Смущения в БНТ

След смяната на ръководството държавната телевизия излъчи няколко негативни сигнала

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Някога, когато телевизията се приемаше само с антена, беше обичайно сигналът ѝ от време на време да отслабва - в картината се появяваха смущения, а звукът започваше да "пращи". Сега, след избора на Константин Каменаров за генерален директор, един след друг започнаха да се появяват смущаващи сигнали, които карат образа на БНТ да премигва и все повече хора да си задават въпроса какво става там. Първо в управителния съвет на БНТ бяха назначени хора, свързани с TV7 от времето на Цветан Василев или в отделни моменти свързвани с интересите на Делян Пеевски. След това в обществената телевизия беше назначен Емил Кошлуков...

Нов повод много хора да се запитат "Какво се случва в БНТ" се появи точно преди Коледа. Тогава от телевизията си тръгна директорът на новините Константин Кисимов. Той заемаше този пост едва два месеца.

Решението му да се откаже от позицията е неочаквано, защото той влезе в нюзрума на "Сан Стефано" 29 след личната покана на генералния директор Константин Каменаров. Запознатите с биографията и на двамата отлично знаят, че освен професията ги свързва и дългогодишно приятелство. Нито БНТ, нито самият Кисимов пожелаха да коментират какви са мотивите за напускането на директора на една от най-важните дирекции в медиата - "Информация".

При липсващите отговори от обществената телевизия в публичното пространство остават само смущаващи предположения, които никой не опроверга. Едното от тях е, че е имало опит за влияние върху работата на дирекция "Информация", и това е довело до оставката на Кисимов, а другото е несъгласието му с назначаването на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1. Като такъв той ще има отношение и към работата на дирекция "Информация".

Назначенията (и напусканията) обаче не са единственият повод за притеснение.

Има ли забранени теми в БНТ?

В края на ноември 2017 г. природозащитникът Тома Белев написа: "Жалко, че Референдум се/ги отказаха от темата за втората кабинка на Пирин утре, че досега само министри говорят по темата в БНТ и се чува само тяхната теза." Това беше първият сигнал, че обществената телевизия се е отказала от свободното обсъждане на спорната тема. Няколко дни по-късно самата телевизия се издаде, че наистина е била подготвена подобна тема, но е била свалена. На 13 декември в централната емисия новини "По света и у нас" бе излъчен репортаж за изграждането на втори лифт в Банско. В него обективно бяха отразени различните гледни точки. След финала на репортажа водещите в студиото съобщиха резултати от социологическо проучване на "Алфа рисърч" за предаването "Референдум", направено на 27 ноември. Проверка на сайта на БНТ показва, че предаване "Референдум" по темата Банско е нямало. Вместо това е било излъчено с тема "Има ли нужда от реформи в здравеопазването".

Случаят с "Референдум" и Банско не беше единственият притеснителен сигнал. На 30.11 председателят на движение "Да, България" Христо Иванов поиска временна анкетна комисия да разследва информацията на Турската служба за борба с организираната престъпност за участие на "Булгартабак" в контрабанден канал за цигари на територията на Турция и Близкия изток. Иванов поиска още и проверка как е приватизирано предприятието. БНТ нямат в архива си такава новина. И bTV, и Нова тв съобщават накратко за събитието. bTV отразява в новините акцията на "Да, България", когато поставят надпис на фирмената сграда в София.

На 5.12 Христо Иванов обяви във фейсбук профила си, че е бил поканен да гостува в сутрешния блок на обществената телевизия по темата "Булгартабак", но от БНТ са отменили поканата. За медиите от PR отдела на БНТ обясниха, че участието не е отменено, а е отложено, като причината е други, по-важни теми. Според цитат в онлайн изданието offnews e договорено участието му да се състои в друг удобен за него ден. Допълнението към това обяснение е, че БНТ спазва принципа на редакционна независимост при избора на актуални и значими теми.

Управленски маниер

Още от времето на конкурса за нов генерален директор на БНТ, проведен през лятото, към Константин Каменаров имаше подозрения, че е представител на статуквото, защото по време на цялото състезание голямото неизвестно беше не кой ще представи по-добра концепция, а кой ще бъде предпочетен от ГЕРБ. Политическото влияние върху СЕМ, а и върху БНТ, е лесно за обяснение. Членовете на съвета се избират или назначават от политици, а телевизията получава огромна част от финансирането си директно от държавния бюджет. И въпреки че конкурсът приключи с нов шеф на БНТ, опитите да се говори за истинските проблеми на обществената телевизия бяха малко.

Държавната телевизия винаги е била зависима от властта, но в случая притеснението е по-голямо от това. Въпросът сега е дали управляващите не са подарили БНТ на присъдружната си олигархия.

Първата подозрителна стъпка на Константин Каменаров бе изборът му на управителен съвет. Трима от неговите четирима членове са имали нещо общо с медийните интереси на Пеевски.

Втората стъпка - най-видимият кандидат на статуквото - Емил Кошлуков, не беше избран за генерален директор, но затова пък пое управлението на основната програма на телевизията БНТ1. В коридорите на "Сан Стефано" тези дни усилено се коментира, че до средата на януари предстои да бъде представена нова програмна схема за основния канал БНТ1.

Друг показателен факт от изминалите месеци, че новият генерален директор не иска да се конфронтира с властта, е, че Каменаров не коментира по никакъв начин ултиматума на Валери Симеонов, който беше насочен и срещу БНТ. В края на миналата година вицепремиерът Валери Симеонов обвини националните медии - БНР, БНТ, "Нова тв" и bTV, че водят "мащабна организирана клеветническа кампания" срещу него. Той ги заплаши със съд и им постави срок до 24 часа да му се извинят. В позиция, разпространена в петък привечер от правителствената информационна служба, Симеонов говори за "скърцащи със зъби от злоба журналистки", "медийни кукловоди" и "медийни недоброжелатели" и обвинява националните телевизии, че не са отразили мнението му по случая със заплахите към журналиста Виктор Николаев.

Журналисти от БНТ, с които "Капитал" разговаря, обясниха, че директорът на телевизията им е обърнал внимание, че не е препоръчително да ходят на протеста пред Министерския съвет, който Асоциацията на европейските журналисти организира през октомври в защита на свободата на словото, "защото това може да им попречи да отразят обективно казуса Виктор Николаев - Валери Симеонов".

Според преподавателката в журналистическия факултет на Софийския университет Жана Попова, сигналът, който БНТ даде досега, е тревожен най-вече за това какво Каменаров има като вменен дълг да стори с миналото на медиите. "Има един много ясен сигнал, който управлението на Константин Каменаров и избраният от него УС дават – "перат" биографиите на някои от хората там и особено силно на ТВ7, като я легитимират като "частна" телевизия, а не като телевизия с много специфична собственост, в която едни пари превръщаха журналистиката в безсмислие", категорична е Попова.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


15 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Точна статия. Уви!

 • 2
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Октоподът стяга примката около медиите.

 • 3
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  Настоящият мениджмънт активно се старае да заличи успехите и качествената програма и журналистика, постигнати по времето на Вяра Анкова (поне аз последните няколко години предпочитах новините и програмите на БНТ). Изключителни професионалисти. След напускането й, един по един читавите започнаха да напускат. Днес разбрах и за Аделина Радева. Жалко! Дано пренесат и запазят в Нова същата етика и професионализъм.

 • 4
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  В Бълхария бяха останали 3 национални институции - БНТ, БНР и БТА. След смяната на Вяра Анкова и Севда Шишманова, БНТ беше превзета от ГЪРБавата олигархия и Д(П)Сарското задкулисие. Коко Каменаро и Кошлука-Боклука са филтри на статуквото и промяната е видна в новините, предаванията и поведението на журналистите. Свободата на словото все още го има в БНР, но и там цензурата започна с Деконструкция на Пешо Волгата, Калина Алена и Божаната Чайковски, и ще обхване всички според страховете на Силвия Великова. За БТА филтъра е прикрит, че новините са платени и масово недостъпни, но се промъкват пиперливи анализи, публикувани от други медии, абонирани за съдържанание от агенцията. Мъглата обгръща последните национални бастиони на истината, после ще останат само частните Капитала, Бивола и Жабата, но те се движат от определени хора, които статуквото може да ликвидира, както се случи с журналистката в Малта.

 • kdo52372883

  Мдаа... тлъстото дуо ББ-ДП наднича зад тези кадрови рокади в БНТ. На когото трябва са пратили "много поздрави" и са пожелали "професионални успехи". Който слушка властта ще папка - а който не, ще го натирим вън от клуба на шкембетата!

  Така че новата програмна "политика" на БНТ може да бъде описана с две думи прости - "рахат за Вожда". Прости - щото нали и той, и ние сме прости. Рахат по време на гостуването на западните гости в #Територията - а защо не и след това. За да "не се изложим пред чужденците". Макар че вече се изложихме, а ще го правим и занапред, по всичко личи. Така че, май е по-добре да говорим не за европредседателство, а за евроизлагателство. Амин.

  Иначе БНТ има един кардинален проблем - и той е, че се финансира от властта (бюджета). При един модел, при който ние гражданите ги финансираме директно (да речем, 100 лева 'ставка' на година), много от тези проблеми нямаше да ги има. Просто е, да кажем пак. Поради което и Простият го разбира - и няма да позволи да се случи, можете да сте сигурни.

  Иначе, напоследък кадри от БНТ мигрират към Нова. Дано от това поне да има положителен ефект. Предстои да видим... и то скоро.

 • 6
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  ау... уплашени сте , че БНТ нема да излъчва толкова често видните философи кат лайнов или платените неща на деос?

 • 7
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Това, че БНТ са сменили предаването "Референдум" и не са отразили вандалската проява на "Да, България" не ме притеснява, но изборът на Кошлуков и рокадите на различни нива може наистина да са сигнал за нещо неприятно, което се случва там. Дано не е така...

 • 8
  uys1511761111541407 avatar :-?
  Emil Dimov

  Смущения в БНТ?!

  След смяната на ръководството държавната телевизия излъчи няколко негативни сигнала. Да и какво ще последва след това? Едно голямо НИЩО!!!!

 • 9
  obc34546234 avatar :-|
  ndb

  Ако някой е очаквал БНТ да бъде овладяна от хипстъри и протестърчета, и зеленясали талибани много се е объркал. Много ясно, че от БНТ се очаква да са проправителствени.

  Тоя пък ристю, поредния неадекватник, да си измисля някакви драми и скандали, и се очаква БНТ да му раздухва измишльотините ли? Че БНТ да не е вестник Шок. Тея протестърчета съвсем през просото я подкараха, все сме им длъжни нещо, понеже били умни и красиви може би. Наглеци!

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Оле, как веднага се нароиха тролове срещу единствената анти-статукво партия в България!!

  Хора, не виждате ли, че Христо Иванов е единственото, което плаши властта в момента?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България