Вечерни новини: Мащабна промяна във финансовите регулации и криворазбрана конвенция за защита на жените
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Мащабна промяна във финансовите регулации и криворазбрана конвенция за защита на жените

Shutterstock

Вечерни новини: Мащабна промяна във финансовите регулации и криворазбрана конвенция за защита на жените

И още: Протестите за Пирин продължават в четвъртък; В Иран обявиха размириците за овладяни; Започват извънредни проверки на язовири заради трусовете в Гърция

3908 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


С усещане за отклоняване на вниманието от скандалите на деня в страната ще се запомни първата сряда на годината. Поредната "куха" тема дойде с гласуването от кабинета на международен документ за защита на жените от насилие - т.нар. Истанбулска конвенция. Тя стана повод за лансиране на неверни и нелепи интерпретации от страна на "патриотите" във властта - за въвеждане на "трети пол", признаване на еднополови бракове и т.н. Макар това да предизвика иронични коментари по техен адрес в социалните мрежи, други отбелязаха, че няма как неграмотността по темата да не е и тъжна - особено на фона на новината, че в Исландия вече е незаконно за една и съща работа да се плаща по-малко на жените, отколкото на мъжете.

Иначе протестите за Пирин ще продължат, докато тези в Иран бяха обявени за овладени и приключени от властта. Може обаче бързо да се окаже, че аятоласите са прибързали с това заключение.

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Най-мащабната промяна в регулациите на финансовия сектор влезе в сила

За повечето хора 3 януари 2018 г. не е с нещо по особен ден, но за цели отдели в повечето европейски финансови институции той беше предшестван от безсънни нощи и провалени празнични планове. Причината е, че от днес влиза в сила най-големият пакет регулаторни промени за сектора от 10 години насам, известен като MiFID II (от Markets in Financial Instruments Directive), и съпъстващият я едноименен регламент MiFIR.

Промените не са пряко насочени към крайния потребител и няма да бъдат пряко почувствани освен може би през изискванията за повече прозрачност при таксите и сделките. Но вътре в самите инвестиционни компании те са дотолкова всеобхватни, че разходи по въвеждането (не само еднократни, а и постоянни) може като крайно да оскъпят много услуги и така да се отразят не само на борсови инвеститори, но и на косвено ползващи ги хора (напр. осигуряващите се в пенсионни фондове). Очаквано далеч не всички участници на пазара, включително и регулатори, са готови и от първия ден започнаха да се дават и отсрочки за някои сегменти на пазара като търговията с фючърси.

Българската Комисия за финансов надзор също излезе със съобщение как от днес ще приема изискваните по MiFIR всекидневни отчети за сделките на инвестиционните посредници. От него става ясно, че електронната й система за целта още се разработва и междувременно ще приема отчетите по мейл.

Правителството се раздели при гласуването на Истанбулската конвенция, но все пак я прие

Осем министри от 21-членния кабинет начело с вицепремиерите патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са гласували срещу т.нар. Истанбулска конвенция за защита на жени от насилие заради неоправдани страхове, че тя въвежда "трети пол" и еднополови бракове. Всъщност, както се наложи да обяснява и вицепремиерът Екатерина Захариева (макар и с голямо закъснение), документът не предполага нищо подобно, а представлява първият цялостен регламент за защита на жени и момичета от всякакви форми на насилие, вкл. и от домашно.

Така макар и с малко мнозинство конвенцията ще бъде изпратена към парламента за ратификация, но отсега се очаква дебатът там да фокусира много емоции и популизъм. Основният проблем е, че до момента властите не проведоха разяснителна кампания, а оставиха по темата да говорят само националисти и маргинални групи, които целенасочено насаждат отрицателни нагласи към решаването на проблеми, които специално в България стават все по-видими и остри през последните години. Редом с това "третият пол" е добра димна завеса в контекста на актуалните скандали.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Тръпм към Ким: Червеният ми бутон е по-голям от червения ти бутон

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 януари 2018 г.

Президентът Доналд Тръмп напомни в характерен стил в Туитър на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му разполага с по-мощен и ефективен ядрен арсенал. Тръмп, който е наричал Ким и "малкият ракетчик", написа: "Севернокорейският лидер Ким Чен Ун току-що каза, че "ядреният бутон е непрекъснато на бюрото му". Ще го информира ли някой от неговия съсипан и изгладнял режим, че и аз имам ядрен бутон, но той е много по-голям и по-мощен от неговия и моят бутон работи!" Преди това пък севернокорейският лидер обяви, че страната му ще започне масово производство на ракети и ядрени глави и че ядреният бутон е винаги до него на бюрото му. Поредната словесна престрелка между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп идва на фона на опити за разведряване на отношенията между Северна и Южна Корея.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Протестите за Пирин продължават в четвъртък в цялата страна

Протестите срещу промените в плана за управление на парк "Пирин" ще продължат въпреки режима на убеждаваща комуникация, в който са влезли екомистърът Нено Димов и част от кабинета. В сряда Димов отговаряше на живо във фейсбук на въпроси, като многократно подчерта, че приетите промени позволяват само инвестиции в спортна инфраструктура, като законите ще се спазват стриктно, предложенията ще минат всички нужни екооценки, наложителната сеч ще се компенсира и т.н. Въпреки че концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" вече публикува идеен проект за изграждане на втори лифт, Димов заяви, че инвестиционно предложение официално не е постъпвало.

Министерските уверения обаче явно не са съвсем убедителни, тъй като междувременно от коалицията "За да остане природа в България" обявиха масови протести в София и още девет големи града в страната в четвъртък от 18:30. От организацията са категорични, че темата "втори лифт" е само прикритие, а на практика в Пирин се планира мащабно строителство и сеч.

Военен лидер обяви край на размириците и протестите в Иран след контрапротест на поддръжници на режима

Десетки хиляди демонстранти, подкрепящи режима, са се събрали днес в различни ирански градове, за да осъдят антиправителствените протести и размириците в страната, взели над 20 жертви. Кадри бяха излъчени в пряк ефир от държавната телевизия в страната, а ген. Мохамад Али Джафари - командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - най-елитната част от въоръжените сили на Иран, обяви "край на безредиците в страната и поражение за метежа". Друг представител на Корпуса на гвардейците заяви, че полицията и силите за вътрешна сигурност "напълно контролират обстановката в Техеран и в други градове на Иран, където имаше улични протести". Дали това е така ще се разбере още в сряда вечерта, тъй като традиционно демонстрациите започват по-късно.

Размириците изненадаха с едновременната им поява в обширни, предимно бедни части от Иран. Това е и една от причините малко да се знае за случващото се, а и социалните мрежи веднага бяха блокирани. Протестът няма ясни лидери, свързан е повече с икономически причини - високата безработица и инфлация, както и корупцията, отколкото с политически, и това подсказва, че еднократното им овладяване едва ли е трайно решение. Демонстрантите скандираха против цялото иранско ръководство, вкл. клерикалния елит. Това би трябвало да разтревожи аятоласите, тъй като именно по-бедните хора от провинцията са фундаментът на системата им за управление.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

Извънредни проверки на язовирите е предприела Държавната агенция за метрологичен и технически надзор след земетресението в Гърция с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер. В края на седмицата се очаква резултат от проверките в общините, където бе усетено земетресението - Кресна, Струмяни, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Хаджи Димово, а общо в рамките на тази акция ще бъдат проверени над 170 язовира.

Правителството отпусна обещаните в края на миналата година допълнителни 15 млн. лева на БАН. Дотук се стигна, след като през декември учените решиха да започнат протести от началото на януари заради недостатъчния бюджет за 2018 г. Това мотивира премиера Борисов да проведе дотогава отлаганата среща с ръководството на БАН, след което министърът на образованието обяви, че академията ще получи допълнителни средства.

След 21 години начело на Сдружението на общините Гинка Чавдарова отстъпва поста изпълнителен директор на Силвия Георгиева, която е избрана в конкуренцията на още 3-ма кандидати с гласовете от две трети от Управителния съвет на сдружението. Чавдарова се смята за близка до социалистическата партия, докато управителният съвет на НСОРБ в последните години е доминиран и председателстван от ГЕРБ, което прави възможна и смяната.

С усещане за отклоняване на вниманието от скандалите на деня в страната ще се запомни първата сряда на годината. Поредната "куха" тема дойде с гласуването от кабинета на международен документ за защита на жените от насилие - т.нар. Истанбулска конвенция. Тя стана повод за лансиране на неверни и нелепи интерпретации от страна на "патриотите" във властта - за въвеждане на "трети пол", признаване на еднополови бракове и т.н. Макар това да предизвика иронични коментари по техен адрес в социалните мрежи, други отбелязаха, че няма как неграмотността по темата да не е и тъжна - особено на фона на новината, че в Исландия вече е незаконно за една и съща работа да се плаща по-малко на жените, отколкото на мъжете.

Иначе протестите за Пирин ще продължат, докато тези в Иран бяха обявени за овладени и приключени от властта. Може обаче бързо да се окаже, че аятоласите са прибързали с това заключение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Бе то и в Булгаристан яйцата скочиха с 40%, ама не видех никой да рипа. Па в Иран си стана направо Дагестан...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK