Трасето на втория лифт в Банско се предвижда да е 5.8 км

Ден преди планирания голям протест срещу промените в парк "Пирин" екоминистърът Нено Димов ще разговаря с граждани във фейсбук

На 4 януари ще се състои пореден протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на "Пирин", взето на 28 декември
На 4 януари ще се състои пореден протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на "Пирин", взето на 28 декември    ©  Николай Дойчинов
На 4 януари ще се състои пореден протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на "Пирин", взето на 28 декември
На 4 януари ще се състои пореден протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на "Пирин", взето на 28 декември    ©  Николай Дойчинов

След взетото на 28 декември решение на правителството за промяна в плана за управление на парк "Пирин", в което не се споменава изграждането на втори лифт в ски зоната в Банско, концесионерът "Юлен" публикува идейния си проект за изграждане на втори лифт, който трябва да бъде с трасе от 5.8 км и кабинки с по 10 места. Планира се капацитетът на линията да е 3 хил. души на час, става ясно от изявлението на компанията, публикувано на сайта на в. "Труд". На този етап няма информация кога ще бъде внесен инвестиционният проект. Във вторник министърът на околната среда Нено Димов съобщи пред БТВ, че към момента няма постъпило официално инвестиционно намерение.

Решението на правителството да промени плана за управление на Националния парк "Пирин", с което разреши изграждането на нови спортни съоръжения в планината, вече доведе до протести на граждани и природозащитници, според които под предтекста, че ще се изгражда втори лифт, се дава възможност за много по-мащабно застрояване в планината, като в същото време се узаконяват извършени вече от концесионера нарушения, установени от първото правителство на ГЕРБ. В сряда от 12 часа министърът на околната среда и водите Нено Димов ще отговаря на въпроси по казуса във фейсбук профила на ресорното министерство.

Нов лифт с три станции

Според проекта за нов кабинков лифт съоръжението ще бъде с три станции като началната ще е в близост до сега действащия лифт, откъдето ще се движи успоредно на сегашния. Предвидена е междинна станция в местността "Чалин валог" и отклонение към Шилигарника, където ще бъде и последната станция на новия лифт. Според концесионера тя ще е другият естествен център на ски зоната. Идеята на "Юлен" е по този начин да се раздели туристопотока и да предотврати евентуално струпване на хора в района на Бъндеришка поляна, където е горната станция на съществуващия лифт.

"Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионната територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще мине трасето, са само 0.017% от територията на национален парк "Пирин", коментират още от компанията в публикуваното изявление. От "Юлен" твърдят, че началото на въпросния идеен проект е поставено преди 8 години, когато от компанията са се консултирали с производители на въжени линии, тъй като вече е имало първите признаци за образуване на опашки пред съществуващото съоръжение. Така след многогодишна работа проектанти и инженери се е стигнало до заключението, че е нужна нова въжена линия с дължина 5.8 км и капацитет от 3 хил. души на час. На този етап няма информация нито кога ще бъде внесен идейния проект, нито каква е планираната инвестиция в него. През миналата седмица министърът на околната среда Нено Димов съобщи по време на посещение в Банско, че местната община започва да изработва устройствен план на ски зоната, който ще мине през екологична оценка и оценка за съответствие. По думите на министъра на тези процедури подлежи и всяко внесено инвестиционно намерение, но не и промяната в плана за управление на парк "Пирин", защото при него става дума само за промяна на режими.

Същевременно във вторник Нено Димов съобщи пред БТВ, че до този момент не е постъпвало инвестиционно намерение за изграждане на втори кабинков лифт и публикуваният идеен проект не е такова. "Получих информация за една черта, която е начертана. Това не може да бъде инвестиционно намерение. Смятам да привикам концесионера, за да ми обясни какво точно е това, има ли инвестиционна готовност и прочие", каза още министърът в предаването "Лице в лице". По думите му не може да се очаква строителството да започне през тази година.

От коалиция "За да остане природа в България" твърдят, че изключването на екооценката и оценката за съвместимост с мрежата Натура 2000 е съзнателно погазване на европейското законодателство и ще доведе до ответната реакция - процедура срещу България за нарушение на правото на ЕС. Оттам цитират позицията на ЕК писмен отговор до Асоциацията на парковете в България, според която " Държавите-членки трябва да гарантират, че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места, се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".

Протестите продължават

За 4 януари, когато е официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС, предстои поредният протест срещу гласуваното от правителството решение за промяна плана на управление на "Пирин", който ще тръгне в 18.30 часа от столичния бул. "Витоша".

Същевременно ден по-рано екоминистърът ще отговаря на въпроси на граждани по казуса във Фейсбук. "През последните дни в обществото се разпространяват редица неверни твърдения за решението на правителството, с което беше прието изменението в плана за управление на парк "Пирин", се казва в прессъобщение на екоминистерството, което анонсира предстоящия разговор с министъра. "Блокирането на нормалния живот на гражданите не е решение. Затварянето на кръстовища не дава отговори. Отговорите се получават в диалог", се казва още в него.