С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 2 яну 2018, 14:45, 12918 прочитания

Икономиката през 2018 г.: още ръст от потребление и инвестиции

Прогнозите са за увеличение на БВП между 3.7% и 4.4%, а основното предизвикателство ще бъде пазарът на труда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Заплатите ще продължат да вървят нагоре, като очакванията са растежът не само да остане двуцифрен, но и да се ускори.

Още по темата

Икономическият растеж все още не е достигнал пика си за годината

В тримесечния макроанализ на Уникредит Булбанк прогнозата за 2018 г. е ревизирана на 4% при 2.7% инфлация

4 юли 2018

Нагласите на бизнеса за глобалната икономика рязко се подобряват

Наличието на таланти, застаряването на населението и популизмът са сред основните заплахи пред бизнеса в ЦИЕ, сочи проучване на PwC

20 фев 2018

Industry Watch: Икономиката ще расте с около 4% и през 2018 г.

Повечето страни в региона успяват да се развиват относително добре въпреки скромния приток на чужди инвестиции според анализаторите

8 фев 2018

Владислав Горанов: Големият проблем е висшето образование

Министърът на финансите по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството

2 фев 2018

Еврозоната и ЕС изпревариха САЩ по икономически растеж

Според първите оценки БВП е нараснал с 2.5% през миналата година в ЕС и валутния съюз

30 яну 2018

Южна България е произвела 75% от БВП през 2016 г.

Столицата е отговорна за най-големия дял от създадената стойност в страната, но Стара Загора води по растеж

28 яну 2018

Защо някои региони в България се развиват, а други не

Уроци от двадесетте най-активни центрове от икономическата карта на ИПИ

26 яну 2018

Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Конкуренцията на банковия пазар и слабото търсене свалиха лихвите за големите компании под 2%

16 яну 2018

Износът към трети страни пада с 12.7% през ноември

Продажбите на български стоки в ЕС обаче продължават да растат. Общият експорт се увеличава с 4.8%

13 яну 2018

Инфлацията достига 2.1% през 2017 г.

Поскъпването се дължи предимно на храните, но принос имат и цените на течни горива и природен газ

12 яну 2018

Германската икономика е ускорила растежа си през 2017 г.

БВП е нараснал с 2.2%, което е малко под прогнозите. Това обаче не помрачава оптимизма за тази година

11 яну 2018

Billabong се присъединява към семейството на Quiksilver

Придобиването ще обедини двата най-големи производителя на оборудване за сърфисти в рамките на американската Boardriders

8 яну 2018

Работодатели и синдикати настояват приемането на еврото да стане национален приоритет

Нужни са реформи и ускоряване на подготовката за влизане във валутния съюз, според Икономическият и социален съвет

7 яну 2018

Eвтините пари свършват, ами сега?

Как краят на количествените облекчения ще се отрази на финансовите пазари, активите и тяхната доходност

1 яну 2018

Графики на годината

Десет тенденции в икономиката, които ще имат отражение и през 2018 г.

23 дек 2017

Милиард от излишъка отива за саниране

Така отпуснатото от бюджета финансиране по програмата достига 2 млрд. лв.

20 дек 2017

Туризмът и строителството ускориха икономиката

Инвестициите, потреблението и износът доведоха БВП до ръст от 3.9% през третото тримесечие на годината

14 ное 2017
Ръст, подобен на миналогодишния и дори по-висок. Такива са очакванията на анализаторите за икономиката през 2018 г. Основните фактори, които ще я движат напред, са благоприятната външна среда заради възстановяващата се еврозона и растяща глобална търговия, силното потребление на домакинствата в страната, движено от вървящи нагоре възнаграждения, и повече еврофондове.

Някои институции като Европейската комисия и Министерството на финансите залагат по-консервативни прогнози и очакват темпът на растеж на БВП леко да се забави (виж таблицата), но други като Уникредит Булбанк и Световната банка предвиждат ускорение спрямо 2017 г. Всички тези прогнози чертаят за бизнеса добра откъм продажби година, както и повече поръчки за строителния сектор. А за хората - повече възможности за заетост и по-високи възнаграждения. Анализатори обаче предупреждават, че подемът вероятно ще достигне своя пик през тази година, въпреки че икономиката не расте с внушителните отпреди 2009 г. темпове. Както и че "прегряващият" пазар на труда ще действа като спирачка пред икономиката, ако няма инвестиции в подобряване на производителността.

Не всичко е оптимистично. Някои сектори и региони може и да не почувстват икономическия подем. Така например при текстилната индустрия процесът на свиване на производството ще продължи, защото страната губи конкурентоспособността си като дестинация за аутсорсинг на такъв тип дейности. Възстановяването на икономиката и на пазара на труда в Северозападна България също изостава спрямо столицата и големите градове на юг от Стара Планина.

Инфлацията също ще продължи да се ускорява, което е лоша новина за домакинствата, но добра за производители и търговци.

Заплатите - още нагореПотреблението ще задържи своята роля като един от основните двигатели на растежа през новата година, предимно заради продължаващото увеличение на доходите и спада на безработицата. Според Красен Йотов от Industry Watch възнагражденията ще продължат да изпреварват производителността на труда и през 2018 г. "Разходите за труд вече формират близо половината от добавената стойност в българската икономика, а в някои сектори като информационните технологии този дял е още по-висок - около две трети", коментира той. Според него дисбалансите в търсенето и предлагането на пазара на труд ще доведат до увеличение на заплатите във всички големи сектори от икономиката и през 2018 г.

Недостигът на подходящи хора за свободните работни позиции в икономиката е основната причина за продължаващото увеличение на възнагражденията, казват и икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). "Неизбежно е възнагражденията да продължат да растат, а темпът най-вероятно дори ще се засили", коментира главният икономист на института Десислава Николова, която залага на ускорение близо до 15-20%. Това обаче ще може да се постигне, ако икономиката успее да ускори растежа си и фирмите могат да си позволят по-високите заплати, подчертава тя.

Освен заради по-високи възнаграждения потреблението ще се движи и от все още ниските лихви, които карат някои хора да инвестират в стоки и активи за дълготрайна употреба.

Кои сектори ще растат

През изминалата година икономическият растеж беше по-балансиран спрямо предишни, но все още има сектори, които усещат подобрението по-силно, а други остават назад. Например строителството ще се активизира, съдейки по увеличението на разрешителните за строеж, според Николова. Очаква се европейските фондове също да се отразят положително на компаниите. Успоредно със строителството ще се раздвижи и мебелното производство, тъй като двата сектора са свързани и обикновено вървят заедно.

Икономическият подем в еврозоната и растящата международна търговия означават и повече търсене за експортно ориентираните компании. И все пак плюсът не е за всички. Така например в текстилната индустрия, която също работи основно за външните пазари, производството се свива от няколко години, тъй като страната губи конкурентни предимства в този отрасъл. Аутсорсингът на подобни дейности се изнася в азиатските държави, където разходите на фирми от подобни трудоемки сектори все още са ниски. "В българската индустрия виждаме преструктуриране към производство с по-висока добавена стойност. Процесът е бавен, но стабилен през годините", счита Десислава Николова.

Други сектори пък вероятно ще са принудени да лимитират растежа си заради липсата на достатъчно хора за наемане. Пред подобни проблеми са изправени някои аусторсинг компании, както и фирми от индустрията.

Инфлация: Още нагоре

Започналият възход на инфлацията през 2017 г. (3% през ноември 2017 г.) ще се пренесе и през новата година, като повечето анализатори предричат тя да се ускори. Фактори са засиленото вътрешно търсене и ръстът на заплатите. А това също подхранва потреблението, счита Красен Йотов: "В условията на почти нулеви номинални лихви по банковите депозити инфлацията означава отрицателна реална доходност на консервативно управляваните спестявания, което от своя страна насърчава потреблението за сметка на спестяването", коментира той.
Предизвикателство е "прегряването" на пазара на труда
Красен Йотов, Industry Watch

Очаквам българската икономика да се разшири с 4.5% годишно в реално изражение през 2018 г., изпреварвайки предходните три години. Външната среда е благоприятна – малко вероятно е американската или европейската икономика да изпаднат в рецесия през 2018 г. въпреки очакваното затягане на паричната политика там. У нас потребителското доверие вече гони предкризисния пик от април 2007 г., което сигнализира засилено харчене през новата година. През изминалата година България излезе от инвестиционната стагнация, в която беше изпаднала. Вследствие на трайното увеличение на индустриалните поръчки през последните години свободният капацитет на предприятията се изчерпва, което е предпоставка за увеличение на инвестиционните разходи през 2018 г.

За разлика от предишни години, в които растежът беше движен от малка група сектори, през 2017 г. икономическият пейзаж в България е по-балансиран. Все пак заради поскъпването на недвижимите имоти и раздвижването на кредитирането операциите с имоти и финансовите услуги ще бъдат сред по-динамичните сектори през 2018 г. Изпреварващо ще нараства търсенето на стоки за дълготрайна употреба (потребителска електроника, домакински уреди, мебели и обзавеждане) заради лесния и евтин достъп до заемно финансиране и увеличаващия се брой покупки на жилища. Определени отрасли на икономиката няма да усетят значително подобрение не толкова поради циклични причини, а по-скоро заради действието на дългосрочни структурни фактори, сред които силна конкуренция от Азия (производството на облекло) или насищане на пазара (телекомуникации).

Краткосрочните предизвикателства произтичат от "прегряването" на пазара на труда. Ускореното увеличение на разходите за работна ръка прави българските предприятия по-малко конкурентоспособни на глобалния пазар на стоки и услуги спрямо икономики, в които възнагражденията нарастват бавно. Дългосрочното предизвикателство пред българската икономика е отключването на производителността и иновациите. В условията на твърди демографски ограничения (застаряване на населението и трайна миграция) устойчив икономически растеж в дългосрочен план може да бъде постигнат само чрез по-висока производителност. Неслучайно производителността на труда обяснява близо 90% от растежа на БВП на България от 2000 г. насам.
Строителството тепърва ще расте
Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика

Очаквам икономическото оживление от 2017 г. да се запази и през следващата година. Индикациите за това са няколко. От една страна са положителните очаквания за европейската икономика като цяло. От друга страна е строителството, което тепърва набира сила. Разрешителните за строеж в София са на рекордно високо ниво по отношение на разгъната площ, което означава, че секторът ще увеличава продукцията си. В София например резкият ръст идва не толкова от жилищното строителство, което е приблизително на нивата отпреди кризата, а от административните сгради като бизнес площи, инфраструктурни проекти.

Като цяло не очаквам значителни разлики спрямо 2017 г. Единственият потенциален ограничител на растежа остава липсата на хора. Далновидната политика би изисквала вносът на работници да се облекчи още повече, за да успеем да надхвърлим тези 4% ръст, които към момента се очакват. Когато стане дума за внос на работници, говорим за между 500 и 1000 души на година. Това са много ограничени числа за нуждите на бизнеса, съдейки по информацията, която работодателските организации и бюрата по труда подават за свободните работни места в България.

Но липсата на кадри може да е стимул за капиталови инвестиции. Фирмите ще трябва да се научат как да произвеждат същите или по-големи количества продукция, но с по-малко хора. Това е една добра възможност за преструктуриране на българската икономика към подобни, по-капиталоинтензивни производства.

Недостигът оказва влияние и върху образованието. В дуалното образование разговорът вече преминава от пилотни проекти към начини, по които може да се превърне в масова практика. С много сериозна и активна позиция от страна на МОН. Професионалното образование е една добра посока, защото в индустрията т.нар. мехатроника е един от секторите, които са най-засегнати от този проблем.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица 1 Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Близо 700 хил. души в Лондон поискаха нов референдум за Brexit, надзорният съвет на НЗОК ще гласува с 490 млн. лв. по-голям бюджет, Македония тръгна към промяна на името и още

21 окт 2018, 1904 прочитания

Елхово намери строител за пречиствателната си станция от втория опит Елхово намери строител за пречиствателната си станция от втория опит

Въпреки голямата конкуренция спечелилите компании не са сред големите обичайни фаворити

21 окт 2018, 1377 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Трасето на втория лифт в Банско се предвижда да е 5.8 км

Ден преди планирания голям протест срещу промените в парк "Пирин" екоминистърът Нено Димов ще разговаря с граждани във фейсбук

Д-р Рей Рист: Ще оцелеят само социално отговорните и иновативни компании

Световният експерт по корпоративна социална отговорност пред "Капитал"

Лимитът на безконтактните покупки с Mastercard се вдига на 50 лв. от пролетта

За потребителите на Visa остава ограничението до 25 лв.

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Сцената не е това, което беше

Най-интересното от новото издание на фестивала за свободен театър ACT

Албания в Демос версия

Гръцкият фотограф Джон Демос за революционните промени в Албания между 1990-1991 г.

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 20.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, DHL откри нов логистичен център за 10 млн. евро, чуждите инвестиции намаляват през август, bTV с 85% ръст на печалбата за тримесечието

Емисия

DAILY @7AM // 22.10.2018 Прочетете