Правителството одобри втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за много по-сериозно застрояване в Пирин

Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов
Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов    ©  Николай Дойчинов
Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов
Заседание на Министерски съвет Валери Симеонов    ©  Николай Дойчинов

Спорните промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които създадоха напрежение в управляващата коалиция, бяха приети на последното за тази година заседание на Министерския съвет (МС) в четвъртък. С тях на практика се дава зелена светлина за строителството на писти и нови лифтове в зоната за туризъм, в която досега можеше да се извършва само реконструкция на вече съществуващите.

Решението на правителството за промяна на плана идва след неуспешния опит да се промени концесионният договор на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, в началото на декември. Тогава вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на екологията Нено Димов се опитаха да прокарат решението за сключване на допълнителното споразумение към договора, с което на практика се узаконяваха всички незаконно построени обекти от концесионера и заедно с това се разширяваше концесионна територия на "Юлен". То беше отменено от премиера Бойко Борисов с аргумента, че докато не се приемат промените в плана за управление на "Пирин", няма как да се променя концесионният договор на "Юлен". Отлагането на въпроса предизвика колизия в управляващата коалиция, защото единият от вносителите - вицепремиерът Симеонов, заяви, че Борисов го е "саботирал" и "не иска да го вижда". Дори намекна, че от решението на казуса на заседанието на 28 декември ще зависи бъдещето му в управлението.

"Задружната дружина"

Нека да се поздравим с този успех", заяви Симеонов след правителственото заседание в четвъртък, на което бяха гласувани две решения. Едното за промяна на плана за управление на "Пирин" и другото, с което се възлага на министъра на околната среда при наличието на инвестиционно намерение за строителство на втори кабинков лифт на Банско да задвижи в спешен порядък процедурите, които се изискват по екологичното законодателство - ОВОС, екологична оценка и оценка за съвместимост. Симеонов даже благодари на премиера, защото по думите му втората точка е била внесена от министър Димов по настояване на Борисов. "С решението правим сериозна крачка по отношение на създаването на условия за планинския туризъм в Банско", каза вицепремиерът и си послужи с поговорката "Вода гази, жаден ходи", която се отнасяла за курортния град. Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък си послужи с друга поговорка, за да приветства решението на кабинета - "Задружна дружина - планина повдига", каза той и обяви, че строителството на втори кабинков лифт на Банско ще даде възможност за "икономическо развитие на целия регион".

Въпреки че преминаха през обществено обсъждане, промените в плана за управление на парка бяха приети от правителството така, както бяха предложени първоначално от Нено Димов.

Решението на МС за Банско беше предшествано от два протеста. Единият на екозащитниците от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България", другият - на защитниците строителството на ски писти и съоръжения в Банско, който за кратко затвори главен път Е-79 при разклона за Симитли.

Какво всъщност означава решението

Независимо че управляващите говорят единствено и само, че промяната в плана за управление на "Пирин" се прави, за да се даде възможност за построяването на втори лифт в Банско, днешното решение на правителството всъщност дава зелена светлина за строителството на нови ски писти и съоръжения. С него на практика се разрешава това вече да става в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която до момента можеше да се извършват само реконструкции на съществуващите съоръжения и ски трасета. Досега това беше разрешено единствено в зоната за сгради и съоръжения. Така общата площ, на която могат да се строят ски писти и съоръжения, от 0.6% се увеличава на 7.5% от територията на парка. Освен това се прави и промяна в таблица 32 към точка 15 от плана за управление, според която "строителството, ремонтът и реконструкция" в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих имат същата поносимост както в зоната за съоръжения. Така се заобикалят забраните за строителство в тази зона, в която според плана е разрешена човешка дейност само в изключителни случаи.

С промените в плана всеки, който има инвестиционно намерение и одобрен проект според териториално-устройствения план на Банско, който се приема от общинския съвет на града, може да изгражда нови писти и ски съоръжения. Така планът отваря вратата за сериозно застрояване на парка от концесионера.

От изявлението на Симеонов, Каракачанов и Димов след заседанието на МС в четвъртък не стана ясно дали и кога ще се пристъпи към решението за промяната на концесионния договор на "Юлен". От началото на януари влиза в сила новият Закон за концесиите и ако договорът на "Юлен" се променя, това трябва да стане по новите правила.

Еколозите ще сезират ЕК

"Еколозите още утре ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви и за образуване на две наказателни процедури срещу България, съобщи "Дневник". Причината според Катерина Раковска от WWF e, че промените в плана за управление на "Пирин" се правят без задължителната екологична оценка. Такава оценка има за сега действащия план за управление. Пред "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България е заявил още, че еколозите ще обжалват и решението на кабинета пред съда. Заедно с това те подготвят и нов протест, който ще се проведе в началото на българското европредседателство.

Преди седмица в отговор на запитване от екозащитните организации представител на Европейската комисия заяви, че екооценката е задължителна при промяна на Плана за управление на НП "Пирин". "Държавите членки трябва да гарантират, че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности", се казва в писмото, подписано от Джордис Кремлис, ръководител на отдел "Кохезионна политика и оценки на въздействието върху околната среда" в Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. В случай на нарушение на директивите ЕК "не би се поколебала да започне процедура за нарушение", се уточнява в писмото.

От Брюксел информират, че са започнали по своя инициатива хоризонтално разследване срещу няколко страни-членки, в това число на България, които не са изпълнили задължението си да обявят специалните защитени зони, каквато е и Пирин ( изискване по чл. 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ). Въпреки, че процедурата по гласуването на тези специални защитени зони е започнала отдавна, реалното им обявяване се отлага от около шест години от различни български правителства.

Промени и в други зимни курорти

Извън казуса с Пирин, днес бяха дадени заявки и за промени в други зимни курорти. След заседанието на правителството вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че е направена "сериозна крачка" по отношение на ски зоната в Пирин и предстои "да се подходи по същия начин" и за други планини като Родопите, Стара планина и Витоша, без обаче да съобщи повече подробности. Министърът на спорта Красен Кралев пък съобщи, че е взето правителствено решение за възстановяване на ски влека "Заека" на Витоша, който е собственост на държавата и не работи от около 10 години. Въпросният влек е в близост до хижа "Алеко" и обслужва ски зоната в района, ползвайки се основно за детски ски спортове. "Стартираме процедура за реконструиране на съоръжението. Съвсем скоро ще имаме възможност този влек, който е много важен за обучение на децата и подрастващите, да бъде възстановен", каза Красен Кралев след заседанието.