Началото на новата сесия: Вот и вето

Правната комисия ще обсъжда президентското вето на антикорупционния закон в сряда

Първото заседание на парламента за новата сесия ще бъде в четвъртък
Първото заседание на парламента за новата сесия ще бъде в четвъртък    ©  Анелия Николова
Първото заседание на парламента за новата сесия ще бъде в четвъртък
Първото заседание на парламента за новата сесия ще бъде в четвъртък    ©  Анелия Николова

С две ключови гласувания ще започне новата сесия на Народното събрание, чието първо заседание след коледната ваканция е насрочено за този четвъртък. Едното е ветото на президента Румен Радев върху приетия от парламента Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, а другото - очакваният вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който опозицията от БСП обеща да внесе на 17 януари.

Спорният антикорупционен закон беше приет окончателно от депутатите малко преди началото на ваканцията им като против текстовете му се обявиха единствено от БСП. Със закона се създава нов орган - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който трябва да обедини три същестуваващи до този момент структури - комисията за отнемане на имуществото, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и една от дирекциите в ДАНС. Новият мегаорган ще се състои от петима души - председател, зам.-председател и трима членове. Всички ще се избират от парламента, като тримата членове ще се предлагат от вече избрания председател на КПКОНПИ. Друга особеност е, че новата комисия ще може да иска прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

На поправителен

В началото на миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето върху антикорупционния закон. Един от мотивите на държавния глава е, че "има опасност от политически назначения в новия орган". Радев счита, че обединението на трите структури в единен орган е "механично" и това създава опасност от блокиране на работата срещу корупцията. Дъжавният глава предупреждава и за възможни злоупотреби със СРС. Според него липсват защита на подателите на сигнали за корупция до комисията, както и точни критерии за отнемане на незаконно придобито имущество.

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) нарече в интервю за БНР в понеделник мотивите на Радев за ветото "политически, маскирани с правни аргументи". В сряда правната комисия ще обсъжда върнатия от президента антикорупционен закон като според Кирилов е възможно ветото да бъде разгледано в пленарната зала още тази седмица. Зад закона стоят депутатите от мнозинството от ГЕРБ и "Обединените патриоти". От ДПС също казват, че към този момент не са си променили позицията и няма да подкрепят президентското вето. За преодоляването на ветото са необходими 121 гласа.

Вот по време на европредседателството

От БСП са категорични, че на 17 януари ще внесат първия вот на недоверие срещу третото правителство на Борисов с основна тема "корупция". Тази седмица ще стане ясно дали социалистите ще бъдат подкрепени и от ДПС. Съмнения, че движението няма да участва във вота се появиха след разпространеното от пресцентъра на партията експозе на речта на почетния председател Ахмед Доган по време на новогодишното парти на партийния актив, в което той обяви сегашното правителство на Борисов за безалтернативно. "Доколкото разбирам, този вот на недоверие няма за цел да свали правителството, а само да го коригира и насърчи към позитивни дела. Добре, този акт може да се изтълкува и като рутинна демократична процедура. Но ако вотът на недоверие мине, какво правим? Има ли партия, която е готова да управлява страната след евентуални предсрочни избори? Моята преценка е, че няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата", каза Доган.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова тогава разчете думите му като нежелание на движението "за промяна на модела на управление", а искане просто за "смяна на патриотите с ДПС в правителството". "Не сме в предишната ситуация с 38 депутати, която налагаше да търсим гласове от ДПС. Очевидно оставаме единствената опозиция и алтернатива", посочи Нинова. Малко след това обаче председателят на движението Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще участва във вота на недоверие.

От ръководството на ДПС твърдят, че позицията им да подкрепят БСП остава непроменена и дори имат излъчена работна група, която да започне преговорите със социалистите по определянето на мотивите. В нея влизат зам.-председателите на парламентарната група на движението Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид. От ДПС обаче считат, темата "корупция" е доста обтекаема и ще настояват да бъдат конкретизирани сферите. Окончателно позицията на движението за вота на недоверие ще се решава на насроченото за сряда съвместно заседание на парламентараната група с централното оперативно бюро (тясното ръководство) на ДПС.

Дори и ДПС да подкрепи БСП, вотът едва ли ще мине. Социалистите се надяваха да привлекат депутатите от "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, но още при първите сондажи за това в началото на ноември м.г. той заяви, че няма да подкрепят вота на недоверие към правителството и ще се въздържат при гласуването.