Правната комисия отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон

Разглеждането на върнатия закон е включено и в дневния ред на парламента за тази седмица

Данаил Кирилов от ГЕРБ още миналата седмица бе сигурен, че депутатите ще успеят да отхвърлят ветото на президента
Данаил Кирилов от ГЕРБ още миналата седмица бе сигурен, че депутатите ще успеят да отхвърлят ветото на президента    ©  Анелия Николова
Данаил Кирилов от ГЕРБ още миналата седмица бе сигурен, че депутатите ще успеят да отхвърлят ветото на президента
Данаил Кирилов от ГЕРБ още миналата седмица бе сигурен, че депутатите ще успеят да отхвърлят ветото на президента    ©  Анелия Николова

Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон на извънредно заседание, което се проведе в сряда. "За" повторното приемане на закона бяха общо 10 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС. В подкрепа на ветото гласуваха единствено народните представители от БСП. От заседанието отсъства представителят на партия "Воля" в комисията.

Мотивите

На 2 януари президентът върна за повторно обсъждане приетия в края на декември миналата година от Народното събрание Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. В мотивите си държавният глава посочи, че обединението в един орган на досега съществуващи структури - Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), БОРКОР, една от дирекциите в ДАНС и отдел в Сметната палата, е "механично" и създава опасност от блокиране на работата срещу корупцията.

Радев посочи още и че има опасност от политически назначения в новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, защото нейният председател ще се избира от парламента. Той пък ще посочва членовете й, които депутатите ще одобряват. Според президента има опасност от "злоупотреба със СРС". Липсват и точни критерии за налагане на обезпечителни мерки и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Обсъждането на ветото на държавния глава в правната комисия преповтори дебата от пленарната зала при окончателното гласуване на текстовете на антикорупционния закон. Депутатите от БСП атакуваха философията на закона, а народните представители от мнозинството защитаваха необходимостта от него.

БСП: Да се вслушаме във ветото

Крум Зарков от БСП посочи, че от август тече спорът "що е то корупция, усещане ли е или явление", както и че няма нито една професионална организация или институция, която да е дала положително становище по закона. "Няма нищо ново в новия закон", каза Зарков. Според него 95% от органите, които ще се занимават със случаите на корупция, съществуват и сега. "Не е ясно с какво ще се занимава комисията за противодействие на корупцията, която се създава със закона, след като тя няма да има разследващи функции", каза Зарков, защитавайки тезата, че корупцията е само престъпление. Според него по тази причина не е ясно за какво тя ще ползва от даденото й правомощие да иска прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). "Когато има искане за СРС, съдът ще иска да знае за какво ще се използват те. Обикновено СРС се прилагат за събиране на веществени доказателства, но комисията няма право на това, защото няма разследващи функции", обясни Зарков.

По думите му по тази причина няма да сработи и възможността гражданите да подават сигнали за корупция до комисията. "Ако гражданин е подал сигнал за престъпление, комисията ще трябва да го препрати към прокуратурата, защото тя няма право да разследва", смята Зарков. Другото му притеснение е, че новият орган ще бъде поставен "в пълна зависимост" от парламентарното мнозинство, защото ⅓ от депутатите ще могат да поискат отзоваването на председателя му.

Накрая Зарков обобщи, че големият урок от ветото на президента е в последното изречение от мотивите на Радев за повторното връщане на закона. "Законът няма да постигне целите си", цитира той.

Според колегата му от БСП Явор Божанков не е направена предварителна оценка какъв ще е ефектът от обединението на трите органа в единна структура, нито има анализ как КОНПИ, КПУКИ и БОРКОР са работили досега.

На заседанието присъства председателят на правния съвет към президента проф. Емилия Друмева. Тя увери, че мотивите за ветото на президента са изготвени след "след внимателно проучване и анализ на международните практики". "Аргументите за ветото са юридически, а не политически", посочи тя.

Думите й бяха реплика към председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който в началото на седмицата в интервю обяви мотивите на президента за ветото за единствено "политически". Друмева не се спря конкретно по мотивите за връщането на закона, а предпочете да говори пред членовете на правната комисия за ветото като "възражение и инструмент за разделението на властите". Тя прочете и статистика колко пъти предшествениците на Румен Радев са се възползвали от правото на държавния глава да налага вето върху цял закон, приет от парламента. Желю Желев е правил това 15 пъти, Петър Стоянов - 10 пъти, Георги Първанов - 8 пъти за двата си мандата, а Росен Плевнелиев е наложил вето върху два закона в тяхната цялост.

ДАНС също няма разследващи функции

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов отговори, че "корупцията е по-широко понятие от състав на престъпление, регламентирано в Наказателния кодекс". "Ние смятаме, че това е едно социално явление", каза той.

Данаил Кирилов от ГЕРБ отговори на колегите си от БСП, че "единен корупционен орган не означава да се съберат всички органи в държавата". И се обърна към тях с думите: "Защо сте против във времето, в което се разследва, да се предприемат другите превантивни мерки като обезпечаването чрез имуществото на обогатилия се субект. Защо да не тръгне проверка на данъчните декларации на съответното лице", каза Кирилов.

Колегата му от ГЕРБ Димитър Лазаров посочи, че ДАНС също няма разследващи функции, но може да ползва СРС.

Малко след отхвърлянето на ветото от правната комисия президентът Румен Радев каза, че това "не е изненадващо за него". "Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите", заяви държавният глава.

Ветото на президента върху антикорупционния закон е включено в дневния ред на парламента за тази седмица.