Защо насилието срещу жени в България ще остане ненаказано

Ратификацията на Истанбулската конвенция изглежда все по-малко вероятна

Преди около две години на бул. "Витоша" в центъра на София се проведе кампания "Извърви километър в нейните обувки", която имаше за цел да привлече общественото внимание върху насилието над жени
Преди около две години на бул. "Витоша" в центъра на София се проведе кампания "Извърви километър в нейните обувки", която имаше за цел да привлече общественото внимание върху насилието над жени    ©  Юлия Лазарова
Преди около две години на бул. "Витоша" в центъра на София се проведе кампания "Извърви километър в нейните обувки", която имаше за цел да привлече общественото внимание върху насилието над жени
Преди около две години на бул. "Витоша" в центъра на София се проведе кампания "Извърви километър в нейните обувки", която имаше за цел да привлече общественото внимание върху насилието над жени    ©  Юлия Лазарова

Ден след като в сряда правителството, макар и разделено, прие проект на закон за ратификация на Истанбулската конвенция, която предвижда мерки срещу насилието срещу жени, все по-очевидно става, че той няма да мине в Народното събрание.

Още в сряда вечерта ръководството на БСП разпространи позиция срещу ратифицирането на конвенцията с абсолютно същите опорни точки, към които се придържат националистите във властта. Така периметърът на възможните поддръжници на конвенцията в парламента съществено се стеснява. На първо място, това са депутатите от ГЕРБ, макар че е съмнително доколко единни ще са те, тъй като сред самите управляващи има разделение по темата. Вече стана известно, че при гласуването в Министерския съвет против конвенцията са били не само министрите от квотата на патриотите, но и трима от министрите на ГЕРБ - министърът на транспорта Ивайло Московски, на финансите Владислав Горанов и на здравеопазването Кирил Ананиев. От патриотите срещу документа са били вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и Нено Димов на екологията и Емил Караниколов на икономиката. Последният осми министър в тази група засега не е известен, но той очевидно също е на ГЕРБ.

В Народното събрание средите, от които най-голямата парламентарна група може да търси подкрепа остават депутатите на ДПС и Воля. До този момент от тяхна страна няма реакции.

БСП, СДС и патриотите в един глас

Докато позицията на ВМРО, а заедно с това и на останалите от "Обединени патриоти" не е изненадваща, тъй като беше разпространена в дните около Коледа, становището на ръководството на социалистическата партия шокира дори и част от партийните членове. В сряда вечерта лидерът Корнелия Нинова разпространи в социалната мрежа решение на Изпълнителното бюро, че конвенцията не следва да бъде ратифицирана. "Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", гласи позицията на "Позитано" 20. От БСП се позовават на това, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа не е одобрил документа с консенсус, а пък от май 2011 г. досега той е ратифициран от 28 от всичките 47 държави - членки на организацията, както и от 17 от всичките 28 от ЕС. Ръководството на БСП твърди, че решението на кабинета разделя обществото, предлага теми, които създават напрежение и омраза. Социалистите настояват договорът да бъде изтеглен от парламента.

В същия ден вицепрезидентът и бивш депутат от БСП в европарламента Илияна Йотова, също в социалната мрежа, защити точно обратната позиция. Тя припомни, че е работила за приемането на конвенцията и дори е организирала конференция по темата. "Честно казано, не разбрах откъде тръгна фалшивата новина за "признаване на трети пол" и т.н., но всеки, който си е направил труда да прочете текста, е видял, че там такова нещо не съществува", пише Йотова.

"Надявам се всички жени - жертви на насилие, да се осмелят да се опълчат срещу насилниците си, защото вече ще знаят, че държавата им ги подкрепя и има към кого да се обърнат. Дори и само това да е постигнато с подписването на конвенцията, е огромна стъпка за нашето общество", коментира вицепрезидентът.

Междувременно в групи на привърженици на БСП започнаха дискусии по решението на ръководството. Младежи припомнят, че са правили кампании срещу насилието върху жени, раздавали листовки и т.н. "Как е възможно по тази тема да сме ветропоказатели", се казва в един от коментарите. Юристи пък напомнят, че е имало и елегантен изход от казуса - като се ратифицира с резерви, ако толкова някои от текстовете притесняват политиците. Позицията на левицата е със сигурност прибързана, без широки консултации дори в рамките на БСП, по-скоро плод на стремежа да се налучкат преобладаващи обществени настроения, отколкото сериозно аргументирано становище.

Същинският проблем в едностранния публичен дебат досега, е, че аргументите срещу конвенцията просто не са верни, те са фалшива новина. Същевременно те се преповтарят от министри, депутати и даже в позиции на цели партии, и стават основа за политики. Срещу Истанбулската конвенция се обявиха и от СДС, както и лично лидерът Божидар Лукарски, бившият министър на здравеопазването от Реформаторския блок Петър Москов, православни организации. Мотивите им звучат като под индиго, само Лукарски се отличава с "оригиналност" на съображенията: заради Истанбулската конвенция спортистките жени щели да бъдат дискриминирани, когато се състезават с мъже, а когато една жена кандидатства за работа, можело да бъде изместена от мъж, преоблечен като жена (!). Подобни съображения трудно могат да бъдат обяснени само с очевидния факт, че Лукарски не е чел конвенцията, нужно е нещо повече.

Министерството на правосъдието работи по законодателни промени, но не за гей бракове

Конвенцията не говори нито за еднополови бракове, нито за трети пол, нито за изучаване на хомосексуалност, тя не налага промени в конституцията, нито приемане на бежанци заради тяхната сексуалност, категорична е Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието, работила по проекта за ратификация досега (вижте цялата й позиция в карето най-отдолу). В момента в Министерството на правосъдието се работи по два пакета законопроекти за промяна в наказателноправната и гражданскоправната сфера, без които конвенцията, дори да бъде ратифицирана, ще остане само лист хартия. Предвиждат се промени например в Закона за защита от домашното насилие, където да се разшири закрилата и за насилие, основано на пола, независимо дали е осъществено в семейството или извън него. Така мерките, предвидени за защита от домашно насилие, ще бъдат предвидени и за жени, пострадали от насилие само защото са жени.

Едно-единствено изменение в Семейния кодекс се предвижда – при решаване на въпроси, възникващи при развод на родителите, трябва да се вземат предвид, ако има данни за насилие над жени, макар и да не е домашно насилие. В Закона за правната помощ се въвежда право на правна помощ в тези случаи. В наказателното право се предлага дефиниция за преследване, както и инкриминиране на всички форми на системно преследване и др.

Показателно е, че тълкуванията, които експертната общност прави на конвенцията, са съвсем различни от тези на опонентите й.

Според бившия съдия в Страсбургот България Здравка Калайджиева конвенцията по никакъв начин не противоречи на конституцията, не налага трети пол, не говори за еднополов брак, тя просто има друг предмет - защита от насилие, основано на пол.

"Целта на конвенцията не е да даде различно от традиционното в едно общество определение на понятието жена, а да предотврати, преодолее и накаже насилието и насилствено наложените стереотипи за ролята на жената в обществото. От становището на някои политици излиза, че те по принцип подкрепят мерките срещу насилието спрямо жените в семейства от традиционния смисъл, но не възразяват срещу насилието в не толкова традиционните двойки. Аз нямам нищо против съжителството на хората според техните предпочитания, имам против насилието в тези съжителства. А дали ни харесват или не, еднополовите двойки съществуват, но не за тях става дума в конвенцията и нито законът, нито БПЦ са в състояние да ги забранят, защото те фактически съществуват. А че България има проблем с насилието срещу жени, е факт, известен отдавна", коментира Калайджиева пред "Капитал".

"С всеки ден, в който ратификацията на Истанбулската конвенция се отлага, се застрашава животът на хиляди българки. И сме безкрайно учудени, че именно патриотична партия подлага на риск живота на българските жени и момичета, а лява партия отказва да подкрепи интересите на потиснатите и да работи за решаване на неравенствата." Това е записано в позиция на Българския фонд за жените, в която се прави анализ на конвенцията. В позицията се казва, че никъде в целите на конвенцията "не се споменава "трети пол" (каквото и да разбират под него противниците на конвенцията), нито "въвеждане на гей бракове".

Десислава Ахладова, заместник-министър на правосъдието:

Конвенцията не говори нито за еднополови бракове, нито за трети пол, нито за изучаване на хомосексуалност


Когато се прави опит да се тълкува конвенцията, освен самата нея е добре да се прочете и обяснителният доклад, който я придружава, защото той дава пояснение какво са имали предвид по всеки от нейните текстове, когато са я приемали. Тълкуването на конвенцията трябва винаги да се прави във връзка с обяснителния доклад.

В тази връзка най-общо три групи принципни притеснения бяха изразени срещу конвенцията в досегашните изявления. На първо място е опасението, че ратификацията ще доведе до промяна в конституцията по отношение на дефиницията за брак и съответно до регламентиране на еднополовите бракове. В обяснителния доклад, придружаващ конвенцията, много ясно е посочено, че терминът пол, използван в дефиницията на конвенцията, не е предназначен да замести термина жени и мъже, които се използват в документа. Той има значение на стереотипи на пола, по-точно стереотипи, свързани с пола, т.е. ролята на жената единствено като домакиня и майка например, и обратно – само мъжът е този, който ще изхранва семейството, човекът, комуто е присъщо агресивното поведение. Никъде в конвенцията не се говори зае еднополови бракове, няма и една дума.

Друг е въпросът, че ако някои депутати имат съмнения в тази насока, конвенцията може да се ратифицира с придружителна декларация, че конституцията няма да бъде променяна. Международните договори имат приоритет пред вътрешното законодателство, но не и пред конституцията.

На второ място, притеснения бяха изразени по отношение на включването в учебния материал на стереотипните роли на пола. Тук не става въпрос за сексуалност, а за насърчаване на равенството на половете, взаимното уважение, междуличностните отношения, доколкото превенцията на насилието трябва да започва в най-ранна детска възраст, като се обяснява на децата за равенството между мъжа и жената и че едно момиче в никакъв случай не е по-непълноценно от едно момче. Още повече че конвенцията по отношение на учебня материал няма задължителен характер, на държавата е оставено да прецени какъв учебен материал да включи за да насърчи равенството на половете и да намали рисковете от насилие сред подрастващите. Този текст няма нищо общо с изучаването на хомосексуалност, травестизъм и др.

На трето място, обвързването на статута на бежанец с особеностите на пола. Тук става въпрос основно, че когато една жена е преследвана в съответната държава – било защото не иска да бъде обрязана или да сключи брак насила, или защото е подлагана на друго насилие, тя може да поиска такъв статут. Държавата може да предостави такъв статут, като прецени всеки индивидуален случай - според степента и вида на заплахата и ценностите, които тя засяга. Става въпрос предимно за жени бежанци от арабски и африкански страни. Това има предвид конвенцията, която по принцип е за защита на жени от насилие.