Всеки втори мениджър ще прави усилия да придобие друга компания през 2018 г.

Подобрение на глобалния икономически растеж очакват 79% от компаниите в Централна и Югоизточна Европа, сочи проучване на EY

За проучването

EY изготвя ежегодно Барометърът на доверието в икономическата среда, като анкетира 3 хил. изпълнителни директори от 43 страни. От тях 141 са от региона на Централна и Югоизточна Европа. Анкетираните са представители на 14 сектора.

Активни усилия за сливания и придобивания ще положат 53% от представителите на бизнеса в Централна и Югоизточна Европа през 2018 г. Рекордните нива на оптимизъм се движат успоредно с очакванията за подобрение на икономическия растеж. Почти всички мениджъри в региона залагат на ускорение или продължение на текущия темп на развитие на световната икономика (98%), като очакванията са подобни и за бизнеса на местно ниво. Основните причини зад решенията за придобивания са увеличение на пазарен дял, придобиване на иновации и разширяване на бизнеса. Това показват резултатите от ежегодното проучване "Барометър на доверието в икономическата среда" за Централна и Югоизточна Европа, изготвян от консултантска компания EY.

"През следващите 12 месеца лидерите предвиждат положителен растеж и стабилно развитие на корпоративните печалби, възможностите за кредитиране и капиталовите оценки на глобално и местно ниво", отбелязват експертите на компанията.

Повече оптимизъм

Ускорение на глобалния икономически растеж очакват 79% от фирмите в региона, докато година по-рано делът беше едва една пета. Експертите от EY обясняват промяната с по-силна от очакваната икономическа активност в еврозоната. Същевременно ниските лихви, които предполагат и капитал на ниски цени, и положителните перспективи за растеж предразполагат мениджърите да модернизират производството си и да инвестират в придобивания.

Органичен растеж на преден план

Мнозинството от регионалните мениджъри ще насочат вниманието си предимно върху органичния растеж (71%), докато 22% посочват, че сливания и придобивания, съвместни предприятия и съюзи ще бъде тяхна основна цел. Въпреки това малко над половината от анкетираните споделят, че ще положат активни усилия за сливания и придобивания, като това е рекордно ниво на оптимизъм за региона, се посочва в доклада. За сравнение - второто най-високо ниво беше през април 2015 г. (52%).

Най-голям интерес към придобивания от страна на регионалните мениджъри се наблюдава в телекомуникациите, където 80% от компаниите посочват подобни намерения. От географска гледна точка пък ръководителите от Централна и Югоизточна Европа насочват инвестиционните си интереси към САЩ, Гърция и Турция.

В световен мащаб положението е малко по-различно - за 34% от тях приоритет са сделките. И все пак въпреки оптимизма за икономическия растеж делът на тези, които се фокусират върху сливания и придобивания, намалява значително - от 24% през април до 16% през октомври.

Технологиите са предизвикателство

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са основните предизвикателства за фирмите - това е мнението на 27% от представителите на бизнеса в региона, докато други 26% се оплакват от все по-осезаема конкуренция от страна на компании в други сектори.

В отговор на предизвикателствата всеки втори мениджър планира да развие дигиталните компетенции на съществуващия си персонал, докато една трета ще заложи на наемането на ръководни кадри с опит в технологиите.

Рисковете на глобално ниво

Мениджърите не очакват рязко влошаване на условията на капиталовите пазари, но отбелязват риска за растежа от бързо повишаване на лихвените проценти от централните банки. Идеята е, че силно поскъпване на цената на капитала може да замрази инвестиционната активност и така да забави развитието. Фокус на компаниите е също предизвикателството от постоянно променящите се потребители и технологии. Технологиите позволяват на потребители да променят поведението си, а секторите трябва да се адаптират към новото търсене, за да не ги изгубят.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход