Вечерни новини: Всички искат да строят пътя до Калотина, а световният ръст на икономиката може да е краткосрочен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Всички искат да строят пътя до Калотина, а световният ръст на икономиката може да е краткосрочен

Вечерни новини: Всички искат да строят пътя до Калотина, а световният ръст на икономиката може да е краткосрочен

И още: Протести вместо тържества при откриването на европредседателството; Брюксел може да обвърже спазването на закона с еврофондовете; данъците ще се плащат и без такси

Ани Коджаиванова
4917 прочитания

© Георги Кожухаров


Докато представители на Съюза на издателите в България обсъждаха на събитие отчайващото състояние на свободата на словото в България и предупреждаваха, че свободните медии може напълно да изчезнат, друга нелепа, но пък показателна история с цензура се разиграваше в информационното пространство. Оказа се, че билборд с протестно послание на полицейския синдикат към очакваната утре делегация за европредседателството е бил свален от стопанисващата го фирма. След намеса на премиера, разбира се, несправедливостта бе възстановена и на полицаите дори бе предложено да ползват "всички билбордове" и въобще "който каквото лошо има да каже, там може да си го сложи и да го каже!". Усетили раздразнението зад "демократичните" действия на премиера, синдикатите отказаха офертата - вероятно с надеждата, че исканията им за по-високи заплати ще бъдат удовлетоворени на насрочената за утре среща с Борисов. Кой каза, че няма свобода на словото?

НАЙ-ВАЖНОТО

Събитията, които променят България и света

Пътят до Сърбия: Тест за управляващите имат ли строителен фаворит

Търгът за скоростния път от София до Калотина събра 12 кандидата. Очаквано, голямата поръчка за над 250 млн. лв. привлече интереса на всички поизгладнели местни строителни компании. В листа на участниците за двете отсечки са "Хидрострой", ГБС, "Трейс", "Джи Пи", ПСТ и т.н. Ако държавата действа бързо с оценката на офертите и няма обжалвания, новите 21 км трябва да са готови през 2021 г.

Поръчката ще покаже дали третият кабинет на Борисов ще промени стила си на разпределяне на големите строителни търгове. Дотук действаше нещо като картел, в който управляващи и 5-6 големи компании предварително се разбираха кой кой голям обект ще спечели, а малкото останали кандидати се отстраняваха. Сега при пътя до Калотина участват всички, т.е. поне дотук фаворит няма.

Световната банка предупреди, че глобалният растеж може да е краткотраен

Глобалната икономика е отбелязала ръст от 3% през изминалата 2017 г., а очакванията са за поддържане на подобно ниво до 2020 г. включително. Това стана ясно от годишния доклад Global Economic Prospects за 2018 г. на Световната банка, който институцията публикува. Според анализа възстановяването на инвестициите, производството и търговията продължава, а развиващите се икономики, разчитащи на износа, се възползват от укрепващите цени на суровините.

Експертите на финансовата институция обаче предупреждават, че растежът може да бъде забавен от редица фактори като влошаващата се демография, липсата на инвестиции и затягането на паричните политики от страна на водещите централни банки. За България институцията потвърди очакванията си от есента - икономически растеж от 3.9% и 4% съответно през 2018 и 2019 г.

Вместо тържества европредседателството привлече протести

Денят на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС - четвъртък, 11 януари 2018 г., не се очертава като особено празничен. Двудневното посещение (11-12.01.) на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и комисарите ще премине със засилени мерки за сигурност, блокирани булеварди и забранени за коли зони в центъра.

Редом с това пък в рамките на деня се очаква да се проведат няколко демонстрации на полицаите в различни части на града (освен ако сутринта не се разберат с премиера Борисов), мирен протест в подкрепа на Истанбулската конвенция, както и протестът и контрапротестът срещу развитието на ски зоната в Банско и още няколко по-малки демонстрации. Събитията за Пирин ще бъдат най-мащабни и допълнително ще затруднят движението в града.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Депутатите в правната комисия отхвърлиха ветото върху антикорупционния закон

Ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон бе преодоляно от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Очаквано БСП подкрепиха връщането на закона, но това не бе достатъчно. До края на седмицата и парламентът се очаква да разгледа ветото на държавния глава и вероятно също ще го отхвърли.

Спорният антикорупционен закон бе приет окончателно от депутатите малко преди началото на ваканцията им. С него се създава нов мегаорган с опасно големи правомощия и малко гаранции срещу злоупотреба с тях и това бе остро критикувано от редица експертни организации. Ако и парламентът отхвърли ветото, Румен Радев най-вероятно ще сезира Конституционния съд, тъй като в мотивите си освен всичко друго многократно подчертава, че част от приетите разпоредби противоречат на основния закон.

Брюксел обмисля да обвърже върховенството на закона с еврофондовете

Европейската комисия обмисля обвързването на спазването на върховенството на закона в държавите от ЕС с осигуряването на фондове от общностния бюджет, съобщи на пресконференция еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от БТА. Той отбеляза, че има два подхода - за неспазване на върховенството на правото да следва отнемане на достъп до финансиране или, обратно, при силно застъпено върховенство на закона да бъдат осигурявани повече европейски средства за съответната страна. Решението ще стане известно след Великден, поясни еврокомисарят и добави, че за да бъде прието предложение по този въпрос, ще бъде необходимо "ясно мнозинство".

През последните месеци въпросът за върховенството на закона стана особено актуален, след като Полша прие серия от спорни реформи в съдебната система, с което принуди Европейската комисия да започне безпрецедентна наказателна процедура. Тя може да доведе до лишаването на Полша от право на глас в Съвета на ЕС.

Данни за мръсния въздух в реално време обеща екоагенцията, но след шест месеца

По-лесно достъпна и разбираема информацията за мръсния въздух, и то в реално време, а не с ден закъснение, както е в момента, обещават от Изпълнителната агенция по околна среда, но не сега, а след шест месеца. За 2018 г. е предвидена обществена поръчка за проект, с който данните за замърсяването с фини прахови частици от системата за мониторинг да се представя на населението веднага, казва директорът на агенцията в интервю за "Дневник". В момента тази информация се публикува като бюлетин с данните от последното денонощие, т.е. с ден закъснение и не е лесно откриваем на сайта. Същевременно данните, които подава агенцията към европейската карта за замърсяването на въздуха, са в реално време.

Проблемът с мръсния въздух в София е перманентен, а през зимата особено обострен заради масовото отопление с твърдо гориво и честите мъгли. В последните дни стойностите на фини прахови частици в града бяха над нивата почти четири последователни дни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Едно изречение новина, едно изречение коментар

От началото на февруари данъците ще могат да се плащат директно по банковата сметка на НАП в БНБ, без да се удържат такси. Данъците ще се плащат или чрез ПОС терминали в офисите на НАП, или през интернет в специално приложение с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Кодът се получава безплатно от офисите на НАП.

България ще подкрепи Полша, която обжалва по-строгите изисквания на ЕК към емисиите серен диоксид, азотни оксиди и живак във въздуха, реши кабинетът. България е една от най-засегнатите държави от новите правила. Ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва да поискат изключение за тях, като докажат, че разходите за намаляване на тези емисии многократно ще надвишат ползите за околната среда. Алтернативата е да спрат работа.

Във Франция шофьорите, които бъдат хванати да пишат съобщения или да говорят по мобилните си телефони, докато карат, ще бъдат временно лишени от книжка. През 2016 г. във всеки десети инцидент по пътищата е "бил замесен" мобилен телефон, уточни премиерът Едуар Филип. Освен това разрешената скорост по второкласните пътища се намалява от 90 на 80 км/ч.

Правителството на САЩ одобри продажбата на антибалистични ракети на Япония, за да се защитава тя срещу нарастващата ядрена и ракетна заплаха от страна на Северна Корея. Новината идва на фона на първите разговори между Северна Корея и Южна Корея за повече от две години в опит да разрешат кризата на Корейския полуостров, породена от севернокорейската ядрена програма.

Докато представители на Съюза на издателите в България обсъждаха на събитие отчайващото състояние на свободата на словото в България и предупреждаваха, че свободните медии може напълно да изчезнат, друга нелепа, но пък показателна история с цензура се разиграваше в информационното пространство. Оказа се, че билборд с протестно послание на полицейския синдикат към очакваната утре делегация за европредседателството е бил свален от стопанисващата го фирма. След намеса на премиера, разбира се, несправедливостта бе възстановена и на полицаите дори бе предложено да ползват "всички билбордове" и въобще "който каквото лошо има да каже, там може да си го сложи и да го каже!". Усетили раздразнението зад "демократичните" действия на премиера, синдикатите отказаха офертата - вероятно с надеждата, че исканията им за по-високи заплати ще бъдат удовлетоворени на насрочената за утре среща с Борисов. Кой каза, че няма свобода на словото?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK