Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 4 яну 2018, 17:21, 12731 прочитания

Банско: новите щрихи на стария казус

Осем въпроса и отговора за това защо решението на правителството буди подозрения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
На последното си заседание за миналата година на 28 декември правителството прие предложените от министъра на екологията Нено Димов промени в действащия План за управление на Националния парк "Пирин", свързани с концесията на ски зоната в Банско. Очаквано природозащитни организации и граждани реагираха с протести срещу решението и обявиха, че ще продължат и през тази година. Същото намерение, но в подкрепа на промените, заявиха от Банско и други общини в района. Казусът е излизал на дневен ред многократно през изминалите години без да бъде решаван, не е ясно дали това ще се случи и с приетите от правителството промени. Ето някои по-важните въпроси, свързани с него.

Защо темата за втория лифт над Банско предизвика толкова силни реакции


Темата поляризира мненията не защото ски туризмът е вреден или лифтовите съоръжения създават непоправим екологичен проблем. В случая на едно място са се струпали редица недъзи, допуснати пред изминалите над 15 години. На първо място - установените с възложена от МОСВ проверка, но останали неадресирани от държавния контрол данни за надвишаването на определената по договор концесия на ски зоната. Усещането за безконтролно поведение на концесионера "Юлен" се засилва и от противоречивото поведение на управляващите. След като в качеството си на еко министър в първото правителство на ГЕРБ Нона Караджова призна нарушението, наскоро на кръгла маса в МОСВ тя се отметна от думите си с, меко казано, несериозния аргумент, че тогава не били чели допълненията към договора.

Поведението на изпълнителната и законодателната власт - неизменно в полза на концесионера, не помага за общественото доверие, че правилата се спазват. Още повече че собствеността на самата фирма концесионер не е прозрачна. Тя е свързвана с Цеко Минев и притежаваната от него Първа инвестиционна банка, за която се смята, че чрез офшорната кипърска компания
Marengo Trading заобикаля закона за финансиране на свързани лица. В същото време лицата, които стоят зад "Юлен", са собственици на "Витоша ски" и на лифтовете на Витоша, повечето от които са спрени, а "Витоша ски" отказва да ги ремонтира.

Този факт подхранва съмненията, че с разширяването на капацитета на ски зоната в Банско всъщност се прави опит да се съживи пазарът на имоти в града.
Защо Банско иска втори лифт

Официалните власти в лицето на кмета Георги Икономов са сред най-активните поддръжници на проекта за усвояване на повече части от планината, чийто статут на национален парк е свързан и със законодателни ограничения за дейностите в нея. Браншовите туристически и ресторантьорски организации в града също подкрепят разширяването на ски зоната, тъй като сегашната ситуация ще отблъсне туристите и ще направи курорта неконкурентен. Банско има реално неголям проблем с опашките в определени периоди през зимата, но по-големият имиджов проблем е с презастрояването от годините преди кризата.

Реалният проблем на местния бизнес е в конкуренцията на големите хотели, които предлагат по-евтини пакети с повече услуги и по този начин притискат малките собственици на хотели. Отделно големите хотели използват мигриращ персонал, който през лятото работи в обекти по Черноморието. От това жителите на Банско не печелят нищо. Най-голям ефект за "народа под Тодорка" ще има, ако започне ново строителство на неусвоени до момента терени. От одобрен пред 2016 г. устройствен план стана ясно, че общината планира, а екоминистерството е одобрило застрояването на нови 2600 декара край Банско с осем нови квартала и общ капацитет за още до 40 000 нови легла.

А защо "зелените" са против

Природозащитните организации познават много добре екологичните норми и разбират кога държавните институции се опитват да ги заобиколят. Националният парк "Пирин" попада под разпоредбите на ЮНЕСКО, европейското и националното екологично законодателство. След правителственото решение от 28 декември "зелените" се заканиха да сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви. Една от темите, които властите се опитват да неглижират, е съпоставимостта на решенията с разпоредбите на ЮНЕСКО. За това свидетелства и желанието на общините Банско и Разлог един от най-старите резервати в Пирин да бъде изключен от закрилата на организацията.

Какво разреши правителството

На 28 декември правителството прие промени в плана за управление на "Пирин" от 2004 г., с което разшири значително зоните за инвестиции, но според екоминистъра Нено Димов в голямата си част става въпрос за строителство на системи за водохващане. Само в областта на ски-зоната Банско и Добринище се разрешава строителството на спортни съоръжения – лифтове, влекове и писти и "нищо друго". По този начин се дава възможност след представянето на инвестиционно намерение от концесионера и преминаване през процедура по ОВОС да се изгради втори кабинков лифт.

На практика се разрешава строежът на нови писти и лифтове в зоната за ски-туризъм (т.нар. буферна зона), в която до момента можеше да се извършват само ремонти на съществуващите съоръжения и ски-трасета. Досега това беше разрешено единствено в зоната за сгради и съоръжения. Освен това се прави и промяна в таблица 32 към точка 15 от плана за управление, според която "строителството, ремонтът и реконструкция" в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих имат същата поносимост, както в зоната за съоръжения. Така се заобикалят забраните за строителство в тази зона, в която според плана е разрешена човешка дейност само в изключителни случаи. Според Димов таблицата не била меродавна, а само за илюстрация. Самият концесионер "Юлен" не крие от години желанието си освен втори лифт да "уплътни" ски зоната с още писти и вече има свободата да започне процедура за осъществяването на тази концепция.

Основният въпрос е защо се променя този план, а не се изчаква завършването на процедурата по приемането на новия план. Обяснението на министър Димов е, че тъй като е в съдебна фаза, не се знае кога точно процедурата ще завърши. Според еколозите обаче не е направена екологична оценка, каквато планът от 2004 г. до промените от миналата седмица е имал.

Остава неясен и въпросът за територията на концесията – 99 хектара по договор или усвоените впоследствие 60% повече. МОСВ приема по-голямата площ, без да даде обяснение. Вече не е валиден и аргументът на вицепремиера Валери Симеонов, че ще се увеличи "двойно" концесионната такса - изчисленията показаха едва 30%. В сряда във фейсбук министърът Димов заяви, че анализът на концесионния договор ще се извърши според разпоредбите на влезлия в сила от 1 януари нов Закон за концесиите. Депутати, включително от мнозинството, смятат, че промененият план за Пирин е повод за обявяване на тръжна процедура за нова концесия.

Има ли екологичен проблем да се построи втори лифт

Вероятно при строителството ще бъде засегната част от гората в парка и е възможно да бъдат отсечени вековни дървета. Според инвеститора "Юлен" за всяко отсечено дърво ще бъдат посадени пет млади, което е нерелевантно по отношение на защитата на ЮНЕСКО. Нено Димов заяви, че точният обем на компенсаторните механизми ще бъде определен след еко оценка. Той не изключи да пострадат вековни дървета, но остави отговорността на експертния съвет, който да оцени направения ОВОС. Със сигурност лифтът е по-екологично средство за превоз на скиорите и туристите в сравнение с автомобилите, които пъплят към Шилигарника. Но по-голямата еко заплаха идва от развързването на строителството - и в Банско, и на нови писти, заради които ще се поискат и още нови лифтове.

На колко процента от парка ще се строи

Според Нено Димов на 2% от територията на парка над Банско и 0.6% над Добринище ще могат да се строят спортни съоръжения. В останалите разрешени зони ще могат да се правят само водохващания за питейни нужди. Но в текста на плана не пише "за питейни нужди". Остава неясно дали ще могат да се правят езера, откъдето да се черпи вода за производството на изкуствен сняг. (Освен това не е известно селищата в Пирин да са изпитвали остра нужда от нови водохващания.) Обичайната практика е в сградата на лифт станцията (особено когато е по-голяма като тази за кабинков лифт) да се изграждат ресторанти или кафенета.

Каква е разликата между Пирин и Алпите

Когато в Австрия или Швейцария са били изграждани ски курортите, условията са били напълно различни. Сегашната законодателната рамка на европейско ниво не е съществувала преди 50 или 100 години, затова не може да се прави сравнение с построеното преди половин век и изискванията към усвояването на планината днес. Отделен е въпросът, че като територия планинските масиви в тези държави са несравнимо по-големи и е естествено километражът писти в тях да е много по-голям. Но основният въпрос с поглед към бъдещето е глобалното затопляне, изместващо пояса със сняг в планините на по-голяма височина, скъсяването на сезона и необходимостта от правилна преценка дали ски курорти под 2000 м надморска височина имат бъдеще.

Само "зелените" ли протестират

Не. Проблемът е и обществен, тъй като става въпрос за опазване на национално богатство, затова в протестите не участват само представители на зелените организации. Така беше и през 2012 г., когато бяха приети промените в Закона за горите отново със силно съмнение, че са в услуга на същите инвеститори в ски курорти. Протестите тогава, които родиха неформалната общност "Орлов мост", обединиха много по-широк кръг от участници заради усещането, че държавата нарушава правилата в услуга на определени интереси.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат 1 Вечерни новини: Задържан зам.-министър на екологията в акция за отпадъци, още корона ограничения падат

И още: Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов за апартамента от "Артекс", Китай затяга хватката над Хонконг

28 май 2020, 855 прочитания

Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев Прокуратурата обвинява зам.-министър, близък до Валентин Златев

Според разследващите арестуваният Красимир Живков е участвал в схеми за внос и износ на отпадъци

28 май 2020, 1441 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Данаил Папазов придоби "ТЕЦ Варна" с 24 млн. евро кредит от ПИБ

В ръководството е влязла и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10