200 души от служителите на цигарената фабрика, които са 588 по данни на НОИ от март, са приели да получат обезщетение срещу напускане. Според Кодекса на труда минималният размер на обезщетението, което дължи работодателят при напускане по този текст, е 4 брутни заплати, но може да бъде уговарян и по-голям размер. Проблемът е, че след 1 януари 2018 г. работниците при напускане на това основание ще получават обезщетение за безработица в размер на минималната работна заплата за 4 месеца. Според синдикатите този факт се използва като форма на косвен натиск върху работниците да дадат съгласие за напускане до края на тази календарна година.

"Както и в случая със софийската цигарена фабрика "София БТ", която беше затворена през април 2016 г., обезщетение е предложено на всички работници и все още не е ясно колко от тях са се съгласили. Въпреки това в Благоевград ще продължат да работят част от служителите, тъй като тук все още има ангажимент за производство на българските марки цигари, закупени от ВАТ", коментира Юли Манойлов, председател на тютюневата секция към КТ "Подкрепа".

Той припомни, че според приватизационния договор "Булгартабак" не може да закрие предприятие до 2021 г., само може да го затвори за ремонт и реконструкция за 12 месеца. В противен случай дължи неустойка. Софийската фабрика обаче бе затворена за повече от 12 месеца, а след това бе съборена, но и до момента не е публично известно държавата да е наложила санкции на "Булгартабак" за това.

Според изявление на регионалния председател на КНСБ Емануил Манолов през БНР всичко сочи, че "Благоевград БТ" вероятно ще бъде затворено, както и софийската фабрика преди това.