София ще ремонтира три тунела и един булевард

Общината търси изпълнители за тунелите под НДК, по бул. "Царица Йоана" и по бул. "Панчо Владигеров", както и за рехабилитация на бул. "Пенчо Славейков"

През 2018 г. Столичната община ще ремонтира тунела под Националния дворец на културата (НДК) и тунела по бул. "Царица Йоана" край Западен парк, както и булевард "Пенчо Славейков" и транспортния тунел по бул. "Панчо Владигеров" в посока квартал "Обеля". Това става явно от обществена поръчка, публикувана в края на седмицата.

Общият бюджет за всички ремонти е 11 млн. лв. Най-голям дял от него е отделен за рехабилитацията на отсечката от 460 м в тунела под НДК - 4.3 млн. лв. Съоръжението е в критично състояние от години - липсва отводняване, както и работеща вентилационна система. През лятото на 2017 г. Столичната община обсъждаше шест различни варианта как да бъде организирано движението в района. От няколко години по бул. "Генерал Тотлебен" минава трамвайно трасе, срещу което има множество жалби от живеещите наоколо и вероятно ще трябва да бъде преместено. Същевременно беше спрян трамвай №6, който използваше отделно трасе в тунела под НДК, за което трябва да бъде открито ново предназначение. Засега общината няма избрано решение за това как трябва да изглежда организацията на движението в този район.

Ремонтът на тунела по бул. "Царица Йоана" трябва да струва до 3.5 млн. лв. Той също е в критично състояние, с пукнатини, корозия и течове, вентилацията не работи от години, а електрическата система и осветителните тела са в лошо състояние.

Ще бъдат ремонтирани и 1000 м от бул. "Пенчо Славейков" за 2.6 млн. лева, а за тунела по бул. "Панчо Владигеров" са отделени 74 хил. лева. Общината събира оферти от строителни фирми до 12 февруари. Всички обекти трябва да бъдат завършени до края на 2020 г.