Търсят се бързо концесионери за плажове в Несебър и Слънчев бряг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Търсят се бързо концесионери за плажове в Несебър и Слънчев бряг

Търсят се бързо концесионери за плажове в Несебър и Слънчев бряг

Министерство на туризма предлага четири плажа за 15 години, като събира оферти за месец

Деница Ватева
10378 прочитания

© Надежда Чипева


Министерство на туризма търси концесионери за два от най-атрактивните плажа по Черноморието - "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг". Бързо. Кандидатите за държат двата обекта за 15 години имат само месец за оферти, а държавата не прави никакъв маркетинг за разгласяване на търговете, за да се привлекат повече кандидати.

Пак на скорост в края на миналата година управляващите решиха точно за плажните концесии да не важат новите правила за концесиониране. А ресорният за туризма вицепремиер Валери Симеонов коментира - така големите плажовете ще продължат да отиват в силови групировки и близки до ДПС фирми (виж карето).

В публикуваните в последните дни обявления на туристическото министерство се търсят концесионери и за две по-малки ивици в Св. Влас и парка "Росенец", намиращи се в близост до хотел на Валентин Златев и обект, сочен като "лятна резиденция" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

За 15 години в Несебър и Слънчев бряг

През октомври правителството взе решение да се започнат процедури за концесиониране на четири плажа като в последните няколко дни туристическото министерство публикува и обявленията за тях. Сред тях са два от най-атрактивните плажа на Черноморието- "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг".

От предложения пакет най-висока цена се иска за плажа "Слънчев бряг-север". Според обявление в сайта на туристическото министерство, публикувано вчера, оферти за ивицата, която е с площ от над 147 хил. кв.м., ще се събират до 9 февруари. Концесията на плажа е за 15 години като минималното концесионна такса на година е 1.375 млн. лв без ДДС. Гаранцията за участие в процедурата също е висока - над 962 хил. лв, се вижда от правителственото решение.

Кандидатите ще бъдат класирани по три критерия - по 40% тежест в крайната оценка ще имат предложеното годишно концесионно плащане и предложената най-ниска цена за шезлонг и чадър, а останалите 20% са за "предложение за инвестиции за подобряване на облика на плажа".

Другият атрактивен плаж - "Несебър-юг" с активна площ от над 57 хил. кв.м., също предстои да се отдаде на концесия за 15 години. Минималното концесионно възнаграждение за него е 247 хил. лв без ДДС на година, а документи също се подават в едномесечен срок.

Кандидатите за Несебър също ще бъдат отсявани по три критерия- по 45% тежест в крайната оценка имат предлаганата концесионна такса и най-ниската цена за чадър и шезлонг, а останалите 10% включват предложение за мерки за опазване на околната среда и защитените територии (сиви пясъчни дюни).

Зони с тъмни стопани

Около тези два плажа има няколко сюжета през последните години. През 2016 г. правителството развали договорите за концесии на стопанисващите ги фирми - "Сънинвест" за Слънчев бряг и "Сироко" за Несебър заради системни нарушения, а впоследствие туристическият министър Николина Ангелкова дори съобщи, че компанията "Сънинвест" отказва да "предаде" доброволно плажа, заради което и са предприети стъпки по изземването му. Впоследствие в края на мандата на предходния кабинет на ГЕРБ за двете ивици бяха избрани наематели. Сключените тогава договори бяха с компанииите "Ауто фактор" за плажа в Несебър и "Булимпекс" за Слънчев бряг, а малко преди Коледа вицепремиерът Валери Симеонов свърза двете ивици с "ВИС" и "Маджо" в свое изявление във Фейсбук.

"Ауто фактор" според информация в Търговския регистър е собственост на Кирил Спасов, който е съдружник и в друга фирма с интереси в плажния бизнес - "Ирида 71", която държи още концесиите на ивиците "Какао бийч" в Слънчев бряг и "Хармани" в Созопол. Във въпросната фирма "Ирида 71" до 2012 г. собственост е имал и Радостин Бързанов, бивш телоохранител на братята Васил и Георги Илиеви.

Компанията "Буимпекс", която е наемател на плажа в Слънчев бряг е основана от покойния оръжеен търговец Младен Мутафчийски и е инвеститор в един от големите комплекси в района - "Хелена ризорт". В края на 2015 г. общото събрание на дружеството е взело решение да удвои уставния му капитал като в протокола е записано, че това е по предложение на акционера Младен Михалев, познат като Маджо, чиито дял е малко над 30%.

През лятото, в разгара на акциите срещу шума в морските курорти, Валери Симеонов съобщи в телевизионно интервю своеобразен "списък" с плажове, стопанисвани от лица, свързани с бившите силови групировки. Тогава той каза пред "Нова телевизия": "Сега ще ви кажа кой клати държавата през туризма. Наематели и концесионери на плажове: "Слънчев бряг-север" – Маджо; "Слънчев бряг-централен" – братя Маргини; "Слънчев бряг-юг" – Радо Слънцето; "Свети Влас" – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни; Обзор – плаж "Север" – братя Маргини; "Поморие-изток" – Радо Слънцето; "Поморие-юг" – братя Маргини, "Поморие-централен" – Маргините, Бургас – Северен плаж – Маргините." В контекста на това Симеонов уточни и че "с такова разпределение" на наемателите и концесионери на плажовете "какъв туризъм може да очакваме", и дори обяви, че се надява да се стигне до разваляне на договори.

Търгове за ивици до Ахмед Доган и Валентин Златев

Туристическото министерство сега търси концесионери и на още два по-малки плажа. На 3 януари е обявен конкурс за ивицата "Св. Влас- болницата", която е с активна площ от над 13 хил. кв.м. като наддаването започва при минимална концесионна такса от над 54 хил. лв без ДДС за 15 години. Срокът за подаване на оферти в тази процедура е до 6 февруари, а кандидатите ще бъдат класирани спрямо предлаганата концесионна такса (45%), най-ниската цена за чадър и шезлонг (45%) и предложение за подобряване на пешеходния достъп до ивицата (10%). До 2017 г. концесията за този плаж се държеше от дружеството "Тера тур сървиз", свързано с президента на "Лукойл България" Валентин Златев, но договорът изтече. "Тера тур сървиз" е инвеститор и в намиращия се на първа линия до плажа комплекс "Риу Хелиос Парадайз", построен на мястото на бившия белодробен санаториум в Св. Влас и има проект за строителство на втори обект в същия район.

За най-малкия плаж в настоящата процедура- "Росенец-север" наддаването също е един месец според обявлението на туристическото министерство, публикувано на 3 януари. Ивицата е с активна площ от 9200 кв.м като кандидатите ще трябва да плащат минимална концесионна такса от 8975 лв.

Освен концесионната такса и ниската цена за чадър и шезлонг, които имат по 40 на сто тежест в крайната оценка на класирането, критерий за избор на стопанин на този плаж се оказва и почистването. 20% от оценката на офертите ще бъде на база "предложение за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане", е записано в критериите.

Плаж "Росенец-север" се намира в едноименния парк край Бургас и през миналата година за него бе избран наемател чак от третия опит, независимо че имаше подадени оферти. Първоначално конкурса за наем бе спечелен от компанията "Томи-ар", която и в миналото е стопанисвала ивицата, но впоследствие тя се отказа от сключване на договор. Така туристическото министерство покани втория класиран с най-висока оферта- дружеството "Хермес-солар", което е инвеститор в намиращия се на около 200 метра от плажа частен имот върху нос Чукалята, който медийни разследвания определят като "лятна резиденция" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Тази фирма обаче също се отказва от сключване на договор, заради което е обявен нов конкурс в началото на май. Тогава за наемател е избрана компанията "Виста маре бийч", собственост на Росица Илчева, която е и единствената явила се. Сега ако туристическото министерство избере концесионер на плажа, договорът за наем ще бъде прекратен.

Ключова законова промяна преди търговете

Настоящите процедури за избор на концесионери са предшествани от законова промяна, направена в последните работни дни на Народното събрание преди коледните празници, която доведе както до спор в парламента, така и до гневна реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Тогава чрез поправка на второ четене в преходните и заключителни разпоредби на закона за ограничаване на административното регулиране председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) предложи, а депутати от ГЕРБ и ДПС подкрепиха текстове, според които се отлага с една година новия режим за концесиите на плажове, приет от парламента в закона за концесиите само месец по-рано. Така през 2018 г. процедурите за концесии остават в министерството на туризма, а не минават по общия ред за всички концесии. По време на гласуванията Кирилов мотивира предложението си с информацията, че има пет концесии в съдебна фаза и е редно старият режим да се запази. Приетото решение впоследствие доведе до гневна реакция на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. "Пак ни извъртяха. Депутатите от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.", написа Симеонов в официалния си профил във Фейсбук, твърдейки още, че по този начин ще продължи "по най-непрозрачен начин раздаването на по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки". Във въпросното изявление вицепремиерът казва, че "явно при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно регламентиран туризъм" и че "това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция". Изявлението на Симеонов завършва и с изброени 7-8 плажа, "равносметката" за които е, че са свързани с лица от бившите силови групировки и с ДПС. Сред въпросните плажове попадат и "Несебър-юг" и "Слънчев бряг- север", за които сега се търсят концесионери.

Министерство на туризма търси концесионери за два от най-атрактивните плажа по Черноморието - "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг". Бързо. Кандидатите за държат двата обекта за 15 години имат само месец за оферти, а държавата не прави никакъв маркетинг за разгласяване на търговете, за да се привлекат повече кандидати.

Пак на скорост в края на миналата година управляващите решиха точно за плажните концесии да не важат новите правила за концесиониране. А ресорният за туризма вицепремиер Валери Симеонов коментира - така големите плажовете ще продължат да отиват в силови групировки и близки до ДПС фирми (виж карето).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK