Газът по "Турски поток" тръгва до края на следващата година

Дотогава трябва да има решение откъде ще минава горивото за Европа

България преговаря част от количествата от "Турски поток" за Европа да минават през наша територия
България преговаря част от количествата от "Турски поток" за Европа да минават през наша територия    ©  Юлия Лазарова
България преговаря част от количествата от "Турски поток" за Европа да минават през наша територия
България преговаря част от количествата от "Турски поток" за Европа да минават през наша територия    ©  Юлия Лазарова

Първата тръба на газопровода "Турски поток" ще излезе през май тази година на черноморския бряг до градчето Къйъкьой (Мидия) и трябва да започне да доставя газ до края на 2019 г. Това съобщи в ексклузивно интервю за Анадолската агенция говорителят на компанията South Stream Transport B.V., ръководеща проекта, Сандер ван Рустелар. Полагането на тръбата от кораба Pioneering Spirit върви по-бързо от планираното, добави той.

Първо за Турция

Газът, който ще тече по първата тръба, е предназначен за турския пазар. Монтирането на втората тръба, по която трябва да се доставя газ за Европа, се очаква да започне през третото тримесечие на тази година. Все още няма яснота закъде ще бъде насочен газът от втората тръба, като по думите на Рустелар решение за това трябва да бъде взето, преди да започнат доставките за Турция в края на следващата година.

През 2019 г. изтича 10-годишният газов договор между Украйна и Русия и ако двете страни, които и без това са с обтегнати отношения и заради конфликта в Източна Украйна, подкрепян от Москва, не се споразумеят, има опасност за България и Турция преносът през украинска и румънска територия да спре.

Руската компания "Газпром", която е собственик на South Stream Transport, смята, че данните за вноса на Балканите и Централна Европа през 11-те месеца на 2017 г. потвърждава необходимостта от проекта. Увеличението за България е с 6.8%, за Гърция - с 11.6%, за Сърбия - с 22.3%, и за Унгария - с 20.4%.

Преговори

От българска страна се водят преговори с "Газпром" част от количествата, предназначени за Европа, да минават през нашата територия. През ноември миналата година "Булгартрансгаз" започна предварително проучване за газопровод от турската до сръбската граница, а в средата на декември премиерът Бойко Борисов обяви, че връзката с турската газопреносна мрежа ще е готова през юли 2018 г. В средата на миналата година пък стана ясно, че "Булгартрансгаз" преговаря със "Сърбиягаз" за изграждане на напълно нова газова връзка с капацитет 10-12 млрд. куб. метра годишно, която да може да задоволи евентуалните количества газ, които ще бъдат транспортирани за Европа.

Ако бъде построен, новият газопровод може да заработи от 2020 г., т.е. по същото време, когато се очаква да влезе в експлоатация първата тръба от "Турски поток".

"Преговорите с България и Гърция напредват добре и около проекта има позитивна атмосфера", допълва Рустелар пред Анадолската агенция. По думите му Сърбия и Унгария са заявили на правителствено равнище интерес да участват в европейското продължение на газопровода.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-|
  boby1945

  Ех да не беше дебелакът Фердо "отварял" войната със съюзниците на 13 06 2013..... Сега бай Бойко щеше да е щастлив, газопроводът щеше да "излиза" на наша територия...... ама един акъл, за къде по напред?

  Както и да е, пипат ГАЗПРОМ, яко пипат, не ръсят само приказки..... Следващият път премиерът да преценява по внимателно преди да се "отказва" от "Южен поток" под натиска на пенЦионирани сенатори на САЩ .......
  Същата глупост направи и правителството през 1996-97 година със строежа на "трета нитка"....... някои бавно учат, бързо загряват...!!! :-)

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  На 1.1.2020 трасето на Трансбалканския газопровод ще пресъхне. Газпром официално обяви през м.г., че няма да поднови договора за транзит към Европа и Румъния, България, Турция през Украйна. За заобикалянето й се построи Северен поток 1 и се преговаря за Северен поток 2. За да се захрани Турция, която сега получава руски газ през Трансбалканския газопровод се строи Турски поток. Втората му тръба, която би била за снабдяване на Гърция, България, БЮРМ, Сърбия, Италия би се реализирала, ако - както се изрази Путин - "има железобетонни гаранции от страна на ЕС". А такива все още няма. Няма и да има, защото Брюксел се гъне на натиска на САЩ.
  Единствената възможност за БГ тогава е да купува втечнен газ - американски/катарски/алжирски от Александруполис, за което Борисов вече се подоговори с Ципрас. Проблемът е, че той е с около 50% по-скъп от руския тръбопроводен.
  Но на кого му пука - крайният потребител ще плаща...
  Е, има и едно положително нещо - тогава топлофикациите вече определено ще фалират, защото никой няма да им плаща.

 • 3
  klavdyi avatar :-|
  Клавдий

  Бай Тиква затова беше през уикенда в Турция, за да направи ибрик на Ердоган,защото Европедофилите се омазаха с политиката (диктувана от САЩ) срещу Турция и Русия и сега търсят начин да замажат положението.Естествено нямат топки и затова нашата подлога е там,да моли за прошка и да целува ръка,щото без газ и без добри икономически връзки сме ЗАГУБЕНИ.
  Нашето правителство е по-марионетно и от това през 1918-1922.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не я мислете България, тя "консумира" някакви си мижави 3 млрд.нм3/година, все ще намерят от къде да доставят...... :-) не мислете и Гърция, БЮРМ, Сърбия и те едва "дишат" на темата газ, виж Италия, друга песен, за нея ще трябва да се поборят!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход