С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
18 3 яну 2018, 15:22, 14780 прочитания

Осем министри са гласували срещу конвенцията за защита на жени от насилие

Спекулациите около Истанбулската конвенция създават удобна димна завеса за същинските политически скандали

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Избягвайки по-голям публичен скандал, правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Но пък очаквано решението не е взето единодушно, като срещу него са гласували двамата вицепремиери от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които са направили и изказвания. След заседанието Валери Симеонов обяви, че против са гласували общо осем от министрите в 21-членния кабинет. Какви са техните съображения и дали всички, които са гласували против, са заявили аргументите си, ще стане ясно утре, когато излезе стенограмата от заседанието, заявиха за "Капитал" от правителствената пресслужба.

Самите "патриоти" имат явно неоправдани страхове, че документът въвежда "третия пол" в противоречие с българската конституция, а също така, че ще задължи България да разреши еднополовите бракове. Всъщност конвенцията не предполага нищо подобно, а налага закрила срещу всякакво насилие срещу жени.


Революционен документ за защита срещу насилие

Истанбулската конвенция е оценявана като революционен документ в областта на защитата на правата на човека, първият цялостен регламент за защита на жени и момичета от всякакви форми на насилие, включително и от домашно насилие. Липсата на сериозен публичен дебат обаче остави обществото неинформирано за факта, че конвенцията не защитава определен вид сексуалност, както твърдят опонентите й, а налага закрила срещу всякакво насилие върху жени, основано на пола им.

Конвенцията изисква от държавите да предприемат конкретни политики за предотвратяване, преследване и премахване на всички изчерпателно изброени форми на такова насилие. В този смисъл тя обхваща широк спектър от мерки, включително превенция, повишаване на информираността на обществото по този проблем, образование чрез включване на темата в учебния материал, превъзпитание на насилниците, всякакви законодателни, организационни, логистични и други мерки за защита и подкрепа на жертвите на различни форми на насилие – от насилствен брак, осакатяване на гениталиите, изнасилване, насилствен аборт и насилствена стерилизация през сексуален тормоз до преследване, психологическо насилие и др.Държавите се задължават да предприемат всякакви мерки за ефективно наказателно преследване на тези деяния като престъпления, включително за подбудители и помагачи, както и да не приемат като основания за насилствени действия срещу жени култура, обичаи, религия, традиции или т.нар. престъпления на честта. За целта следва да се приемат и необходимите законодателни мерки, както и да се осигурят на жертвите подходящи гражданскоправни средства за защита срещу извършителя.

Конвенцията е предложена за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул, Турция, и е в сила от 1 август 2014 г., три месеца след като е била подписана и приета за обвързваща от 10 държави, сред които най-малко осем държави, членки на Съвета на Европа. По правило конвенцията е открита за подписване и присъединяване не само от държавите - членки на Съвета на Европа, но и от държави, които не са негови членки, но са участвали в изработването ѝ, както и от Европейския съюз. Към момента конвенцията е подписана от 44 държави и от ЕС, и е ратифицирана от 28 държави. Сред подписалите са всички държави от ЕС, но само 17 от тях са я ратифицирали, останалите са в процес на ратификация. На 21 април 2016 г. конвенцията е подписана за България от Екатерина Захариева в качеството й на министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов.

Конвенцията предвижда, че за нейното изпълнение следи експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие, известна като GREVIO. Тя се състои от най-малко 10 и най-много 15 членове с четиригодишен мандат, като се отчитат равновесието между половете и географското равновесие, както и мултидисциплинарният опит. Членовете ѝ се избират от Комитета на страните измежду номинирани от държавите кандидати при прозрачна процедура. Кандидатите трябва да са лица с висока нравственост, известни с признатата си компетентност в областите на правата на човека, равнопоставеността между половете, насилието над жени, домашното насилие и т.н. Не се допуска да има повече от един член на GREVIO от една и съща държава.

Опонентите

В този смисъл е любопитно какви са аргументите на членовете на кабинета, гласували против конвенцията, но и как ще протече дебатът оттук нататък. Според артикулираните до момента възражения на ПФ най-силните им страхове са за нормативното въвеждане на "третия пол" с приемане на конвенцията в противоречие с българската конституция. Опасенията си те мотивират с определението за пол, което конвенцията дава: "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Очевидно е обаче, че в това определение няма основание за тълкуване в посока на трети пол, дори само защото се говори за социално изградени роли на мъжете и жените.

Патриотите се притесняват също, че конвенцията ще задължи България да разреши еднополовите бракове и ще налага изучаването в училищата на "нестереотипни роли на пола" като "хомосексуализъм" и "травестизъм" (макар че е значително по-добре съществуването на вариации на сексуалността да се изучава в училище, а не на улицата, б.а.).

Захариева: Няма противоречие с конституцията, не се въвежат еднополовите бракове

След заседанието вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че "недоразуменията с част от текстовете" на конвенцията ще бъдат изчистени по време на дебата преди ратификацията. Захариева отбеляза също така, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до изменение на конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове. Ако се наложи, ратификацията ще бъде придружена с обяснителна декларация, че тя не води до промяна в конституцията, заяви Захариева, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че по темата са работили десетки специалисти по международно и конституционно право.

С приемането на Конвенцията България ще бъде поставена сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена, коментира още Захариева. И добави, че документът е добър и за мъжете, защото извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен задължително да осигурява препитанието на семейството.

Основният проблем е, че до момента властите не проведоха дебат и осветляване на конвенцията, а оставиха за нея да говорят само националисти и маргинални групи, които целенасочено насаждат отрицателни нагласи към един документ, създаден за решаване на проблеми, които специално в България стават все по-очевидни през последните години. В контекста на актуалните скандали около парка "Пирин", негативните международни оценки за политическата обстановка в България и застрашителната корупция в контекста на старта на европредседателството и др., измисленият скандал в правителството за "третия пол" е добра димна завеса.
В пакет с Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от мерките в Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г., която правителството утвърди като точка първа от днешното си заседание. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита.

Изпълнението на програмата предполага приемането на координационен механизъм за взаимодействие от отговорните институции и техните партньори при случаи на домашно насилие, изготвяне и разпространяване на добри практики и инициативи и улесняване на достъпа до информация за пострадалите, повишаване на уменията и квалификацията на социалните работници, служителите на МВР и магистратите за работа по случаи на домашно насилие, осигуряване на подкрепа на пострадалите чрез предоставяне на социални услуги. Сред мерките, които се изпълняват по програмата, са денонощното консултиране и насочване на жертви на домашно насилие, финансиране на проекти за предоставяне на социални услуги за пострадали в малките и отдалечените населени места, поддържане и управление на кризисни центрове и др., пише в прессъобщението на кабинета.

Ратификацията на конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, съобщава пресслужбата на МС.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: САЩ искат 2.2 млрд. лв. за новите F-16, 1 лв. субсидия и безлимитни дарения за партиите Вечерни новини: САЩ искат 2.2 млрд. лв. за новите F-16, 1 лв. субсидия и безлимитни дарения за партиите

И още: Безплатните детски градини и нулев ДДС засега отиват във фризера; Сблъсъци в Албания заради местните избори; Кой е най-богатият европеец

20 юни 2019, 1496 прочитания

Партиите ще могат да се финансират неограничено от бизнеса, както поиска ДПС Партиите ще могат да се финансират неограничено от бизнеса, както поиска ДПС

Държавата все пак ще плаща по 1 лв партийна субсидия за действиетелен глас, реши бюджетната комисия на второ четене

20 юни 2019, 811 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Няма кандидати за бившето летище Търговище

Обявената от Агенцията за приватизация начална цена за наддаването беше 2 млн. лв.

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

Уверените стъпки на Zeazoo

От осем години Гергана Иванова и баща й Йордан Злогошки произвеждат обувки за босо ходене, а продажбите растат

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."

Ядрен резонанс: на какво се дължи безпрецедентният успех на сериала "Чернобил"

Сериалът е смразяващо актуален днес, когато темата за размитите граници между истинно и лъжливо вълнуват обществото