С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
19 4 яну 2018, 17:21, 9982 прочитания

Банско: новите щрихи на стария казус

Осем въпроса и отговора за това защо решението на правителството буди подозрения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

ВАС отмени решението на правителството за Пирин

Изграждането на втора кабинка и водохващания няма как да стане без екологична оценка

30 юли 2018

Икономически прочит на казуса Банско: кой губи и кой печели

С решението си по предложението на Боян Петров правителството ще покаже ясно чии интереси защитава

20 яну 2018

Възелът Банско - ще се разсече ли или ще се затегне още

Първите реакции на предложения от Боян Петров вариант за компромис потвърждават подозренията, че вторият лифт е параван за други намерения

18 яну 2018

Боян Петров: Има разумно решение за Банско и ще го предложа

С нова промяна в плана за Пирин известният алпинист посочва как втората кабинка може да се построи, без да буди обществена тревога

17 яну 2018

Капан, заложен от държавата

Държавата и общината залагат бомбата Витоша с отчуждаването на съоръженията

12 яну 2018

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

12 яну 2018

Кръгова отбрана

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

5 яну 2018

Фотоистория: Ски от дърво

През последните десетилетия производителите експериментират с нови материали като титан, но класическите ски остават ненадминати

5 яну 2018

Лифтът на хамстера

Напрежението за концесията в Банско

5 яну 2018

Трасето на втория лифт в Банско се предвижда да е 5.8 км

Ден преди планирания голям протест срещу промените в парк "Пирин" екоминистърът Нено Димов ще разговаря с граждани във фейсбук

2 яну 2018

Правителството одобри втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за много по-сериозно застрояване в Пирин

28 дек 2017
На последното си заседание за миналата година на 28 декември правителството прие предложените от министъра на екологията Нено Димов промени в действащия План за управление на Националния парк "Пирин", свързани с концесията на ски зоната в Банско. Очаквано природозащитни организации и граждани реагираха с протести срещу решението и обявиха, че ще продължат и през тази година. Същото намерение, но в подкрепа на промените, заявиха от Банско и други общини в района. Казусът е излизал на дневен ред многократно през изминалите години без да бъде решаван, не е ясно дали това ще се случи и с приетите от правителството промени. Ето някои по-важните въпроси, свързани с него.

Защо темата за втория лифт над Банско предизвика толкова силни реакции

Темата поляризира мненията не защото ски туризмът е вреден или лифтовите съоръжения създават непоправим екологичен проблем. В случая на едно място са се струпали редица недъзи, допуснати пред изминалите над 15 години. На първо място - установените с възложена от МОСВ проверка, но останали неадресирани от държавния контрол данни за надвишаването на определената по договор концесия на ски зоната. Усещането за безконтролно поведение на концесионера "Юлен" се засилва и от противоречивото поведение на управляващите. След като в качеството си на еко министър в първото правителство на ГЕРБ Нона Караджова призна нарушението, наскоро на кръгла маса в МОСВ тя се отметна от думите си с, меко казано, несериозния аргумент, че тогава не били чели допълненията към договора.

Поведението на изпълнителната и законодателната власт - неизменно в полза на концесионера, не помага за общественото доверие, че правилата се спазват. Още повече че собствеността на самата фирма концесионер не е прозрачна. Тя е свързвана с Цеко Минев и притежаваната от него Първа инвестиционна банка, за която се смята, че чрез офшорната кипърска компания
Marengo Trading заобикаля закона за финансиране на свързани лица. В същото време лицата, които стоят зад "Юлен", са собственици на "Витоша ски" и на лифтовете на Витоша, повечето от които са спрени, а "Витоша ски" отказва да ги ремонтира.

Този факт подхранва съмненията, че с разширяването на капацитета на ски зоната в Банско всъщност се прави опит да се съживи пазарът на имоти в града.
Защо Банско иска втори лифт

Официалните власти в лицето на кмета Георги Икономов са сред най-активните поддръжници на проекта за усвояване на повече части от планината, чийто статут на национален парк е свързан и със законодателни ограничения за дейностите в нея. Браншовите туристически и ресторантьорски организации в града също подкрепят разширяването на ски зоната, тъй като сегашната ситуация ще отблъсне туристите и ще направи курорта неконкурентен. Банско има реално неголям проблем с опашките в определени периоди през зимата, но по-големият имиджов проблем е с презастрояването от годините преди кризата.

Реалният проблем на местния бизнес е в конкуренцията на големите хотели, които предлагат по-евтини пакети с повече услуги и по този начин притискат малките собственици на хотели. Отделно големите хотели използват мигриращ персонал, който през лятото работи в обекти по Черноморието. От това жителите на Банско не печелят нищо. Най-голям ефект за "народа под Тодорка" ще има, ако започне ново строителство на неусвоени до момента терени. От одобрен пред 2016 г. устройствен план стана ясно, че общината планира, а екоминистерството е одобрило застрояването на нови 2600 декара край Банско с осем нови квартала и общ капацитет за още до 40 000 нови легла.

А защо "зелените" са против

Природозащитните организации познават много добре екологичните норми и разбират кога държавните институции се опитват да ги заобиколят. Националният парк "Пирин" попада под разпоредбите на ЮНЕСКО, европейското и националното екологично законодателство. След правителственото решение от 28 декември "зелените" се заканиха да сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви. Една от темите, които властите се опитват да неглижират, е съпоставимостта на решенията с разпоредбите на ЮНЕСКО. За това свидетелства и желанието на общините Банско и Разлог един от най-старите резервати в Пирин да бъде изключен от закрилата на организацията.

Какво разреши правителството

На 28 декември правителството прие промени в плана за управление на "Пирин" от 2004 г., с което разшири значително зоните за инвестиции, но според екоминистъра Нено Димов в голямата си част става въпрос за строителство на системи за водохващане. Само в областта на ски-зоната Банско и Добринище се разрешава строителството на спортни съоръжения – лифтове, влекове и писти и "нищо друго". По този начин се дава възможност след представянето на инвестиционно намерение от концесионера и преминаване през процедура по ОВОС да се изгради втори кабинков лифт.

На практика се разрешава строежът на нови писти и лифтове в зоната за ски-туризъм (т.нар. буферна зона), в която до момента можеше да се извършват само ремонти на съществуващите съоръжения и ски-трасета. Досега това беше разрешено единствено в зоната за сгради и съоръжения. Освен това се прави и промяна в таблица 32 към точка 15 от плана за управление, според която "строителството, ремонтът и реконструкция" в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих имат същата поносимост, както в зоната за съоръжения. Така се заобикалят забраните за строителство в тази зона, в която според плана е разрешена човешка дейност само в изключителни случаи. Според Димов таблицата не била меродавна, а само за илюстрация. Самият концесионер "Юлен" не крие от години желанието си освен втори лифт да "уплътни" ски зоната с още писти и вече има свободата да започне процедура за осъществяването на тази концепция.

Основният въпрос е защо се променя този план, а не се изчаква завършването на процедурата по приемането на новия план. Обяснението на министър Димов е, че тъй като е в съдебна фаза, не се знае кога точно процедурата ще завърши. Според еколозите обаче не е направена екологична оценка, каквато планът от 2004 г. до промените от миналата седмица е имал.

Остава неясен и въпросът за територията на концесията – 99 хектара по договор или усвоените впоследствие 60% повече. МОСВ приема по-голямата площ, без да даде обяснение. Вече не е валиден и аргументът на вицепремиера Валери Симеонов, че ще се увеличи "двойно" концесионната такса - изчисленията показаха едва 30%. В сряда във фейсбук министърът Димов заяви, че анализът на концесионния договор ще се извърши според разпоредбите на влезлия в сила от 1 януари нов Закон за концесиите. Депутати, включително от мнозинството, смятат, че промененият план за Пирин е повод за обявяване на тръжна процедура за нова концесия.

Има ли екологичен проблем да се построи втори лифт

Вероятно при строителството ще бъде засегната част от гората в парка и е възможно да бъдат отсечени вековни дървета. Според инвеститора "Юлен" за всяко отсечено дърво ще бъдат посадени пет млади, което е нерелевантно по отношение на защитата на ЮНЕСКО. Нено Димов заяви, че точният обем на компенсаторните механизми ще бъде определен след еко оценка. Той не изключи да пострадат вековни дървета, но остави отговорността на експертния съвет, който да оцени направения ОВОС. Със сигурност лифтът е по-екологично средство за превоз на скиорите и туристите в сравнение с автомобилите, които пъплят към Шилигарника. Но по-голямата еко заплаха идва от развързването на строителството - и в Банско, и на нови писти, заради които ще се поискат и още нови лифтове.

На колко процента от парка ще се строи

Според Нено Димов на 2% от територията на парка над Банско и 0.6% над Добринище ще могат да се строят спортни съоръжения. В останалите разрешени зони ще могат да се правят само водохващания за питейни нужди. Но в текста на плана не пише "за питейни нужди". Остава неясно дали ще могат да се правят езера, откъдето да се черпи вода за производството на изкуствен сняг. (Освен това не е известно селищата в Пирин да са изпитвали остра нужда от нови водохващания.) Обичайната практика е в сградата на лифт станцията (особено когато е по-голяма като тази за кабинков лифт) да се изграждат ресторанти или кафенета.

Каква е разликата между Пирин и Алпите

Когато в Австрия или Швейцария са били изграждани ски курортите, условията са били напълно различни. Сегашната законодателната рамка на европейско ниво не е съществувала преди 50 или 100 години, затова не може да се прави сравнение с построеното преди половин век и изискванията към усвояването на планината днес. Отделен е въпросът, че като територия планинските масиви в тези държави са несравнимо по-големи и е естествено километражът писти в тях да е много по-голям. Но основният въпрос с поглед към бъдещето е глобалното затопляне, изместващо пояса със сняг в планините на по-голяма височина, скъсяването на сезона и необходимостта от правилна преценка дали ски курорти под 2000 м надморска височина имат бъдеще.

Само "зелените" ли протестират

Не. Проблемът е и обществен, тъй като става въпрос за опазване на национално богатство, затова в протестите не участват само представители на зелените организации. Така беше и през 2012 г., когато бяха приети промените в Закона за горите отново със силно съмнение, че са в услуга на същите инвеститори в ски курорти. Протестите тогава, които родиха неформалната общност "Орлов мост", обединиха много по-широк кръг от участници заради усещането, че държавата нарушава правилата в услуга на определени интереси.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

6 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/healthforum

Иновации и добри практики в здравния секторАкценти в програмата:


 • Промени в здравноосигурителния модел
 • Тенденции в плащанията за здраве
 • Нови терапевтични хоризонти - бъдещите генни терапии
 • Иновации в здравеопазването в Норвегия
 • Болнична помощ и проблемите в управлението на лечебни заведения

Повече подробности на capital.bg/healthforum

Прочетете и това

Румен Радев наложи вето върху промените, които позволяват скрита приватизация Румен Радев наложи вето върху промените, които позволяват скрита приватизация

Увеличава се интересът към дружествата от забранителния списък, пише в мотивите на държавния глава

17 окт 2018, 288 прочитания

Волен като Волен без присъда 1 Волен като Волен без присъда

Защо лидерът на "Атака" започна да клати обществения ред и правителството

17 окт 2018, 912 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Данаил Папазов придоби "ТЕЦ Варна" с 24 млн. евро кредит от ПИБ

В ръководството е влязла и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми

Пеевски: No Image

Делян Пеевски се отказа да продава половината от вестникарския си бизнес на филмовата компания и се обяви за жертва на КЗК

Испанският Bulgaria Mall

Седем години след откриването на търговския център той има нов собственик - фондът Squircle Capital, който го е купил за необявена сума

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Роди се звезда"

Мелодиите на сърцето в талантлива версия на холивудската приказка

Какво ново в съвременното изкуство

Новите изложби, интересните автори и важните събития - какво да знаем и къде да отидем

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 41

Капитал

Брой 41 // 13.10.2018 Прочетете
Капитал PRO, Данъчните закони минаха на първо четене; Индустриалните зони с поръчка за 70 млн. лв.; "Уникредит" ще продава застраховки на "Алианц"

Емисия

DAILY @7AM // 17.10.2018 Прочетете