🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на балансиращата енергия се обвързва с борсовата

Пределната стойност ще бъде 2.5 пъти по-висока от тарифата за базов товар в сегмента "Ден напред"

Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че новият модел за ценообразуване ще ограничи манипулциите на пазара.
Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че новият модел за ценообразуване ще ограничи манипулциите на пазара.
Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че новият модел за ценообразуване ще ограничи манипулциите на пазара.    ©  Юлия Лазарова
Председателя на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че новият модел за ценообразуване ще ограничи манипулциите на пазара.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова модел за формиране на пределна цена на балансиращата енергия е одобрила в последния работен ден на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране. Вместо фиксираните максимални тарифи за сключване на сделки се въвеждат плаващи цени, които ще са обвързани с котировките на енергийната борса в сегмента "Ден напред".

Балансираща енергия е тази, която се осигурява в случай на недостиг или излишък на пазара и се изкупува по определени цени. Ако има недостиг, се активират резерви, ако има излишък, се пускат помпени станции на ВЕЦ, които да компенсират. Балансиращият пазар се координира от Електроенергийния системен оператор.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363
  • + 1

  Ей тия бастуни от КЕВР, откакто им махнаха Д-то съвсем я подкараха лобистки начело с лизгара Иван (на квадрат или кубик) от улица Раковска. Да обжалват наредбата задължително играчите с акъл и алгебра в главата, че пак потребителите ше го отнесат - при недостиг справедливия коефициент е от 1,5 до 2. При излишък справедливия коефициент е от -0,25 до -0,5. Взенете се у ръце, да не фърчат жълти павета по комисията и борсата...

  Нередност?
 • 2
  kokoto2 avatar :-P
  kokoto2

  Само не разбрах как така ПАВЕЦа губи ако му дадат енергия без пари. Тогава не е ли по лесно за търговеца с излишък да "топне две жици" в морето и да почне да го грее.

  Нередност?
 • 3
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Очевидно трябва да имаме резервни мощности при пикови натоварания. Това означва някой да е направил електроцентрала и тя да не работи. Ако е нова най-вероятно има разходи по заеми, но ако е стара разходите са за закупени и складирани материали и заплати на дежурни по охрана и поддръжка. Заем обаче се взима с идеята нещото да работи пък макар и не на пълен капацитет при цените, които актуални за пазара. Следователно балансиращата мощност не трябва да е по-скъпа от нормалната цена или ако е по-висока то е логично при излишък да става отрицателна стойност.

  Нередност?
Нов коментар