Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 23 дек 2017, 8:15, 13812 прочитания

Графики на годината

Десет тенденции в икономиката, които ще имат отражение и през 2018 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Възползвайте се от икономическото съживяване, защото добрите времена няма да траят вечно. С този съвет няколко анализатори от Международния валутен фонд завършват свой пост, в който представят глобалната икономика в 5 графики. Ние избрахме една от тях и добавихме още, за да очертаем тенденциите от тази година, които ще имат отражение и през следващата. Традиционно поканихме и няколко икономисти и анализатори, които да покажат какъв проблем или тенденция следят. Тази година фокусът е върху пазара на труда и това си има обяснение - нивото на заетостта в България е рекордно, а заплатите растат с двуцифрени проценти. Подобен курс на възстановяване поеха повечето икономики, а липсата на достатъчно работна ръка се усеща в много от тях.

Рекордна заетост


Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество"

През третото тримесечие на 2017 г. коефициентът на заетост на населението между 20 и 64 навършени години достигна 73% (и още по-висок сред висшистите – 86%). Тази стойност е около средната в Европейския съюз, но за България това е най-високото ниво, откакто има сравними данни, дори по-високо от най-добрите години преди кризата.

Резултатът е дефицит на работници в почти всички сектори на икономиката и отслабване на преговорната сила на работодателите спрямо служителите. За да привличат и задържат персонал в такава среда, работодателите трябва да са по-активни, да предлагат по-добри условия на труд и заплащане и да привличат служители от досега пренебрегвани източници – включително от чужбина и от уязвими групи. Фокусът на държавата трябва да е намаляване на отпадналите от училище и (пре)квалификация на неработещите.

Новите работни места са в силните икономически центровеАдриан Николов, Институт за пазарна икономика

За пръв път в посткомунистическата история на страната 2/3 от хората в активна възраст са заети. Ръстът се дължи преди всичко на нови работни места в частния сектор. Сравнението между Видин и столицата обаче ясно демонстрира, че новата заетост е концентрирана в силните икономически центрове, докато някои региони, особено в Северозападна България, изостават. Въпреки че новите заети през третото тримесечие на 2017 г. са над 170 хил. души в сравнение със същия период на миналата година, повечето от тях са съсредоточени в Пловдив (47.6 хил. души), Стара Загора (27.4 хил.), София (26.4 хил.). В някои области дори се наблюдава обратната тенденция - към спад в броя на заетите, като това е най-осезаемо в Хасково (-11.3 хил.) и Велико Търново (-4.7 хил.). С други думи, икономическият подем е съсредоточен в областите, които успяват успешно да се позиционират като добри инвестиционни дестинации, видимо е и благотворното влияние на индустриалните зони. Основната заплаха в момента е докога пазарът на труда ще може да поддържа ръста на заетостта, тъй като в последно време липсата на квалифицирани кадри става все по-осезаема.

Разрешенията за строеж доближават предкризисни стойности

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch

Цените на жилищата в България продължиха да се повишават през 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега жилищните имоти в страната са поскъпнали с 20%. Възстановяването е движено от най-големите области на страната, където е концентрирано новото строителство. В столицата София и в Пловдив разрешенията за строеж вече доближават предкризисните стойности, но в останалите области строителните разрешения са едва 20% от върховите равнища преди кризата, без значително повишение през последните 5 години. Поляризацията на жилищния пазар показва, че големите области са най-динамични, но те носят и най-голям риск от евентуален спад на цените на жилищата в бъдеще.

Биткойн ще продължи да расте

Георги Ганев, програмен директор, Център за либерални стратегии

Избухването на курса на биткойн през последната година накара мнозина да заговорят за балон, дори вече за шортване на неудържимо нещо. Логаритмичната графика на малко по-дългото движение на този курс обаче ясно показва поне четири предходни периода, в които този курс е нараствал доста по-бързо, отколкото през последните месеци. Всеки път е било последвано от корекция. Но нито един път корекцията не го е връщала дори приблизително на нивата отпреди подема. Не че в динамиката на курса на биткойн през 2017 г. няма елементи на балон. Но технологията на блокчейн – истинската иновация зад биткойна – е нещо революционно и толкова огромно обещание за добавена стойност, че дори курс от милион долара за биткойн може да се окаже консервативен.

Данък печалба се понижава на глобално ниво

Симеон Дянков, анализатор в Peterson Institute и бивш министър на финансите в първия кабинет "Борисов"

От средно 49% през 1986 г. ставката на корпоративния данък в страните от ОИСР пада до 23% в края на 2017 г. За същия период в 15-те стари страни - членки на ЕС, понижението е с 22 пункта - от 48 до 26%. В момента най-висока е средната корпоративна ставка във Франция (34.4%), а най-ниска в Ирландия - 12.5%. Сред по-големите икономики извън ЕС Австралия, Япония и Мексико са с данък печалба от 30%. Турция е с най-ниската ставка сред страните извън ЕС – 20%. България има най-ниският корпоративен данък в сравнение с всички европейски икономики и в сравнение с всички членове на ОИСР.

Данъчните промени в Европа са движени или от банковата криза, или от конкуренцията между новите страни членки. През юли 2017 г. френският президент Еманюел Макрон анонсира инициатива за хармонизиране на корпоративния данък в Европа. Той заяви, че Франция е готова да намали ставката на данък печалба на 25%, за да постигне подобна хармонизация. Ако Франция успее да понижи облагането на печалбите на бизнеса, останалите пет страни с по-високи ставки (Белгия, Гърция, Италия, Люксембург и Малта) ще я последват.

В същото време през декември Конгресът на САЩ одобри ревизия на широко критикувания данък печалба. Той беше понижен на 21%.

ВЕИ енергията става все по-популярна

Никола Газдов, управляващ партньор на "Ренръджи" и член на Стратегическия комитет на SolarPower Europe

Договорите за изкупуване на ВЕИ енергия, сключвани директно между консуматор и производител – т.нар. corporate PPA – не са новост. Но през 2017 г. моделът започна да се налага в глобален план благодарение на спада в цените на ВЕИ технологиите.

Възходът на този тип договори е свързан с изпълнението на корпоративни цели за опазване на околната среда. Но по-силен мотиватор е цената. На много места новите ВЕИ централи произвеждат по-евтин ток в сравнение с електричеството от мрежата. Така корпоративните договори фиксират разходите за определен период от време и хеджират ценовия риск. Компании като Google, Facebook, IKEA и Amazon привлякоха медийно внимание, инвестирайки милиарди долари във ВЕИ. Но след като компании от химическата, минната и тежката индустрия се включиха в процеса, това окончателно легитимира модела на corporate PPA.

Пионер и лидер на този пазар е САЩ. Засега Европа изостава, но в последните 2 години са сключени договори за над 2.5 GW, което е окуражаващо. През 2018 г. се очаква засилване на тренда в световен план.

Германия може да спечели от Brexit

Кристиан Одендал, старши икономист на лондонския Centre for European Reform

Германия няма много какво да спечели от Brexit, тъй като той отслабва ЕС и потенциално поставя търговски бариери към важен експортен пазар. Но има едно нещо, с което излизането на Великобритания може да помогне - засилващия се недостиг на квалифицирани работници в Германия. Островът беше основна дестинация за мигранти от Централна и Източна Европа, но данните след референдума за Brexit показват рязък спад в наплива. Германия също е успешна в привличането на мигранти от източната част на континента. Всъщност някои сектори на германската икономика биха колабирали без източноевропейските работници. Но както показва графиката, конкуренцията за привличане на квалифицирани служители от Изтока се засилва - все повече индустриални компании от новите страни - членки на ЕС, се изправят пред недостиг на работници. Състезанието за тези работници ще става все по-важно през следващите години - и Brexit може да улесни Германия да го спечели.

Три графики избор на редакцията

Задава ли се нова криза в САЩ

Йоаким Фелс, икономически анализатор в Pimco

Настоящият подем на най-голямата икономика в света - щатската, е третият най-продължителен като период от Втората световна война досега. Продължителността на периода, в който американската икономика е във възход, сама по себе си не е повод за тревога - австралийският БВП например ще запише световен рекорд със своя 26-годишен непрекъснат ръст. Въпросът е какво може да доведе до прекъсване на възходящия тренд. Причините в САЩ обикновено са комбинация от натрупани големи дисбаланси в икономиката и прекомерно затягане на паричната политика.

В момента от Pimco не вижда големи дисбаланси в икономиката на САЩ благодарение на умерените разходи на правителството и инвестициите на частния сектор. А до този момент Фед предприема много внимателно, поетапно и добре комуникирано нормализиране на лихвените равнища. Въпреки това резервите от неработещи хора, които могат да се присъединят към пазара на труда, намаляват. А това може да означава по-нисък ръст на заетостта и на производството.

Тези тенденции биха могли да доведат до по-голяма инфлация през следващата година, а тя да накара Фед да повиши лихвите повече, отколкото инвеститорите очакват. А може би и повече, отколкото икономиката може да понесе.

Глобалната търговия расте по-бързо от глобалния БВП

От блога на МВФ


Доскоро глобалната търговия растеше с най-бавния си темп от рецесията през 2009 г. насам, но възстановяването на инвестициите през тази година успя да ускори растежа, казват няколко експерти на Международния валутен фонд (МВФ), които представят глобалната икономика през изминалата година в няколко графики. Според тях причината за слабото представяне на инвестициите в световен мащаб през 2016 г. е липсата на активно влагане на капитали в енергийния сектор.

Половината свят вече има достъп до интернет

Джоузеф Куинлън, маркетинг анализатор в US Trust

За пръв път през 2017 г. достъп до интернет ще имат 50% от населението на земята, твърди пред Business Insider Джоузеф Куинлън, маркетинг анализатор в US Trust. Според него глобалното разпространение на интернет не само ще стимулира в световен мащаб търсенето в много сектори, но и ще ускори прекрачването на нови технологични граници. Тези две тенденции са особено благоприятни за американските технологични лидери и нововъзникващите технологични гиганти в Китай.

Прогнозата на статистическата платформа Statista пък е, че през следващата година Китай ще изпревари САЩ като най-големия дигитален пазар в света с обем от 765 млрд. щатски долара.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов: България кандидатства за ERM II до края на април 7 Борисов: България кандидатства за ERM II до края на април

Премиерът заяви, че вече е провел разговори с Кристин Лагард и представители на ЕК

10 апр 2020, 2135 прочитания

Игра на криеница с вируса Игра на криеница с вируса

Слабият темп на тестването в България затруднява по-бързото изработване на стратегия срещу предизвикателствата на кризата през следващите месеци

10 апр 2020, 1102 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Депутатът, който стана овчар

Бившият народен представител от БСП Димитър Горов от две години гледа овце край Ловеч

Още от Капитал
Ще има ли печалби тази година

Корпоративният сезон на Уолстрийт започва и трябва да даде посока накъде се движи бизнесът в пандемия

Моят дом е моят офис, ресторант, детска градина...

Няколко семейства споделят личния си опит, тревоги и ритуали в най-масовия експеримент по дистанционна работа

С какви "оръжия" се изправяме срещу COVID-19

Ваксините срещу новия коронавирус ще са готови минимум след 12 - 18 месеца. Няколко съществуващи лекарства обаче може да облекчат битката дотогава

Цената на три месеца

Колко може да изгуби българската икономика през април, май и юни заради COVID-19

20 въпроса: Рубен Лазарев

Съсобственик и мениджър на подаръчния магазин Elephant

Стефан Китанов - Кита е в очакване на мига, когато "пак ще се прегърнем"

Директорът на "София филм фест" за това какво е да отложиш едно от големите събития на годината

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10