Строителството продължава да расте, макар и с по-бавен темп

Производството в добивната промишленост намалява, докато търговията в универсалните магазини отбелязва повишение

В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на годишна база.
В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на годишна база.    ©  Pixabay
В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на годишна база.
В строителството частният сектор води с повишение от 12.2% на годишна база.    ©  Pixabay

Строителството забавя темпа си на растеж до 7.9% през ноември, след като месец по-рано отчете рекорден за последните две години повишение от 10%. Двигателят на положителната тенденция остава сградното строителство - т.е. частният сектор, където ръстът е 12.2% спрямо година по-рано. Така ноември бележи десети пореден месец, през който изменението е в посока нагоре.

Същевременно гражданското строителство също расте, но активността е значително по-слаба. В сектора влизат предимно инфраструктурни проекти, а увеличението за месеца е едва 2.8% на годишна база. Продажбите на дребно също отбелязват лек ръст, но пък търговията с горива остава твърдо на отрицателна територия.

Според прогнозите на анализатори през предстоящата година строителната активност значително ще се повиши с усвояването на европейски средства, успоредно с което се очаква раздвижване в близките сектори като мебелното производство.

Преработващата промишленост е на плюс

Индексът на промишленото производство се забавя до 1.7% през ноември, предимно заради добивната промишленост. Докато преработващата индустрия продължава да е на плюс, макар и с леко забавяне, добивният сектор отбелязва отрицателна стойност от 7.4% спрямо година по-рано. Причината - добивът на въглища, където понижението е с 23.2%. Допълнително, подобно на предходните месеци, активността в производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ продължава да се свива - спадът е с 4.6% през ноември спрямо същия период на миналата година.

В преработващата промишленост значително подобрение отбелязва производството на превозни средства, без автомобили. Докато през октомври растежът беше 12.9%, през ноември секторът бележи годишно повишение от малко над 43%, което го прави и най-бързо растящия за месеца. В другия край на класацията е производството на цигари, където индексът е надолу - с 20.8% спрямо година по-рано.

Търговията запазва темпа си

Търговията на дребно също отбелязва повишение през ноември - от 3.8%, като така темпът остава без промяна спрямо отчетения през предходния месец. На преден план отново излиза търговията в неспециализирани магазини с разнообразни стоки с най-голям ръст за месеца (17%) - тук се включва дейността на универсалните магазини, които предлагат стоки като облекла, мебели, домакински уреди и други. От друга страна спад има само в един сектор - търговията на дребно с горива и смазочни материали, където понижението е 13.9% спрямо същия период на 2017 г.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход